Τακτικός ελιγμός Νίκα το “όχι” στην βουλευτική υποψηφιότητα

/

Ως τακτικός ελιγμός μεταφράζεται η αρνητική απάντηση του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος βουλευτής. Ο ρόλος του Σαμαρά στις τελικές αποφάσεις του κ. Νίκα και το πλεονέκτημα που του δίνει η άριστη σχέση που έχει με την οικογένεια Μητσοτάκη.   

Μπορεί η απάντηση του κ. Νίκα στο ερώτημα αν υπάρχει ζήτημα εμπλοκής του με τα βουλευτικά να ήταν σαφέστατη, ωστόσο στην πολιτική η έννοια της σαφήνειας είναι έννοια τόσο σχετική όσο και ο χρόνος κατά τον Αϊνστάιν. Αν, λοιπόν, η σαφήνεια των δηλώσεων του κ. Νίκα είχαν την έννοια της πολιτικής δέσμευσης και ίσχυαν σε κάθε πολιτικό χρόνο δεν θα υπήρχε θέμα συζήτησης, ούε λόγος ύπαρξης του πιο κάτω κειμένου. Ο πολιτικός χρόνος, όμως, και η πολιτική σαφήνεια είναι έννοιες, όπως προείπαμε, σχετικές και ως εκ τούτου η σημερινή αντίδραση του κ. Νίκα ήταν περισσότερο ένας ελιγμός παρά μια δέσμευσή του για το μέλλον του.  

Η δήλωση Νίκα  

“Δεν θέλω να σχολιάζω δημοσιεύματα” είπε, απαντώντας σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα που τον φέρουν υποψήφιο βουλευτή στις επόμενες εκλογές, ο δήμαρχος Καλαμάτας. “Τιμώ και θα τιμήσω την ψήφο των Καλαματιανών μέχρι τέλους. Εγώ παιχνίδια δεν κάνω” συνέχισε στην απάντησή του ο κ. Νίκας για να καταλήξει σημειώνοντας με έμφαση, για το αν υπάρχει θέμα να είναι υποψήφιος βουλευτής:  “Όχι, δεν υπάρχει κανένα θέμα”.  

Η αλήθεια πίσω από τη δήλωση  

Κλείνει το ζήτημα της ενδεχόμενης μεταπήδησης του στην κεντρική σκηνή μετά την πιο πάνω δήλωσή του ο κ. Νίκας; Προφανώς όχι. Αυτό, γιατί ο δήμαρχος Καλαμάτας τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να κάνει καμία διαφορετική δήλωση. Δεν θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που τον θέλουν να συζητά ενδεχόμενη εμπλοκή του με τα βουλευτικά του Νομού, απλά γιατί το πολιτικό κλίμα είναι εξαιρετικά ρευστό, στην παρούσα φάση, και η όποια απόφαση ή σκέψη υπάρχει είναι καλύτερο να μην δημοσιοποιείται. Η αλήθεια, πάντως, παραμένει μια: το ζήτημα της μεταπήδησης του κ. Νίκα στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι υπαρκτό και απασχολεί στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και τον ίδιο. Αν, όμως, αυτή η σκέψη γίνει πράξη θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.  

Η παράμετρος Σαμαρά  

Η κυριότερη παράμετρος που απασχολεί την πλευρά Νίκα, αυτή τη στιγμή, ακούει στο όνομα του Αντώνη Σαμαρά. Η κόντρα των δύο ανδρών είναι γνωστή και όσα διακινούνται στο παρασκήνιο δείχνουν ότι τα σημαντικότερα επεισόδια αυτής της αντιπαράθεσης ακόμα δεν τα έχουμε δει. Προφανώς, ο κ. Νίκας θα “μετρήσει” όλα τα δεδομένα πριν λάβει τις οριστικές του αποφάσεις και ένα από αυτά, ίσως το σημαντικότερο, είναι εάν η πλευρά Σαμαρά θελήσει, όπως έντονα ακούγεται στο παρασκήνιο, να ορθώσει εμπόδια σε ενδεχόμενη νέα υποψηφιότητά του για το δήμο Καλαμάτας. Αν, δηλαδή, γίνει πράξη αυτό που διαμηνύουν στελέχη του Σαμαρά, ότι σε περίπτωση που είναι και πάλι υποψήφιος ο κ. Νίκας για δήμαρχος Καλαμάτας θα βρεθούν ανοιχτά απέναντί του, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Αν, δε, γίνει πράξη αυτό που σημειώνουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά, ότι ετοιμάζουν ακόμα και υποψηφιότητα συνδυασμού που θα σηματοδοτούν την διαφοροποίηση του πρώην προέδρου της ΝΔ στο δήμο Καλαμάτας, τότε τα πράγματα όχι απλά δυσκολεύουν, αλλά αγριεύουν για τον κ. Νίκα. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι οι όποιες αποφάσεις λάβει ο δήμαρχος Καλαμάτας θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το αν και με ποιο τρόπο η πλευρά Σαμαρά θα “πολεμήσει” ενδεχόμενη νέα του υποψηφιότητα για το δήμο.  

Το πολιτικό πλεονέκτημα  

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και το πλεονέκτημα που διατηρεί ο κ. Νίκας να μπορεί να διαχειριστεί χωρίς άγχος το πολιτικό του μέλλον, εξαιτίας άριστης σχέση που διαθέτει με την οικογένεια Μητσοτάκη, καταλαβαίνει ότι ο χρόνος δεν πιέζει, ειδικά τώρα που τα δεδομένα είναι ρευστά.  Αφετέρου, η προνομιακή σχέση Νίκα με τον Κ. Μητσοτάκη, του προσφέρει την δυνατότητα πρόσβασης στα κέντρα των αποφάσεων της ΝΔ, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Οπότε η οριστικοποίηση των αποφάσεων θα γίνει κατά τον χρόνο που οι πολιτικές εκτιμήσεις του κ. Νίκα είναι βέβαιες και απολύτως ορθές. Άλλωστε, ο κ. Νίκας κατάφερε να επιβάλει τον εαυτό του, ως υποψήφιο δήμαρχο Καλαμάτας επι εποχής Καραμανλή με την στήριξη της Ντόρας Μπακογιάνη, δεν θα μπορέσει να επιβάλει τον εαυτό του, σε όποια θέση θελήσει επι ημερών Μητσοτάκη; Η απάντηση είναι τόσο καταφανής που ούτε ως ρητορικό δεν μπορεί να σταθεί το πιο πάνω ερώτημα.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αλαλούμ με τη μεταφορά των προσφύγων που βρέθηκαν στην Κορώνη

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

5.000.000 ευρώ από τις τσέπες των Καλαματιανών για τα σκουπίδια

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.