Στ. Καρλαύτη: Παρέμβαση για το προσφυγικό και το δήμο Μεσσήνης

29 Ιουλίου 2016

Θα πω τα αυτονόητα, γιατί όταν τα αυτονόητα δεν λέγονται, οδηγούμαστε σε δύσκολες καταστάσεις για όλους μας. Για τους δημότες μας, για τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και την αξιοπιστία τους. H δημιουργία και λειτουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών θα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τους Δήμους . Ειδικά η διαχείριση ενός προβλήματος που αφορά ανθρώπινες ψυχές και των φιλοξενούμενων αλλά και των φιλοξενούντων. 
Η δυσκολία να δεχθεί μια τοπική κοινωνία τη συμβίωση με μετανάστες είναι απολύτως κατανοητή. Δεν τιμούν όμως και δεν αξίζουν στην κουλτούρα της περιοχή μας φράσεις που εκστομίστηκαν από αιρετούς τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής της Μεσσήνης να υποδείξει ένα χώρο φιλοξενίας στα όρια του Δήμου. 
Ακούστηκαν απίστευτα πράγματα. Αναφορές στη σαρία, αναφορές σε ισλαμιστές που βιάζουν γυναίκες, αναφορές σε ασθένειες που κουβαλούν οι πρόσφυγες, αναφορές σε ισλαμιστές που σφάζουν! Και όλα αυτά στο όνομα της ψηφοθηρίας! 
Αλλά το χειρότερο από όλα είναι το επιχείρημα που μας θεωρεί όλους εμάς μικρόμυαλους. Αυτό το επιχείρημα της οπτικής όχλησης! Και μάλιστα για ανθρώπους οι οποίοι δικαιούνται προστασία με βάση το Διεθνές Δίκαιο!  Ειπώθηκε από ορισμένους το αστείο επιχείρημα ότι οι πρόσφυγες θα προκαλέσουν υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Μεσσηνίας, καθώς ο χώρος που προορίζονταν για την φιλοξενία τους γειτνιάζει με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας! Αυτό που μας εκθέτει ανεπανόρθωτα ως λαό είναι η εγκαταλειμμένη καλλιεργητικά πεδιάδα που βλέπει κάποιος επισκέπτης από ψηλά. Είναι δυνατόν ο ανθρωπισμός ,η φιλοξενία ο φιλειρηνικός λαός μας ,να ενοχλεί τον τουρίστα; Το αντίθετο θα έλεγε κανείς με υπερβολή ίσως. Και πράγματι δεν είναι ο κατάλληλος χώρος. Δεν θα υπερασπισθώ την επιλογή του χώρου. Μόνο, ίσως, με προϋποθέσεις έργων εξυγίανσης του χώρου να εξασφαλιζόταν μια υποφερτή κατάσταση για λίγο χρόνο παραμονής. Κανένας χώρος εκτός οικισμών δεν είναι κατάλληλος για ανθρώπους για μόνιμη διαβίωση! Μεγαλύτερη υποκρισία όμως κατά τη γνώμη μου είναι να απορρίπτεις ένα χώρο με αιτιολόγηση ότι έπρεπε να βρεθεί ένας καλύτερος χώρος! Πρόκειται για μια πλαστογράφηση των αξιών του ανθρωπισμού, για ένα κατ΄ επίφαση ανθρωπισμό αν δεν συνοδεύεται από την πρόταση που θεωρεί ο καθένας ως καλύτερη, καθώς όλοι μας γνωρίζουμε το δήμο μας και τους υπάρχοντες χώρους του, ως πολίτες και ιδιαίτερα ως αιρετοί! Η αλήθεια είναι ότι ως αιρετοί, όσοι τα είπαν αυτά ,δεν είναι ρατσιστές. 
Πρέπει ωστόσο  να αποφύγουμε την ψηφοθηρία. Οι ομόφωνες θέσεις του συνεδρίου  της ΚΕΔΕ για τη διαχείριση των 
προσφυγικών πληθυσμών είναι μπούσουλας. Η χώρα όμως έχει ανάγκη από μια πραγματική δημοκρατική αυτοδιοίκηση . 
Ειδικά δε για ένα ανθρωπιστικό θέμα, όπως είναι η φιλοξενία των προσφύγων, θα πρέπει το κεντρικό κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να δρουν και να συνεργούν  ως διακριτοί πόλοι ενός ενιαίου πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας. Μια προοδευτική αυτοδιοίκηση που θα αγωνίζεται για την ουσιαστική μεταφορά εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων από το κέντρο προς τους περιφερειακούς και τοπικούς δημόσιους θεσμούς. Η ευθύνη πρέπει να επιμερισθεί αναλογικά σε όλη την χώρα.  

Περιοχές όπως το Βόρειο Αιγαίο, η Μακεδονία, η Αττική στενάζουν. Ας σκεφτούμε τι  θα γίνει αν κάποια στιγμή υπάρξει πρόβλημα και ροές προσφύγων από την Αφρική προς την Κρήτη και την Νότια Πελοπόννησο. Δεν θα πρέπει να βοηθηθούμε από την υπόλοιπη Ελλάδα; 

Από την διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπήρξε κακή διαχείριση του θέματος. Δεν ενημέρωσε όπως και όταν έπρεπε τους Δήμους αλλά και τους περιφερειακούς συμβούλους, για τα στοιχεία και τα σχέδια που είχε, ενώ τα ζητάμε μέχρι σήμερα επίμονα. 

Το ζητούμενο από όλους να είναι διακριτοί, ξεκάθαροι και αυτοτελείς οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης δεν υπηρετήθηκε ούτε στο ελάχιστο από την περιφερειακή αρχή ακόμα και σε αυτό το επείγον και ευαίσθητο θέμα. 
Ειδικά για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, που δεν δημιουργήθηκε με υπαιτιότητα της χώρας μας, η περιφέρεια και όλοι οι δήμοι είναι ανάγκη να βάλουν πλάτη με προσήλωσή στις αξίες του ανθρωπισμού και του αυτοδιοικητικού κινήματος. 

Στέλλα Καρλαύτη

Περιφερειακή Σύμβουλος Μεσσηνίας 

με την παράταξη ” Πελοπόννησος Πρώτα

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ομοβροντία πυρών κατά Τατούλη και Νίκα για τη διαχείριση των σκουπιδιών

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο γιατρός που ξέχασε τον όρκο του λέγοντας “όχι” στον ανθρωπισμό

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

Δείτε επίσης