ΝΔ: Οι 9 που “ράβουν” κοστούμι υποψήφιου βουλευτή Μεσσηνίας

/
Σε εκλογική ετοιμότητα έχει θέσει τη Νέα Δημοκρατία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με μπαράζ δημοσιευμάτων “δεξιών” εφημερίδων. “Παρέλαση” ονομάτων που προαλείφονται για υποψήφιοι βουλευτές. “Συναγερμός” και στη Μεσσηνία στις τάξεις των επίδοξων πολιτευτών.

Αν και η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει με κάθε ευκαιρία ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δημοσιεύματα από εφημερίδες “φίλα προσκείμενες” στη Νέα Δημοκρατία δημοσιεύουν ρεπορτάζ που σημειώνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τεθεί σε εκλογική ετοιμότητα. Βέβαια, όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καταλαβαίνουν ότι η “εκλογική ετοιμότητα” είναι το άλλοθι της νέας ηγετικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην προσπάθειά της να “εκκαθαρίσει” τις λίστες των υποψηφίων σε όλη τη χώρα, προκειμένου σε αυτές να τοποθετηθούν εγκαίρως άνθρωποι που χαίρουν της εκτιμήσεως του νέου προέδρου και της νέας ηγετική ομάδας του κόμματος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι όλα τα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρονται σε νέα πρόσωπα και ονόματα που θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ σε όλη τη χώρα. 
Όσον αφορά στα πρόσωπα που ακούγονται για τη Μεσσηνία, άλλα θεωρούνται “σίγουρα”, άλλα “φαβορί” και άλλα κουβεντιάζονται μεν, ωστόσο δεν είναι ακόμα βέβαιο αν θα είναι στη σχετική λίστα του βουλευτικού ψηφοδελτίου.
Αντώνης Σαμαράς: Η Μεσσηνία είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση για τη Νέα Δημοκρατία, εξαιτίας της εντοπιότητας του πρώην αρχηγού του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά. Αυτό, όχι μόνο γιατί ο πρώην πρόεδρος θα έχει τη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου (ως πρώην πρωθυπουργός εκλέγεται χωρίς σταυρό προτίμησης), αλλά και επειδή είναι γνωστή η “αδυναμία”, του ιδίου αλλά και των συνεργατών του, να θέλουν να ελέγχουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό του ψηφοδέλτιο που κάθε φορά καταρτίζεται. Ως εκ τούτου η “δυσκολία” της πλευράς Μητσοτάκη σε σχέση με τη Μεσσηνία είναι δεδομένη και άρα η κατάρτιση του “ντόπιου” ψηφοδελτίου θα πρέπει να διατηρεί, όσο το δυνατόν, τις ισορροπίες με την πλευρά Σαμαρά. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ανανέωση και στο τοπικό ψηφοδέλτιο με την είσοδο νέων προσώπων. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το ψηφοδέλτιο αρχίζει αναγκαστικά από τον Αντώνη Σαμαρά μένουν πέντε θέσεις στη Μεσσηνία.
Γιάννης Λαμπρόπουλος: Είναι δεδομένο ότι αν ο πρώην βουλευτής θέλει να είναι και πάλι υποψήφιος κανένας από τη Νέα Δημοκρατία δεν θα του το αρνηθεί. Αυτό, όχι μόνο γιατί αποτελεί ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία, αλλά γιατί αποτελεί και έναν πολιτικό που δεν ελέγχεται από το “Σαμαρικό μπλοκ” του Νομού. Μπορεί, δε, οι σχέσεις του με την οικογένεια Μητσοτάκη να μην έχουν τα χαρακτηριστικά του παρελθόντος, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο νέος πρόεδρος δεν θα ήθελε στο ψηφοδέλτιο έναν πολιτικό που είναι όχι μόνο δοκιμασμένος, αλλά αποτελεί και έναν “ορκισμένο” εχθρό του Σαμαρά.
Μίλτος Χρυσομάλλης: Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ενταχθεί στο νέο ψηφοδέλτιο. Αυτό γιατί ο νεαρός πολιτικός και καλό “πλασάρισμα” είχε στις τελευταίες εκλογές (τρίτος πίσω από Σαμαρά και Λαμπρόπουλο), αλλά και γιατί διαθέτει ικανά ερείσματα στην νέα ηγετική ομάδα της ΝΔ, ερείσματα που προέρχονται κυρίως από την άριστη σχέση του με τον Απ. Τζιτζικώστα.
Πιπίνα Κουμάντου: Πρώτο “φαβορί” για την ανανέωση του ψηφοδελτίου. Πρόσωπο το οποίο έχει ήδη συζητηθεί έντονα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Κόρη του πρώην δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Κουμάντου, θεωρείται καταξιωμένη επαγγελματίας και ένα πρόσωπο που μπορεί να εκφράσει σε σημαντικό βαθμό τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας στην Καλαμάτα.
Γιώργος Σπίνος: Πρόσωπο που ήδη συζητιέται για υποψήφιος βουλευτής. Ο πρώην αντιδήμαρχος Καλαμάτας θεωρείται ένας από τους ανθρώπους που συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που θέλει η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο δεν είναι βέβαιο αν ο ίδιος θέλει να είναι υποψήφιος μιας και θα προτιμούσε, σε περίπτωση που θα ενεργοποιούνταν και πάλι στα πολιτικά, αυτό να αφορούσε το δήμο Καλαμάτας.
Παναγιώτης Γιαννόπουλος: Αντιδήμαρχος Καλαμάτας. Το όνομά του είχε ακουστεί και για τις προηγούμενες εκλογές. Ωστόσο από τότε έχουν, σχεδόν, όλα αλλάξει στη Νέα Δημοκρατία. Δύσκολο να είναι υποψήφιος βουλευτής, καθώς θα πρέπει να ευνοηθεί από σειρά συγκυριών της τελευταίας στιγμής.
Παναγιώτης Νίκας: Σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν το νέο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία. Με δεδομένο ότι ο κ. Νίκας δεν σκέφτεται την “αποστράτευση”, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται δεκαετίες στα πολιτικά πράγματα του Νομού, αλλά και με δεδομένο ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη, αυτή τη στιγμή, έχει το πολιτικό πλεονέκτημα να μπορεί να ορίσει ο ίδιος την πολιτική του τύχη. Αν ο κ. Νίκας θελήσει να είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας θα γίνει δεκτό χωρίς δεύτερη κουβέντα. Αν ο κ. Νίκας θελήσει να μετακινηθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, ως υποψήφιος βουλευτής, πάλι θα γίνει δεκτό. Ωστόσο, αν ο κ. Νίκας επιλέξει να κατέβει υποψήφιος βουλευτής είναι βέβαιο ότι ένας από τα τρία πρόσωπα (Χρυσομάλλης, Κουμάντου, Σπίνος) θα κάνουν πίσω καθώς ένας εξ αυτών θα επιλεχθεί ως η διάδοχη κατάσταση του κ. Νίκα στο δήμο Καλαμάτας.
Διονύσης Μελιτσιώτης: Άνθρωπος που βρίσκεται από το 2013 πολύ κοντά στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Υπήρξε Διευθυντής του υπουργικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη όταν αυτός ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και είχε ενεργό ρόλο στην υλοποίηση των υπουργικών καθηκόντων του κ. Μητσοτάκη. Κατάγεται από το Πεταλίδι και είναι βέβαιο ότι αν αποφασίσει να ασχοληθεί με την κεντρική πολιτική σκηνή θα το κάνει από τη Μεσσηνία.
Θανάσης Νέζης: Ένας ακόμα Μεσσήνιος, άγνωστος στο ευρύ κοινό, που ωστόσο, βρίσκεται πολύ κοντά στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Είναι στο πλευρό του από την ημέρα που έγινε βουλευτής στη Β Αθηνών και θεωρείται ο “οργανωτικός νους” της προεκλογικής εκστρατείας κατά τις εσωκομματικές εκλογές. Κατάγεται από ένα μικρό χωριό της Μεσσήνης, τη Ρευματιά της δημοτικής ενότητας Ιθώμης. Αποτελεί ένα από τα πρόσωπα που ενδέχεται να επανδρώσουν το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Μεσσηνία, αν και ο ίδιος δεν επιθυμεί να αναλάβει θεσμικό ρόλο στην πολιτική, καθώς προτιμά τον ρόλο του συμβούλου του κ. Μητσοτάκη.
Τέλος υπάρχουν και τα πρόσωπα που θεωρούνται “κομμένα” από το επόμενο ψηφοδέλτιο. Ένα από αυτά τα πρόσωπα είναι ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης, πρώην βουλευτής της ΝΔ. Η περίπτωσή να είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας, προς το παρόν, δεν συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες. Αυτό φαίνεται ότι το έχει καταλάβει και ο ίδιος και γι αυτό “προσανατολίζεται” προς άλλες επιλογές που έχουν να κάνουν κυρίως με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Επίσης “κομμένοι” από το επόμενο ψηφοδέλτιο θα πρέπει να θεωρούνται οι τρεις υποψήφιοι (Μαντάς, Οικονομάκου, Μπούζα) που συμπλήρωναν το προηγούμενο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία. Και οι τρεις εκτιμάται ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα κριτήρια που έχουν τεθεί από την ηγετική ομάδα για τα πρόσωπα που θα ενταχθούν στα νέα βουλευτικά ψηφοδέλτια. Επίσης, στο κενό έπεσε και η συζήτηση που κάποια στιγμή έγινε για τη Νάντια Γιαννακοπούλου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία, εξαιτίας των αντιδράσεων που προκλήθηκαν στο εσωτερικό του κόμματος.
ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πυρκαγιές: Δύο εγκαυματίες που έχασαν την ζωή τους

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Γήπεδο Κορώνης: Ακόμα ένα “σπουδαίο” έργο του δήμου Πύλου – Νέστορος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.