Αναζητείται σωτηρία στη δικαιοσύνη για τη χωματερή της Πύλου

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην χωματερή του Αγίου Νικολάου της Πύλου, έκαιγε σκουπίδια μέχρι σήμερα το απόγευμα. Εικόνες – σοκ λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Πύλου. Νέα αναφορά στον εισαγγελέα, ο οποίος καλείται να δώσει άμεση λύση.

Η δικαιοσύνη, πλέον, φαντάζει ως ο μόνος αρμόδιος φορέας ο οποίος μπορεί να δώσει λύση στο ζήτημα της χωματερής του Αγίου Νικολάου στην Πύλο.Μάλιστα, ο επικεφαλής της παράταξης “Κοινωνία σε Κίνηση”, Ηλίας Κανάκης, μετά την νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη χωματερή, προσέφυγε με αναφορά του και πάλι στον αρμόδιο εισαγγελέα, προκειμένου να προστατευθεί τόσο η δημόσια υγεία όσο και το φυσικό περιβάλλον.

Ανενόχλητη η φωτιά

Υπενθυμίζεται ότι χθες το απόγευμα στην χωματερή εκδηλώθηκε πυρκαγιά, η οποία μαίνονταν μέχρι σήμερα το απόγευμα, τουλάχιστον, καίγοντας σκουπίδια και δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα στην περιοχή. Οι καπνοί είχαν δημιουργήσει ένα τεράστιο σύννεφο το οποίο κατευθύνονταν βορειοανατολικά του δήμου με αποτέλεσμα η έντονη μυρωδιά των καμμένων σκουπιδιών να γίνεται αντιληπτή από χιλιόμετρα μακριά. Όλα αυτά σε μια χωματερή που απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Πύλου.

Η αναφορά

Στην αναφορά του, προς εισαγγελέα πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ο κ. Κανάκης κάνει μνεία σε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας, με την οποία διατάχθηκε η λήψη προσωρινών μέτρων πυροπροστασίας στη χωματερή. Η εν λόγω απόφαση εκδόθηκε το 2015 μετά από την εκδήλωση μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή της χωματερής. Στην σημερινή του αναφορά ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Πύλου – Νέστορος σημειώνει ότι μετά την επίδοση της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων, το 2015, η δημοτική αρχή ισχυρίστηκε ότι συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις που της επιβλήθηκαν. Ωστόσο, ο κ. Κανάκης αναφέρει ότι η πρόκληση της χθεσινής πυρκαγιάς είναι άμεσο αποτέλεσμα της παράβασης των όσων ορίζει η εν λόγω απόφαση και ως εκ τούτου ζητά την εκ νέου παρέμβαση του εισαγγελέα, προκειμένου να τηρηθούν τα νόμιμα. Ουσιαστικά, ο δημοτικός σύμβουλος ζητά να παρέμβει η δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι η δημοτική αρχή δεν έχει συμμορφωθεί, ως όφειλε, με προηγούμενες αποφάσεις των δικαστικών οργάνων.

Οι υπηρεσίες

Σημειώνεται ότι για τη χωματερή του Αγίου Νικολάου στην Πύλο ήδη διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα, από τον αρμόδιο εισαγγελέα, για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που υπάρχουν εκεί. Σε σχέση με αυτό το ζήτημα, μάλιστα, υπάρχει και σχετική αυτοψία υπηρεσιών της περιφέρειας Πελοποννήσου στην οποία σημειώνεται ότι η χωματερή αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, η συγκεκριμένη αυτοψία δεν είναι η μοναδική που εκθέτει τη δημοτική αρχή. Για τον συγκεκριμένο χώρο υπάρχει και άλλη έκθεση, από την ίδια υπηρεσία, στην οποία σημειώνεται ρητά ότι “στον χώρο δεν υπήρχε φύλαξη, διαμόρφωση ζωνών πυροπροστασίας και δεν διαπιστώθηκε εξοπλισμός για την πυροπροστασία (δεξαμενές νερού, πυροσβεστικό όχημα)”. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει ημερομηνία 25/06/2014 και εκδόθηκε αμέσως μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εκείνο το χρονικό διάστημα στην περιοχή.

Αναζητείται λύση

Το ζήτημα της συγκεκριμένης χωματερής αποτελεί μείζον ζήτημα για την περιοχή. Αυτό γιατί σε τουλάχιστον δύο εκθέσεις της αρμόδιας υπηρεσίας της περιφέρειας εντοπίζονται μεγάλες ελλείψεις στην λειτουργία της, αλλά και αναδεικνύονται ζητήματα με το κατά πόσο η διαχείριση των απορριμμάτων που υπάρχουν στο χώρο είναι ορθή. Η χθεσινή, δε, πυρκαγιά φέρνει ακόμα μια φορά το ζήτημα στην επιφάνεια και κάνει σαφές ότι πέρα από τις διαπιστώσεις των υπηρεσιών και τις έρευνες της δικαιοσύνης, είναι απαραίτητο, κάποια στιγμή, το ζήτημα να λήξει και να τηρηθεί η νομιμότητα. Όσο αυτό δεν γίνεται οι κάτοικοι, αλλά και το περιβάλλον της περιοχής θα είναι έρμαια της τοπικής δημοτικής αρχής, η οποία δείχνει ότι δεν είναι ικανή να διαχειριστεί με όρους νομιμότητας το συγκεκριμένο ζήτημα.

skoup1

skoup2

skoup3

ΔΕΗ my home gas control
Το Καμ Μπακ - Κωμωδία - Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας - Μέγαρο Χορού
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Λευκή Νύχτα: Οι εκδηλώσεις στο …μεγαλειώδες πανηγύρι της Καλαμάτας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δημόσια επιστολή για τον επίσκοπο Μεσσήνης Ιωσήφ (1770-1844)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κίνδυνος απάτης: Επιτήδειοι παριστάνουν υπαλλήλους της περιφέρειας Πελοποννήσου και ζητούν τηλεφωνικά τραπεζικούς κωδικούς

Η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου εφιστά την προσοχή των πολιτών, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν αναφερθεί περιστατικά εξαπάτησης από

Δείτε επίσης