Σημαντικές ελλείψεις εντόπισαν οι αντιπολιτεύσεις του δημοτικού συμβουλίου της Καλαμάτας σε σχέση με το έργο της κατασκευής ανοιχτού θεάτρου βόρεια της νέας αγοράς της πόλης.
Ως γνωστόν η δημοτική αρχή θέλει το ανοιχτό θέατρο να κατασκευαστεί σε οικόπεδο του δήμου βόρεια του πάρκινγκ της νέας αγοράς. Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής το θέατρο θα είναι 1800 θέσεων, θα αποτελείται από μεταλλικές κερκίδες και πλαστικά καθίσματα. Ο προσανατολισμός, δε, των κερκίδων θα είναι προς το κάστρο της Καλαμάτας, προκειμένου οι θεατές να απολαμβάνουν τη θέα του κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.
Ενστάσεις
Ωστόσο, κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής η δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να απαντήσει πειστικά στα ουσιαστικά ζητήματα που έβαλαν όλες οι αντιπολιτεύσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Μάκαρης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, αναγνώρισε ότι αποτελεί ανάγκη για την πόλη η κατασκευή ενός τέτοιου θεάτρου, ωστόσο έθεσε ζητήματα που ποτέ δεν απαντήθηκαν. Ο κ. Μάκαρης ζήτησε να παρουσιαστούν μια σειρά από μελέτες που θα πρέπει να συνοδεύουν ένα τέτοιο έργο. Κυρίως, εστίασε την κριτική του στην απουσία κυκλοφοριακής καθώς και ακουστικής μελέτης. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας τόνισε ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο χωρίς να υπάρχουν αυτές οι μελέτες. Όσον αφορά στο ζήτημα της κυκλοφοριακής μελέτης, τόνισε ότι θα υπάρξει επιβάρυνση της περιοχής, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, κάτι που καθιστά αναγκαία την ύπαρξης τέτοιας μελέτης. Παράλληλα, ο κ. Μάκαρης τόνισε ότι και η ακουστική μελέτη του χώρου είναι αναγκαία, δεδομένου ότι το ανοιχτό θέατρο θα βρίσκεται κοντά στην οδό Αρτέμιδος αλλά και την οδό που θα συνδέει τον περιμετρικό άξονα με την Καλαμάτα και άρα η όχληση από την κυκλοφορία θα πρέπει να ελεγχθεί. Παράλληλα ο κ. Μάκαρης έθεσε το ζήτημα της προστασίας των λιγοστών χώρων πρασίνου της Καλαμάτας, τέτοιος είναι ο χώρος που προορίζεται για την κατασκευή του θεάτρου, και ζήτησε να γνωστοποιηθούν τα κριτήρια που οδήγησαν στην συγκεκριμένη επιλογή χώρου από τη δημοτική αρχή.
Αντίθετος στους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής για το ανοιχτό θέατρο εμφανίστηκε και ο δημοτικός σύμβουλος ελάσσονος μειοψηφίας, Γιάννης Χριστόπουλος. Ο κ. Χριστόπουλος σημείωσε ότι είναι, μεν, επιτακτική ανάγκη η κατασκευή ενός ανοιχτού θεάτρου, ωστόσο προσέθεσε ότι η επιλογή του χώρου δεν είναι η ενδεδειγμένη. Ο κ. Χριστόπουλος έθεσε ζήτημα συμβατότητας του συγκεκριμένου χώρου με την κατασκευή ανοιχτού θεάτρου τονίζοντας την η συγκεκριμένη περιοχή, η οποία εφάπτεται με τον ποταμό Νέδοντα, θα πρέπει να την προσεγγιστεί με βιοκλιματικούς όρους, όπως συμβαίνει σε όλες τις πόλεις. Μάλιστα, ο κ. Χριστόπουλος, ζήτησε από τη δημοτική αρχή να ξαναδεί το θέμα εξετάζοντας και άλλους χώρους.
Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος, Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι “είναι κακό στην άμμο να χτίζονται παλάτια”. Ο κ. Αντωνόπουλος μίλησε για απεγνωσμένη προσπάθεια του κ. Νίκα να κατασκευαστεί ένας τέτοιος χώρος για τις ανάγκες της πολιτιστικής πρωτεύουσας και προσέθεσε ότι “ο χώρος είναι εντελώς ακατάλληλος”. Τέλος ο κ. Αντωνόπουλος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος σχεδιασμός και αναρωτήθηκε “ποιο θέατρο έχει χτιστεί σε κοίτη ποταμού;”.
Σαστισμένη η δημοτική αρχή
Στα καταιγιστικά ερωτήματα που έθεσαν οι αντιπολιτεύσεις επιχείρησε να απαντήσει ο εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής στην επιτροπή, Ανδρέας Καραγιάννης. Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ως προτερήματα του χώρου την ύπαρξη του πάρκινγκ της νέας αγοράς (περίπου 100 θέσεων) και την εγγύτητα του χώρου στο κέντρο της Καλαμάτας. Σε σχέση με τις ενστάσεις που τέθηκαν σημείωσε ότι η όχληση από την συνδετήρια οδό του περιμετρικού θα είναι μικρή. Ωστόσο, ο κ. Καραγιάννης δεν απάντησε στο ερώτημα για την κυκλοφοριακή και ακουστική μελέτη, εμμένοντας στη γενική θέση ότι ο “χώρος είναι ο καταλληλότερος”. Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο κ. Καραγιάννης σημείωσε πολλές φορές ότι ο χώρος είναι ο καταλληλότερος, στη συνέχεια διέψευσε ο ίδιος τον εαυτό του αποκαλύπτοντας ότι στις αρχικές σκέψεις της δημοτικής αρχής ήταν άλλοι χώροι. Ο πρώτος χώρος που εξετάστηκε ήταν αυτός κάτω από τη γέφυρα του περιμετρικού (γήπεδο Λουκαρέας), ένας χώρος στην περιοχή “Πέταλο”, αλλά και ένας ακόμα που βρίσκεται ανατολικά του γηπέδου της Τέντας. Ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι τελικά επιλέχθηκε ο χώρος βόρεια της νέας αγοράς, δεδομένου ότι για διάφορους λόγους η κατασκευή του ανοιχτού θεάτρου στις προαναφερθείσες περιοχές δεν ήταν εφικτή. Χαρακτηριστικό, πάντως, της αμηχανίας στην οποία βρέθηκε ο εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής ήταν το γεγονός ότι ενώ το ζήτημα θα περάσει από δημοτικό συμβούλιο αύριο, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η γεωτεχνική μελέτη, η οποία και θα δείξει με επιστημονικούς όρους εάν η περιοχή είναι κατάλληλη για την κατασκευή του θεάτρου. Σημειώνεται τέλος ότι τα σχέδια της μελέτης που έχουν εκπονηθεί δόθηκαν στις δημοτικές παρατάξεις μόλις λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης, γεγονός που, προφανώς, υποβαθμίζει τη λειτουργία του σώματος αλλά και τις ίδιες τις αντιπολιτεύσεις.