“Έρμαια” του Τατούλη και της ΤΕΡΝΑ οι κάτοικοι της Μεσσηνίας

Η ανικανότητα δημάρχων της Μεσσηνίας να σχεδιάσουν σοβαρές πολιτικές στην διαχείριση των απορριμμάτων τους έχει καταστήσει “έρμαια” στις ορέξεις Τατούλη – ΤΕΡΝΑ. Παραδίδουν τους δημότες στα “νύχια” του ιδιώτη “τρέμοντας” ενδεχόμενη αποκάλυψη παραλείψεών τους και τα πρόστιμα του περιφερειάρχη Πελοποννήσου. 

Σε μια ιδιότυπη ομηρία βρίσκονται οι περισσότεροι δήμαρχοι της Μεσσηνίας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτό γιατί ποτέ δεν σχεδίασαν λύσεις τέτοιες που θα τους επιτρέψουν σήμερα να κάνουν χρήση της επιλογής της τοπικής διαχείρισης που δίνει η κυβέρνηση. Ουσιαστικά οι ίδιοι και η ανεπάρκειά τους οδηγεί τους δημότες τους στη λύση της περιφέρειας (ΣΔΙΤ) με δυσβάσταχτους οικονομικούς όρους. 28 χρόνια δέσμευση στην εταιρία ΤΕΡΝΑ με κόστος που είναι κατά πολύ πιο ακριβό από τη λύση της τοπικής διαχείρισης.  

Δήμος Καλαμάτας: Η μεγαλοπρεπής κωλοτούμπα του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, που από πολέμιος της λύσης ΣΔΙΤ έγινε υπέρμαχός της, τα λέει όλα. Ο κ. Νίκας δεν θα ήθελε σε καμιά περίπτωση να δημιουργηθούν προβλήματα στην προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων που κάνει και ως “αντάλλαγμα” δίνει τη συναίνεσή του στη λύση Τατούλη. Άλλωστε το μήνυμα της περιφέρειας Πελοποννήσου προς το δήμο Καλαμάτας είναι σαφές: Ή συντάσσεστε με τον σχεδιασμό μας ή ανοίγουμε το φάκελο της Μαραθόλακκας (περιοχή που κάνει προσωρινή διαχείριση ο δήμος Καλαμάτας). Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι τι έχει να φοβηθεί ο δήμος Καλαμάτας σε ενδεχόμενο “άνοιγμα” της υπόθεσης της Μαραθόλακκας, δεδομένου ότι η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι η διαχείριση που εκεί γίνεται είναι σύμφωνη με τα οριζόμενα από τους νόμους.  

Δήμος ΠύλουΝέστορος: Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο εμφανή. Ο δήμος διαθέτει μια χωματερή στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Η χωματερή αυτή αποτελεί “βόμβα” τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη δημόσια υγεία. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει, άλλωστε, πρόσφατος έλεγχος από την αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας. Θα περίμενε κανείς, λοιπόν, από τη στιγμή που υπάρχει σχετική έκθεση η περιφέρεια Πελοποννήσου να προχωρήσει στα δέοντα. Στην επιβολή προστίμων προς το δήμο και στην απαίτηση να συμμορφωθεί στις σχετικές αποφάσεις που αφορούν την εν λόγω χωματερή. Αντ’ αυτού η περιφέρεια παριστάνει ότι δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα, παρά το γεγονός ότι για το θέμα έχει παρέμβει ο εισαγγελέας! Το γεγονός ότι ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, έχει “προσκυνήσει” τον κ. Τατούλη και έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της λύσης της ΣΔΙΤ, προφανώς έχει παίξει το ρόλο του. Γι αυτό η περιφέρεια και ο κ. Τατούλης παριστάνουν τους αδιάφορους στο “έγκλημα” της χωματερής του Αγίου Νικολάου και δίνουν “άλλοθι” στον κ. Καφαντάρη. 

Δήμος Δυτικής Μάνης: Τι μπορεί να περιμένει κανείς από ένα δήμο που, ουσιαστικά, δεν μπορεί να κάνει ούτε υποτυπώδη προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων του; Τι μπορεί να περιμένει από ένα δήμο που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα σκουπίδια; Να σχεδιάσει σοβαρές λύσεις για την τοπική διαχείριση; Ας είμαστε σοβαροί. Το μόνο που μπορεί να κάνει ο συγκεκριμένος δήμος είναι να οδηγηθεί στη λύση Τατούλη, να σχεδιάσουν άλλοι δηλαδή τη λύση. Το ότι οι δημότες θα πληρώνουν υπέρογκα ποσά, μάλλον δεν απασχολεί τη δημοτική αρχή.  

Δήμος Οιχαλίας: Τα ίδια, και χειρότερα ισχύουν και για το δήμο Οιχαλίας. Προσφάτως εντοπίστηκαν απορριμματοφόρα του να μεταφέρουν παράνομα σκουπίδια στη χωματερή του Αγίου Νικολάου της Πύλου. Μπορεί μια δημοτική αρχή που καταφεύγει σε τέτοιες λύσεις να σχεδιάσει σοβαρή πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων; Προφανώς όχι. Ο μόνος αστερίσκος που υπάρχει για τον συγκεκριμένο δήμο είναι σε σχέση με τη χωροθέτηση των σημείων που θα κατασκευαστούν οι υποδομές για την διαχείριση των απορριμμάτων από την πλευρά της ΤΕΡΝΑ. Αν ισχύσει, που θα ισχύσει, ο σχεδιασμός για κατασκευή τέτοιας υποδομής στο Παλιοροβούνι (περιοχή της Οιχαλίας), ο δήμος θα αντιδράσει, για τα μάτια του κόσμου.  

Δήμος Μεσσήνης και Δήμος Τριφυλίας: Ουσιαστικά και οι δύο δήμοι έχουν ταχθεί υπέρ της κεντρικής διαχείρισης, δηλαδή της λύσης ΣΔΙΤ. Και αυτοί οι δήμοι έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι από την περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να βάλει “μπουρλότο” στην προσωρινή διαχείριση που τώρα γίνεται και να μετατρέψει σε σκουπιδότοπους περιοχές όπως της Μεσσήνης, της Κυπαρισσίας ή των Φιλιατρών. Μη έχοντας καμία ουσιαστική αντιπρόταση και αυτοί οι δήμοι έχουν συρθεί στο άρμα του Τατούλη με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τους δημότες τους.  

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δήμος Τριφυλίας: “Ψάχνει” καταπατητές κοινοχρήστων χώρων

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ντροπή! Έχουν πετάξει στα κρατητήρια της αστυνομίας αθώες ψυχές

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Βόμβα στην κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου: Πάνω από 2.200.000 ευρώ τα χρέη δήμων στην ΤΕΡΝΑ – Έκκληση Νίκα για να τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις

Μόλις λίγοι μήνες χρειάστηκαν, προκειμένου να εμφανιστούν τα πρώτα σοβαρά προβλήματα στην κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων

Οριστικό «διαζύγιο»: Και επίσημα εκτός της επιτροπής Νίκα για το αντιπλημμυρικό ο δήμος Καλαμάτας – Να μπει στον …πάγο το έργο ζητά από το υπουργείο Υποδομών η περιφέρεια Πελοποννήσου

Οριστικό είναι πλέον το «διαζύγιο» μεταξύ του δήμου Καλαμάτας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο ζήτημα του