Τα καρτέλ, η Μεσσηνία και η νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα

Τις τελευταίες ημέρες εξελίσσεται μια επιχείρηση στοχοποίησης όλων όσων αντιδρούν στην κατασκευή φαραωνικών έργων στα όρια της σπατάλης, όπως αυτό του οδικού άξονα “Καλαμάτα – Ριζόμυλος”. Μάλιστα, οι υπέρμαχοι αυτών των έργων περιγράφουν όσους αντιδρούν ως “καθυστερημένους” που δεν θέλουν την ανάπτυξη. Τελικά είναι έτσι τα πράγματα ή μήπως όσοι αντιδρούν βλέπουν αυτό που δεν βλέπουν οι νεοφιλελεύθεροι κήνσορες;

Αντί για άλλη απάντηση αρκεί μια απλή παράθεση στοιχείων ρεπορτάζ που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τον διαδικτυακό τόπο “naftemporiki.gr”, ρεπορτάζ που έχει και “άρωμα” Μεσσηνίας καθώς εμπλέκονται οι τρεις εταιρείες που αποτελούν την κοινοπραξία “Μορέας” (ΑΚΤΩΡ, J&P ΑΒΑΞ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ), κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή του οδικού άξονα Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα.

Σημειώνεται στο ρεπορτάζ: “Σε δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα και για μακρά χρονική περίοδο, που ξεκινά από το 1981 και φθάνει έως τις μέρες μας, αναφέρεται η εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την οποία κατηγορούνται 45 τεχνικές εταιρείες (σχεδόν το σύνολο του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου, συν ορισμένες ξένες εταιρείες) για τη δημιουργία καρτέλ.

Η επιτροπή ανταγωνισμού αναμένει τις απαντήσεις των κατασκευαστικών εταιρειών στις κατηγορίες που τους προσάπτει μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου (πιθανή θεωρείται νέα μετάθεση της ημερομηνίας), ώστε να καταλήξει στο τελικό της πόρισμα.

Μεταξύ άλλων στην εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού γίνεται λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες, για κεντρική συμφωνία κατανομής μεταξύ των ομίλων Ελλάκτωρ και J&P Άβαξ, αλλά και για συμφωνία με την Intrakom. Στην περίπτωση των προαναφερόμενων εταιρειών οι αναφορές της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ιδιαίτερα σκληρές, όπως αυτή: Για όλους τους άνω λόγους εκτιμάται ότι το επιβλητέο στους ομίλους Ελλάκτωρ και J&P Άβαξ πρόστιμο πρέπει να προσαυξηθεί ώστε να αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα και την ευόδωση των σκοπών της υπό εξέτασης καρτελικής σύμπραξης”.  Τελικά, μετά από αυτά τα στοιχεία, ποιοι έχουν δίκιο “οι επαγγελματίες επαναστάτες” ή οι “επαγγελματίες …αόμματοι”; Το ερώτημα, προφανώς, είναι ρητορικό…

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Νηλέας: εκπαιδευτικό σεμινάριο για την αντιμετώπιση του δάκου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οικογένεια από τη Μεσσήνη δείχνει σε όλους τι σημαίνει ανθρωπιά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ