Τσίπρας: Ελλάδα-Βουλγαρία πόλος σταθερότητας

1 Αυγούστου 2016

Με τη σημερινή σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, δημιουργείται η δυνατότητα για ένα νέο σημαντικό ξεκίνημα σε μια πολύ στενή και εποικοδομητική σχέση ανάμεσα σε δύο πολύ σημαντικές χώρες της βαλκανικής χερσονήσου, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του ΑΣΣ.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ σημείωσαν τον ρόλο των δύο κρατών ως πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα σε μια περίοδο ευρύτερα αποσταθεροποίησης της γειτονιάς και τόνισαν τη συμφωνία τους στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση αυτού του ρόλου, αλλά και για την εμπέδωση της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης της περιοχής, και της ευημερίας των λαών τους.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι δύο λαοί, με πολύ βαθιές ρίζες παράλληλης πορείας, κάποιες φορές και διαφορών, έχουν τη σοφία να τις ξεπεράσουν και να σφυρηλατήσουν σχέση πολύ εποικοδομητική, αμοιβαία επωφελή για τους δυο λαούς και την περιοχή μας, που βρίσκεται σχεδόν πάντα σε εντάσεις αλλά που ιδίως στις μέρες μας είναι μια περιοχή ιδιαίτερα αποσταθεροποιημένη. Τόνισε ότι Ελλάδα και Βουλγαρία μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο εποικοδομητικής σχέσης συνεργασίας για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, δυο χωρών που βρίσκονται στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

«Βλέποντας τις τελευταίες εξελίξεις στη γειτονιά μας διαπιστώνει κανείς ότι η ανάγκη συνεργασίας είναι πιο επιτακτική από ποτέ», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη και παγκοσμίως υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, και ότι βιώνουμε στην ευρύτερη περιοχή, και οι δύο χώρες, τρεις παράλληλες κρίσεις, την οικονομική, την προσφυγική, και την κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη «που ευτυχώς οι χώρες μας ως πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας είναι έξω από αυτή την κρίση». Υπογράμμισε ότι «η συνεργασία μας θα βοηθήσει για να παραμείνουμε έξω από αυτή την κρίση».Τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία και η ανάγκη να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας σε μια κατεύθυνση μιας Ευρώπης καλύτερης, κοινωνικής και δημοκρατικής, επιτάσσουν τη στενότερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες».

«Μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με μια ευέλικτη πολιτική προς όφελος των δυο κρατών»,είπε ο κ. Μπορίσοφ, τονίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών και των δύο κυβερνήσεων, χαρακτηρίζονται από προσωπική σχέση και κατανόηση. Σημείωσε ότι στις συνθήκες και περιόδους κρίσης πάντα ήμασταν ο ένας στο πλευρό του άλλου, γιατί η περιοχή μας χρειάζεται σταθερότητα και πως παρότι οι δύο κυβερνήσεις προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, είναι σύμφωνοι στα ζητήματα κρίσιμης σημασίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τη Βουλγαρία που έμεινε στο πλευρό της Ελλάδας και στην προσφυγική και την οικονομική κρίση, και απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στον Μπόικο Μπορίσοφ να επισκεφτεί την Αθήνα, τη Θεσσαλόνικη, την Αλεξανδρούπολη, ώστε να διαπιστώσουν βήμα-βήμα την πρόοδο των πρωτοβουλιών τους. Είπε ακόμη ότι θα βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία.

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν – Κομβικό σημείο η ενεργειακή συνεργασία

Στο πλαίσιο της συνεργασίας που ήδη εξειδικεύεται, οι δύο κυβερνητικές αντιπροσωπείες υπέγραψαν σειρά συμφωνιών: Κοινή Διακήρυξη της Τρίτης Συνόδου ΑΣΣ Ελλάδας-Βουλγαρίας, Κοινή Διακήρυξη για ενεργειακή συνεργασία, Εκτελεστικό Πρόγραμμα μορφωτικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας για την περίοδο 2016-2018 (Παιδεία-Επιστήμη- Πολιτισμός), Κοινό Πρόγραμμα Δράσης στον τομέα του Τουρισμού για την περίοδο 2016-2018.

Οι δύο πρωθυπουργοί επικέντρωσαν στη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η ενεργειακή συνεργασία αναδεικνύεται πλέον ως το κομβικό πεδίο των σχέσεων μας, για να σημειώσει πως η κατασκευή του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου IGB ως τμήματος του κάθετου διαδρόμου αποτελεί έργο προτεραιότητας που θα ενισχύσει τη θέση των δύο χωρών στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής με πολλαπλά οφέλη.
Υποδομές και διαχείριση των φραγμάτων στο επίκεντρο
Ενδεικτικό της εξειδίκευσης των συμφωνιών και της συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και της σημασίας που αποδίδεται σε συγκεκριμένους τομείς, είναι και το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν Τσίπρας-Μπορίσοφ, εκλήθησαν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης και ο Βούλγαρος ομόλογός του, προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικότερα ζητήματα και να υπάρξει στενότερη συνεργασία σε σειρά θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, σημαντικότερο εκ των οποίων είναι το πώς θα επεκταθεί η σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς.
Επίσης, η ελληνική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της διαχείρισης των φραγμάτων που βρίσκονται στο βουλγαρικό έδαφος, ώστε να αποφεύγονται οι πλημμύρες στον Έβρο κατά τους χειμερινούς μήνες. Με βάση τις αναφορές που έκανε ο κ. Μπορίσοφ στις δηλώσεις του επί του θέματος φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά της Βουλγαρίας για επίλυση. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας είπε ότι σχετικά με τα υδατοφράγματα συμφώνησαν να πράξουν έτσι ώστε να λειτουργούν ομαλά τα συστήματά συναγερμού και το φθινόπωρο η Βουλγαρία να γεμίσει τις τεχνητές λίμνες της μόνο κατά 80%. Είπε ακόμη ότι τον Σεπτέμβριο θα οργανώσουν οι δύο πλευρές συναντήσεις με τους αγρότες και τα συνδικάτα για να μην υπάρχουν προβλήματα στα σύνορα.
 Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

«Η Βουλγαρία είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην έναρξη της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, ενώ ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ σημείωσε εισαγωγικά ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού είναι πάρα πολύ θετική.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά ετοίμαζε αυτό το ταξίδι καιρό με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, «ακριβώς γιατί στη δική μας θεώρηση για την εξωτερική πολιτική, μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θέλουμε να έχει η Ελλάδα, η Βουλγαρία είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος». Υπογράμμισε ότι «θεωρούμε ότι Ελλάδα και Βουλγαρία μπορούν να αποτελέσουν ένα πόλο σταθερότητας σε μια δύσκολη περιοχή, σε μια ευρύτερη αποσταθεροποιημένη περιοχή, και ταυτόχρονα να συμπαρασύρουν σε μια προοπτική σταθερότητας και δημιουργικής συνεργασίας και ευρύτερες δυνάμεις στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και στην ΕΕ».

Τόνισε ότι «αυτή η στρατηγική συνεργασία για εμάς μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο για το πώς δύο χώρες, δύο λαοί, με πολύ μακρά παράδοση σχέσεων, όχι πάντοτε θετικών, αλλά παρόλα αυτά στη σύγχρονη περίοδο εποικοδομητικών σχέσεων, μπορούν όχι μόνο να ξεπερνούν παλαιότερες αντιθέσεις αλλά και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις μια πολύ εποικοδομητικής συνεργασίας αμοιβαία επωφελούς για τους δυο λαούς αλλά και για την ευρύτερη περιοχή».

Ανέφερε ότι στη συνάντηση τετ α τετ που είχαν με τον κ. Μπορίσοφ είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν κρίσιμα ζητήματα για την περιοχή, μετά τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Τουρκία, ζητήματα που έχουν να κάνουν τόσο με την ανάγκη η συνεργασία τους να δώσει μήνυμα φιλίας και εποικοδομητικής συνεργασίας για να ξεπεραστούν οι όποιες εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Συζήτησαν και για την προσφυγική κρίση και την ανάγκη Ελλάδα και Βουλγαρία να παίξουν έναν εποικοδομητικό ρόλο εντός ΕΕ ώστε να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, και να παραμείνουν σταθερές και χαμηλές οι ροές προσφύγων, να υπάρξει και η αναγκαία πίεση προς τις χώρες της ΕΕ για να συνεχιστεί η μετεγκατάσταση.

Είπε ακόμη ότι μίλησαν για την ανάγκη για εποικοδομητικά πρότζεκτ σε οικονομία, ενέργεια, μεταφορές, εμπόριο, τουρισμό, για τα οποία αναφέρθηκε εκτενώς στις δηλώσεις του, και ειδικά για τη σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στα εμπορικά λιμάνια Μπουργκάς και Αλεξανδρούπολη, ένωση των δυο θαλασσών Μεσογείου-Μαύρης Θάλασσας, σύνδεση του ΤΑΡ με Βουλγαρία μέσω του IGB, η κατασκευή του σταθμού αναδιανομής LNG στην Αλεξανδρούπολη, επέκταση συναλλαγών για αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, αύξηση τουριστικών ροών, όπου φέτος εκτιμάται ότι θα έρθουν άνω του ενός εκατομμυρίου τουρίστες από τη Βουλγαρία στην Ελλαδα, με αντίστοιχα αύξηση Ελλήνων στη Βουλγαρία, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγηση του ο κ. Μπορίσοφ χαρακτήρισε πάρα πολύ θετική την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και μίλησε για τη σταθερή συνεργασία που μπορούν να έχουν Ελλάδα και Βουλγαρία, όπως η Γαλλία με τη Γερμανία. Επισήμανε τη σταθερή αλληλοϋποστήριξη σε όλα τα επίπεδα και πως είναι κρίσιμο σε μια αποσταθεροποιημένη ευρύτερη περιοχή να διαφυλαχθεί η φιλία και η συνεννόηση. «Να παράξουμε περισσότερη ειρήνη και περισσότερη φιλία στα Βαλκάνια», τόνισε.

Σε εξέλιξη η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας

Με τη συνάντηση που έχει αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σόφια και επιστρέφει εν συνεχεία στην Αθήνα.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΕΥΑ Καλαμάτας - Νερό πολύτιμο αγαθό
Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024 - Δήμος Καλαμάτας - 21 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τραγωδία στην Καλαμάτα: νεαρός έχασε τη ζωή του σε τροχαίο

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος καταγράφει έρευνα του ΙΟΒΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε επίσης