Ντροπή! Έχουν πετάξει στα κρατητήρια της αστυνομίας αθώες ψυχές

Καταστάσεις που δεν τιμούν τη Μεσσηνία εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες, χωρίς, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, να υπάρχει αντίδραση. Βαφτίζουν την κράτηση προσφύγων στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας “φιλοξενία”! Άφαντες οι κοινωνικές δομές κράτους και δήμων. Εκκωφαντική σιωπή και από την εκκλησία της Μεσσηνίας.  

Στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας κρατούνται οι πρόσφυγες που εντοπίστηκαν στο νησάκι “Βενέτικο” στην Κορώνη. Μάλιστα η κράτηση, γιατί περί αυτού πρόκειται, έχει “βαφτιστεί” φιλοξενία (!) σε μια προσπάθεια οι ιθύνοντες να εξωραΐσουν την κατάσταση και να δείξουν ότι διακατέχονται από ανθρωπιά και ευαισθησία. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες βρίσκονται μικρά παιδιά τα οποία είναι αναγκασμένα να ζήσουν σε χώρους που, προφανώς, είναι ακατάλληλοι γι αυτά.  

Σιωπούν όλοι  

Θα περίμενε κανείς ότι το θέμα θα ξεσήκωνε πλήθος αντιδράσεων από φορείς της Μεσσηνίας και από όλους εκείνους που σε κάθε ευκαιρία διατυμπανίζουν την ευαισθησία τους. Αντ’ αυτού, όμως, επικρατεί σιωπή. Ανύπαρκτες οι κοινωνικές δομές του κράτους, ανύπαρκτες οι κοινωνικές δομές της περιφέρειας και των δήμων. Ανύπαρκτοι και φορείς του νομού που θα έπρεπε να δείξουν την ευαισθησία τους. Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, κανείς δεν βρήκε τον χρόνο να πει ούτε μια λέξη. Ανύπαρκτη, δυστυχώς, είναι και η εκκλησία της Μεσσηνίας. Άραγε, ο ευαίσθητος σε ανθρωπιστικά ζητήματα Μητροπολίτης Μεσσηνίας δεν άκουσε τίποτα για την κράτηση παιδιών στα κρατητήρια;  

Ανακοίνωση του ΚΚΕ  

Από τους ελάχιστους που έχουν αντιδράσει, και αυτό οφείλουν όλοι να το αναγνωρίσουν, είναι η τοπική επιτροπή του ΚΚΕ. Μάλιστα τα μέλη της σήμερα εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις συνθήκες κράτησης των προσφύγων. Σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΚΚΕ: “Κλιμάκιο της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ επισκέφτηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, όπου κρατούνται οι μετανάστες που συνελήφθηκαν το Σάββατο στο νησάκι Βενέτικο. Ενημερώθηκε από τις αστυνομικές αρχές ότι κρατούνται με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα και ότι θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις.  

Το κλιμάκιο της ΤΕ Μεσσηνίας, ζήτησε να ενημερωθεί και να δει τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών, τις συνθήκες υγιεινής, την υγειονομική περίθαλψη, τη σίτιση τους κλπ. Από μεριάς των αρχών, υπήρχε η δέσμευση ότι κάνουν ότι καλύτερο μπορούν, με βάση αυτό που προβλέπεται από το νόμο για τους κρατούμενους. Επίσης υπήρχε η ενημέρωση ότι δεν υπάρχουν ασυνόδευτα παιδιά και ότι όλα κρατούνται μαζί με τους γονείς τους. 

Εκφράζουμε την ανησυχία μας, για το ποιες είναι στην πραγματικότητα οι συνθήκες κράτησης αυτών των ανθρώπων, αφού οι αρχές δεν επέτρεψαν την επίσκεψη του κλιμακίου στους χώρους κράτησης. Ιδιαίτερα τα παιδιά, δεν μπορούν να μένουν στα κρατητήρια, σαν κοινοί κατάδικοι”.  

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

“Έρμαια” του Τατούλη και της ΤΕΡΝΑ οι κάτοικοι της Μεσσηνίας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Απίστευτος κυνισμός Νίκα: “Δεν έχουμε χώρο για πρόσφυγες”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ