5.000.000 ευρώ από τις τσέπες των Καλαματιανών για τα σκουπίδια

/

Το ποσό των 5.000.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες της Καλαμάτας για την διαχείριση των απορριμμάτων την επόμενη τριετία, στο πλαίσιο της προσωρινής διαχείρισης που κάνει ο δήμος Καλαμάτας. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του διεθνούς διαγωνισμού που θα κάνει ο δήμος το ερχόμενο διάστημα.   

Το συγκεκριμένο ποσό θα διατεθεί σε ιδιώτη, ο οποίος μετά από διαγωνιστική διαδικασία θα οριστεί ως ανάδοχος του έργου. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί από το δήμο Καλαμάτας το επόμενο χρονικό διάστημα και προβλέπει την διαχείριση, από την πλευρά του αναδόχου, 28.000 τόνων σκουπιδιών κάθε χρόνο για τα επόμενα δύο έτη. Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης της εργολαβίας για ένα ακόμα έτος. Συνολικά ο ιδιώτης – εργολάβος θα πρέπει να διαχειριστεί 84.000 τόνους σκουπίδια για τα επόμενα τρία έτη.  

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία του διαγωνισμού, προβλέπεται η πληρωμή 1.666.560 ευρώ για κάθε έτος ή για τη διαχείριση 28.000 τόνων απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι αν η εργολαβία διαρκέσει το σύνολο του χρόνου (μαζί με την παράταση) ο δήμος Καλαμάτας θα κληθεί να πληρώσει το ποσό των 4.999.680 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Σημειώνεται ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν από δημοτικούς πόρους, δηλαδή, από χρήματα των δημοτών της Καλαμάτας.  

Όσον αφορά στο κόστος θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πέραν από τα ποσά που θα δοθούν για την διαχείριση, θα υπάρξει ξεχωριστή επιβάρυνση του δήμου Καλαμάτας που θα αφορά: δημιουργία πύλης εισόδου, περίφραξη του χώρου, διαμόρφωση χώρου υποδοχής των απορριμμάτων, διαμόρφωση χώρων προσωρινής αποθήκευσης των απορριμμάτων, τοποθέτηση στεγάστρου δεματοποιητή, εγκατάσταση γεφυροπλάστιγγας, εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, εγκατάσταση δικτύου πυρόσβεσης, δημιουργία χώρων υγιεινής προσωπικού (αποδυτήρια, τουαλέτες, γραφεία) και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.  

Η διαχείριση των απορριμμάτων θα γίνεται στη χωματερή της Μαραθόλακκας και ανάμεσα στις συμβατικές υποχρεώσεις του εργολάβου θα είναι: Ο διαχωρισμός των εισερχόμενων απορριμμάτων σε ανακυκλώσιμα και οργανικά υλικά. Τα οργανικά υλικά θα προωθούνται στην διαδικασία της κομποστοποίησης, το τελικό προϊόν της οποίας θα αποθηκεύεται, αφού σκεπαστεί με κατάλληλη μεμβράνη, προσωρινά στον χώρο. Τα ανακυκλώσιμα υλικά θα διαχωρίζονται δια χειρός από 20 εργάτες και θα δημιουργούνται δύο νέες κατηγορίες απορριμμάτων: αμιγώς ανακυκλώσιμα υλικά και υλικό RDF. Και τα δύο υλικά αφού υποστούν την κατάλληλη επεξεργασία (συμπίεση, δεματοποίηση, περιτύλιξη) θα αποθηκεύονται στον χώρο προσωρινά.  

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τακτικός ελιγμός Νίκα το “όχι” στην βουλευτική υποψηφιότητα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

“Στοπ” κυβέρνησης και Φλαμπουράρη στο μονοπώλιο της ΤΕΡΝΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Στήριξη στα «Παπαφλέσσεια» και το 2024 – Ικανοποίηση για τον ένα χρόνο λειτουργίας του αναβαθμισμένου γηπέδου του Μεσσηνιακού

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας έκανε γνωστό ότι στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας