Ο Mr. Costa Navarino επιχειρεί να γίνει “εθνικός ξενοδόχος” της Ελλάδας

/

Σε “εθνικό ξενοδόχο” επιχειρεί να εξελιχθεί ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος. Πως αλλάζουν τα δεδομένα στην ξενοδοχειακή και τουριστική αγορά της Ελλάδας τα “super deals” με Τούρκους, Κινέζους και Σαουδάραβες.  

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο ξενοδοχεία – σύμβολά. Η Μεγάλη Βρετάνια και το Hilton. Ξενοδοχεία με “βαρύ” όνομα και μεγάλη ιστορία, ξενοδοχεία που αυτόματα δίνουν ξεχωριστό κύρος και πρεστίζ στους ιδιοκτήτες τους. Ένα από αυτά, το Hilton, διεκδικεί ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και η εταιρείας ΤΕΜΕΣ. Μάλιστα, γνώστες της αγορά αναφέρουν ότι μετά την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών την Παρασκευή, ο κ. Κωνσταντακόπουλος φαίνεται ότι είναι ο πιο ισχυρός “παίκτης” στην κούρσα για την απόκτηση του ξενοδοχείου – συμβόλου της Αθήνας.  

Ο “γάμος” με τους Τούρκους  

Η συμφερόντων Κωνσταντακόπουλου ΤΕΜΕΣ δεν “κατεβαίνει” στον διαγωνισμό μόνη της. Εισέρχεται στη διαδικασία με την σύμπραξη ενός παγκόσμιου επιχειρηματικού κολοσσού. Της Τουρκικής DOGUS, με την οποία έχει δημιουργήσει κοινοπραξία, προκειμένου να εξαγοράσουν το ξενοδοχείο. Η DOGUS, είναι μια εταιρεία με παγκόσμια δυναμική. Απασχολεί περισσότερους από 30.000 ανθρώπους και δραστηριοποιείται σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς. Ενέργεια, real estate, media και, φυσικά, τουρισμός είναι μόνο λίγες από τις δραστηριότητές της. Όσον αφορά, δε, στον τουρισμό διαθέτει ξενοδοχεία σε πολλές χώρες της Ευρώπης όπως και μαρίνες. Στην τουριστική αγορά της Ελλάδας έχει ήδη εισέλθει, καθώς έχει επενδύσει σε 4 μαρίνες.  

Η σύμπραξή του τουρκικού κολοσσού με την ΤΕΜΕΣ, για όσους γνωρίζουν τις διεθνής επιχειρηματικές κινήσεις, δεν αποτελεί έκπληξη. Από καιρό, ορισμένοι το οριοθετούν στο 2012, οι επαφές του κ. Κωνσταντακόπουλου με Τούρκους μεγιστάνες είναι εξαιρετικά συχνές και πάντα είχαν ως στόχο την εύρεση πρόσφορου εδάφους για συνεργασίες που θα οδηγούσαν σε επενδύσεις, κυρίως στον χώρο του τουρισμού. Η σύμπραξη με την DOGUS για την εξαγορά του Hilton μπορεί να έγινε γνωστή την Παρασκευή, με την κατάθεση της σχετικής προσφοράς, ωστόσο αποτελεί κοινό μυστικό για πολλούς που κινούνται στον χώρο της ξενοδοχειακής αλλά και της ευρύτερης τουριστικής αγοράς. Μάλιστα, οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη συνεργασία είναι πιθανό να επεκταθεί και σε άλλες επενδύσεις που, ενδεχομένως, να έχουν κοινό ενδιαφέρον. Ως παράδειγμα αναφέρουν τις περιπτώσεις λιμενικών ή αεροπορικών υποδομών που το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίησή τους.  

Ο ρόλος των Κινέζων  

Πέρα από τη επιχειρηματική συμφωνία με την DOGUS, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος αυτή την εποχή επιχειρεί άνοιγμα και στην αγορά της Κίνας. Ο Μεσσήνιος επιχειρηματίας, άλλωστε, συμμετείχε στην επιχειρηματική αποστολή που συνόδευσε τον πρωθυπουργό της Χώρας, Αλέξη Τσίπρα, στο τελευταίο του ταξίδι στην Κίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το ταξίδι αυτό άνοιξε σημαντικές πόρτες στον κ. Κωνσταντακόπουλο, και η σημασία του θα φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Το “άνοιγμα” του κ. Κωνσταντακόπουλου στην τουριστική αγορά της Κίνας είναι ίσως το σημαντικότερο στοίχημα του επιχειρηματία, δεδομένου ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι την ξεχωριστή δυναμική που μπορεί να προσδώσει σε μια Ελληνική τουριστική επένδυση η “εκμετάλλευση” της συγκεκριμένης τουριστικής αγοράς. Η επαφή, άλλωστε, του Αχ. Κωνσταντακόπουλου με την αγορά της Κίνας είναι παλιά, από την εποχή που των επιχειρηματικών συμφερόντων  της οικογένειας ηγούνταν ο αείμνηστος καπετάνιος (Β. Κωνσταντακόπουλος).  

Οι Σαουδάραβες  

Βεβαίως, στην εξίσωση υπάρχουν πάντοτε και οι Σαουδάραβες. Είναι γνωστό ότι στον όμιλο ΤΕΜΕΣ έχει εισέλθει εδώ και καιρό η οικογένεια Olayan. Η οικογένεια Olayan, αρχικά, συμμετείχε σε κοινοπρακτικό σχήμα με την ΤΕΜΕΣ για την εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης, επιχειρηματική κίνηση που αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια του Αχ. Κωνσταντακόπουλου να εισέλθει στην ξενοδοχειακή αγορά της Αττικής. Μπορεί η συγκεκριμένη προσπάθεια να μην είχε αίσιο τέλος, ωστόσο αποτέλεσε τον “προθάλαμο” για την μετέπειτα συνεργασία των δύο οικογενειών. Οι Σαουδάραβες έχουν εξαγοράσει το 25% της εταιρείας και φυσικά αποτελούν σημαντικό της κομμάτι. Η είσοδος της οικογένειας Olayan στην ΤΕΜΕΣ είχε ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του εγχειρήματος της ΠΟΤΑ στη Μεσσηνία με την κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων και γηπέδων γκολφ, επενδύσεις που αναμένεται να μπουν στην τελική τους ευθεία το επόμενο χρονικό διάστημα.  

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τέλος στην σπατάλη πόρων από τους δήμους και τις περιφέρειες

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι πιθανοί αντίπαλοι του ΠΑΟΚ στο Europa League, αν αποκλειστεί από τη Βασιλεία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ