16 σπουδαία έργα του Α. Τάσσου σε έκθεση στη Μεσσήνη

16 σπουδαία έργα τέχνης του χαράκτη Α. Τάασου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό της Μεσσηνίας σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί απο τις 12 έως τις 22 Αυγούστου στο πολιτιστικό κέντρο της γενέτειρας του καλλιτέχνη, τη Λευκοχώρα Μεσσηνίας.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν ο δήμος Μεσσήνης, η Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών “Α. Τάσσος” και η περιφέρεια Πελοποννήσου. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι απο τις 6 έως τις 8.30 μμ κάθε ημέρα ενώ θα γίνουν και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Σημειώνεται οτι όσοι βρεθούν στη Λευκοχώρα τη βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μουσική βραδιά με τον Γιάννη Θωμόπουλο. Η έκθεση έργων του Α Τάσσου τείνει να γίνει θεσμός στη Μεσσήνη καθώς πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Επιστροφή στις ρίζες

Στην σημαντική για τη Μεσσήνη αλλά και για ολόκληρο το νομό πολιτιστική εκδήλωση αναφέρθηκαν σήμερα τόσο στελέχη του δήμου Μεσσήνης όσο και μέλη της εταιρείας “Α. Τάσσος”.

Ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Γεωργακόπουλος σημείωσε ότι η δημοτική αρχή στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις πολιτιστικές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου, σαν αυτή του Α. Τάσσου. “Είμαστε υπερήφανοι για τον Α. Τάσσο. Είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης με διαχρονικό έργο. Είναι η τρίτη χρονιά που πραγματοποιείται αυτή η έκθεση και ελπίζουμε να συνεχίσει για πολλά χρόνια. Η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, θα στηρίζουμε πάντα τέτοιες εκδηλώσεις, εκδηλώσεις που πιστεύουμε οτι βοηθούν στην αναβάθμιση του πολιτισμού” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργακόπουλος.

Ο Μιχάλης Αλεβίζος, αντιπρόεδρος της εταιρείας “Α. Τάσσος” από την πλευρά του αναφέρθηκε στην αλληλεπίδραση της τέχνης του Α. Τάσσου με τη Μεσσηνία. “Με την τέχνη του έχει καταγράψει τη ζωή στη Μεσσηνία. Έχει κάνει παραστάσεις της καθημερινότητας τέχνη” σημείωσε ο κ. Αλεβίζος ο οποίος συνεχίζοντας αναφέρθηκε στους στόχους της έκθεσης: “Στόχος μας είναι οι άνθρωποι της Μεσσηνίας να ανακαλύψουν την τέχνη ενός σπουδαίου καλλιτέχνη. Να ανακαλύψουν το πολύπλευρο και ανεξάντλητο έργο του. Φέτος το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει 16 πρωτότυπες ξυλογραφίες, κάτι που είναι ξεχωριστό”.

Ο Γιώργος Γεωργιόπουλος, μέλος του ΔΣ της εταιρείας “Α. Τάσσος” αναφέρθηκε στη θέση της γυναίκας, που είναι και το θέμα της έκθεσης, στο έργο του Α. Τάσσου. “Το έργο του Α. Τάσσου δεν τιμά μόνο τη γενέθλια γη. Τη Μεσσήνη και τη Μεσσηνία. Τιμά τον άνθρωπο, τιμά τη γυναίκα. Η γυναίκα έχει κεντρικό ρόλο στο έργο του. Η μορφή της είναι πολυδιάστατη, αλλά όλες αυτές οι μορφές συνθέτουν μια ολοκληρωμένη γυναίκα. Η αγρότισσα της Μεσσηνίας, η γυναίκα αγωνίστρια, η γυναίκα σύντροφος, η γυναίκα ερωμένη συνθέτουν την εικόνα μιας γυναίκας. Τα 16 έργα του Α. Τάσσου που θα εκτεθούν, είναι διαλεγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδειχθεί η συνθετότητα του έργου του καλλιτέχνη” υπογράμμισε ο κ. Γεωργιόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γεωργιόπουλος σημείωσε οτι στόχος της εταιρείας “Α. Τάσσος” είναι η Μεσσήνη να γίνει κέντρο χαρακτική τέχνης.

Τέλος στην έκθεση αναφέρθηκε και Γιώργος Ζουλιάτης, πρόεδρος του συλλόγου των απανταχού Λευκοχωριτών. “Πάντα συμμετέχουμε σε τέτοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις στηρίζουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Και φέτος είμαστε συμπαραστάτες και καλούμε όλους να επισκεφθούν μια σπουδαία έκθεση” σημείωσε ο κ. Ζουλιάτης.

Ποιος είναι ο Α. Τάσσος

Ο Α. Τάσσος (πραγματικό όνομα Τάσσος Αλεβίζος) γεννήθηκε στη Μεσσηνία το 1914. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και συνέχισε στο Παρίσι, στη Ρώμη και στη Φλωρεντία.

Παρά τις δυσκολίες και τις στερήσεις ο Τάσσος πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη ενός μαζικού, προοδευτικού, πολιτιστικού κινήματος και παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του στρατευμένος στην υπόθεση της πάλης για μια νέα κοινωνία, δίκαιη, δημοκρατική και σοσιαλιστική. Το έργο του, πρωτότυπο, ρωμαλέο και σύγχρονο, αποτυπώνει το σφυγμό, το πάθος, τις ελπίδες και τους αγώνες του λαού μας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην ελληνική και παγκόσμια χαρακτική. Η καλλιτεχνική του δύναμη και ελευθερία δεν μπορούσε παρά να εκφραστεί σε μεγάλες επιφάνειες. Επιφάνειες που παρά το μαυρόασπρο συνήθως χρώμα τους, το μέγεθος, τη δωρική επικότητα της φόρμας και του περιεχομένου τους, είναι ανάλαφρες και φωτεινές. Κρύβουν μία απίστευτη τρυφερότητα. Εχουν το μέτρο του ανθρώπου και του κόσμου.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το ΣτΕ “πάγωνεί” προσλήψεις στο νοσοκομείο της Καλαμάτας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Εγκαταστάσεις στην Καλαμάτα για ποτά “μπόμπες”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλοπή 2 τόνων ελαιολάδου από αγροτικό συνεταιρισμό της Μεσσηνίας: Σύλληψη ενός ανήλικου – Δικογραφία για εγκληματική οργάνωση – Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Την αφαίρεση δύο τόνων ελαιολάδου από αγροτικό συνεταιρισμό της Μεσσηνίας, «αποκαλύπτει» ανακοίνωση της Αστυνομίας, σχετικά με