Ο Νίκας και η παράταξή του δίνουν το “κλειδί” της Καλαμάτας στον ΣΥΡΙΖΑ

Η μακρά παραμονή του Παναγιώτη Νίκα στο δημαρχιακό θώκο, μετράει ήδη 10 χρόνια, έχει δημιουργήσει την ψευδαίσθηση στον ίδιο και την παράταξή του ότι ο δήμος, το δημαρχείο, το δημοτικό συμβούλιο είναι τσιφλίκι τους. Οι πολιτικές εμμονές και η προσκόλλησή του κ. Νίκα σε παλαιοκομματικές λογικές συμπαρασύρουν τον ίδιο και την παράταξή του, με μαθηματική ακρίβεια, σε απώλεια του πολιτικού κεφαλαίου που διέθεταν.

Ο Παναγιώτης Νίκας διανύει το 66ο έτος της ζωής του, έχει γεννηθεί το 1950, και βρίσκεται στα πολιτικά πράγματα της Μεσσηνίας πάνω από 20 χρόνια. Έχει διατελέσει 12 χρόνια νομαρχιακός σύμβουλος και 10 χρόνια δήμαρχος Καλαμάτας. Με τη λήξη της τρίτης κατά σειρά θητείας του στο δήμο Καλαμάτας, το 2019, θα είναι 69 ετών και θα μετρά 25 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Δεν μπορεί να ακολουθήσει

Η ηλικία και τα πολλά χρόνια παρουσίας του κ. Νίκα στα πολιτικά πράγματα αποτελούν πραγματικό πρόβλημα; Σαφώς όχι. Αποτελούν πρόβλημα μόνο όταν συνοδεύονται από ένα πολιτικά γερασμένο μυαλό, από παρωχημένες πολιτικές αντιλήψεις, από πολιτικές εμμονές και από γερασμένη αντίληψη των πραγμάτων.

Το πρόβλημα του κ. Νίκα είναι, πλέον, πανθομολογούμενο, το συζητούν όλοι, ακόμα και τα μέλη της ίδιας του της παράταξης. Οι πολιτικές του εμμονές είναι τέτοιες που πια δεν του επιτρέπουν να έχει καθαρή πολιτική σκέψη, δεν του επιτρέπουν να δει την πολιτική, την πόλη και τις ανάγκες της με την αναγκαία φρεσκάδα. Κυρίως, δεν του επιτρέπουν να αφουγκραστεί τα σημεία των καιρών, τις ανάγκες της κοινωνίας.

Καίει” τα μέλη της δημοτικής του ομάδας

Η αδυναμία του κ. Νίκα να ακολουθήσει τις ανάγκες των καιρών, πέρα από το προσωπικό ζήτημα, έχει δημιουργήσει πρόβλημα και σε μέλη της παράταξής του, ιδίως στη νέα γενιά. Στελέχη ηλικιακά νέα, επαγγελματικά καταρτισμένα, τείνουν να γίνουν ο καθρέφτης του κ. Νίκα. Η απουσία εσωτερικής δημοκρατίας στην παράταξη της πλειοψηφίας και η επιβολή ενός συγκεκριμένου μοντέλου πολιτικής σκέψης έχει οδηγήσει ανθρώπους, κατά τα άλλα ικανούς, να γίνουν μια μικρογραφία του Π. Νίκα. Νέοι άνθρωποι, στο βωμό του να είναι αρεστοί στο δήμαρχο, έχουν μετατραπεί από στελέχη που θα μπορούσαν να προσφέρουν το αναγκαίο οξυγόνο στην παράταξη σε στελέχη της λογικής Νίκα. Την ίδια στιγμή, άλλα νέα στελέχη της παράταξης, παρότι έχουν εντοπίσει αυτές τις παθογένειες, έχουν εγκλωβιστεί στην ανάγκη υπεράσπισης πολιτικών που δεν τους εκφράζουν. Και αυτά τα στελέχη κινδυνεύουν να “καούν”, να μπουν στο κάδρο του χθες που εκφράζει ο δήμαρχος Καλαμάτας.

Το αίτημα της ανανέωσης

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μιλώντας κανείς με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που βλέπουν ότι ήρθε η ώρα αλλαγής σελίδας στο δήμο Καλαμάτας, διαπιστώνεται το ίδιο πρόβλημα, ή ίδια επιφύλαξη, το ίδιο ερώτημα. Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι οι περισσότεροι εξ αυτών θέτουν ως όρο, για την πιθανή ενασχόλησή τους με το δήμο Καλαμάτας, τη δυνατότητα ριζικής ανανέωσης της δημοτικής παράταξης που στηρίζει η Νέα Δημοκρατία. Έχουν εντοπίσει και αυτοί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο κ. Νίκας αλλά και πολλά μέλη της παράταξής του. Μάλιστα, τα περισσότερα από τα στελέχη της ΝΔ που θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος μιας υποψηφιότητας στο δήμο Καλαμάτας θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι όποια υποψηφιότητα ακολουθήσει αυτή του κ. Νίκα, είναι βέβαιο ότι θα αναγκαστεί να υποστεί την φθορά που έχει υποστεί ο νυν “γαλάζιος” δήμαρχος.

Η Νέα Δημοκρατία

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της αντιμετωπίζει το ζήτημα με τους κλασικούς όρους ενός παλαιού κόμματος. Την απασχολεί να κερδίζει δήμους, να μετράει γαλάζιες περιοχές στο χάρτη. Ιδίως τώρα, που ο κ. Νίκας διαθέτει ισχυρά ερείσματα στη Νέα ηγεσία του κόμματος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι από την πλευρά της γαλάζιας παράταξης δεν θα τεθεί ποτέ θέμα Νίκα. Θα ακολουθήσει τα “θέλω” του δημάρχου, όποια και αν είναι αυτά.

Η ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ

Το εμφανές αδιέξοδο του ίδιου του Π. Νίκα και της παράταξής του λειτουργεί, όπως είναι φυσικό, ως πλεονέκτημα για το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο. Η αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να αναχαιτίσει την εμφανή κούραση της κοινωνίας, απέναντι στην αυτοδιοικητική της πρόταση για το δήμο Καλαμάτας, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει, για πρώτη φορά, το δήμο Καλαμάτας. Στελέχη ικανά, με νέες ιδέες, με κοινωνική καταξίωση και με διάθεση για προσφορά υπάρχουν και στην παράταξη Μάκαρη, αλλά και στις κοινωνικές δυνάμεις που θεωρούν ότι έφτασε η ώρα της αλλαγής στο δήμο Καλαμάτας. Αυτό που χρειάζεται είναι, το χρονικό διάστημα μέχρι τις επόμενες εκλογές, να δομηθεί μια ισχυρότερη σχέση με τις κοινωνικές ομάδες του δήμου, να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο η προγραμματική αντιπολίτευση και να υπάρξει συστράτευση όλων όσων πιστεύουν στο ίδιο όραμα. Αν αυτό το τρίπτυχο ακολουθηθεί ευλαβικά είναι βέβαιο ότι το πολιτικό πλεονέκτημα της Νέας Δημοκρατίας στην Καλαμάτα θα εξανεμιστεί, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν πολλές φορές.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η καθιέρωση της εορτής της Παναγίας τον 15αύγουστο στην Μονή Βουλκάνου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μ. Μάκαρης: “Δεν θα ακολουθήσουμε το δήμαρχο Καλαμάτας”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Πύλου – Νέστορος: Ο Ηλίας Κανάκης καταγγέλλει έλλειμμα και ζητά παρέμβαση του Εισαγγελέα – Απόφαση Καρβέλα για «ειδικό έλεγχο των εσόδων του δήμου»

Σοβαρά ερωτήματα εγείρουν όσα έχουν ακολουθήσει την πρόσφατη ανεξαρτητοποίηση του Ηλία Κανάκη από την παράταξη του δημάρχου Πύλου – Νέστορος, Παναγιώτη Καρβέλα.

Κορυφαία ξένα πανεπιστήμια στην Καλαμάτα – Πρόταση της ΤΕΜΕΣ στον Δήμο για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένονται οι λεπτομέρειες επί της προτάσεως της ΤΕΜΕΣ για την ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα. Το

Συνάντηση του Δημάρχου Καλαμάτας με τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου – Έργα και αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο επίκεντρο

Η πορεία των έργων που είναι ενταγμένα και συγχρηματοδοτούνται από πόρους του Πράσινου Ταμείου, καθώς και έργα που σχεδιάζονται προς υποβολή από

Δείτε επίσης