Χωματερή Πύλου: Επί δύο χρόνια δήμος και περιφέρεια Πελοποννήσου κάνουν τα …στραβά μάτια

/

Σήμερα πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοψία από το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη χωματερή του Αγίου Νικολάου στην Πύλο. Ολοκληρώνεται η προανάκριση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της περιοχής. Και νέο “χαράτσι” του δήμου Πύλου – Νέστορος για το θάψιμο των σκουπιδιών. Δήμος και Περιφέρεια γνωρίζουν δύο χρόνια γνωρίζουν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και δεν έχουν πράξει το παραμικρό!

Αυτοψία στη χωματερή της Πύλου, στην οποία μαίνεται για έβδομη ημέρα πυρκαγιά, έκανε σήμερα κλιμάκιο του τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το κλιμάκιο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να συντάξει σχετικό πόρισμα το οποίο και θα διαβιβάσει στην εισαγγελία, η οποία έχει ήδη διατάξει προανάκριση για την πυρκαγιά. Σημειώνεται ότι αντίστοιχοι έλεγχοι και αντίστοιχα πορίσματα για την συγκεκριμένη χωματερή έχουν υπάρξει και κατά το παρελθόν, χωρίς ωστόσο κανείς να πράξει το παραμικρό, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα. Μάλιστα και σε πόρισμα του 2014 και σε πόρισμα του 2016 σημειώνεται ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή αποτελούν κίνδυνο και για τη δημόσια υγεία, αλλά και για το περιβάλλον. Παρόλα αυτά, τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν ανάμεσα στους δύο ελέγχους, ούτε ο δήμος Πύλου – Νέστορος, ούτε η περιφέρεια Πελοποννήσου, ούτε κάποιος άλλος κρατικός φορέας έχουν πράξει το παραμικρό, προκειμένου να δώσουν πειστικές λύσεις.

Το πόρισμα της πυροσβεστικής

Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται και το πόρισμα της Πυροσβεστικής, η οποία έχει αναλάβει την προανάκριση για την εκδήλωση της πυρκαγιάς στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των ερευνών της πυροσβεστικής, έχουν συλλεχθεί δεκάδες στοιχεία, προκειμένου να εξακριβωθεί η αιτία της πυρκαγιάς. Το συγκεκριμένο πόρισμα αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και θα αποτελέσει και αυτό μέρος της σχετικής δικογραφίας.

Και νέο χαράτσι

Την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή του δήμου Πύλου – Νέστορος προσπαθεί να περισώσει τον εαυτό της θάβοντας τα σκουπίδια που έχει εκδηλωθεί η πυρκαγιά. Μάλιστα, το σχετικό “χαράτσι” που θα πληρώσουν οι δημότες της περιοχής αυξήθηκε σήμερα κατά 10.000 ευρώ. Έτσι μετά τα 24.800 ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες για την προμήθεια χώματος, θα πληρώσουν ακόμα 10.000 ευρώ για τη μεταφορά και επίστρωση του υλικού στην περιοχή της χωματερής.

Διαμαρτυρίες κατοίκων

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν οι κάτοικοι της περιοχής εξακολουθούν να ζουν με τις παρενέργειες της πυρκαγιάς. Σήμερα για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση ο σύλλογος “Ιωάννης Καποδίστριας”, σύλλογος που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Μεθώνης. Σημειώνεται στην ανακοίνωση: “Η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 23/08/2016 στον σκουπιδότοπο της Πύλου δημιούργησε συνθήκες απαράδεκτες και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η επιστήμη έχει αποφανθεί για το πόσο βλαπτικές είναι οι επιπτώσεις από τέτοιες πυρκαγιές σε σκουπιδότοπους, υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, στα δένδρα και στο έδαφος. Δεν χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη επιχειρηματολογία για το πόσο πολλαπλά επικίνδυνο είναι ένα τέτοιο γεγονός. Επειδή και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν εκδηλωθεί και άλλες πυρκαγιές στον συγκεκριμένο σκουπιδότοπο, αναδεικνύονται έντονα τα προβλήματα που αφορούν στην αποτελεσματική φύλαξή του, αλλά κυρίως στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι ευθύνες των δημοτικών αρχών διαχρονικές, οι τεράστιες ευθύνες και παλινωδίες της Περιφέρειας και η απουσία πλαισίου από την Πολιτεία είναι πασιφανείς. Σε μια ευνομούμενη  πολιτεία πρέπει να πρυτανεύει το συμφέρον της κοινωνίας των πολιτών, η προστασία του περιβάλλοντος και υπεύθυνα και αποφασιστικά να προκρίνονται λύσεις που να υπηρετούν τα παραπάνω. Δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να κωφεύει και να είναι διαιτητής των συμφερόντων των εργολάβων. Οι όποιες ποινικές ευθύνες υπάρχουν, πρέπει να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, η ουσιαστική λύση του προβλήματος βρίσκεται σε άλλο πλαίσιο. Η σωστή φύλαξη, η ταχύτατη υλοποίηση προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων από το Δήμο Πύλου – Νέστορος, σε συνεργασία με την Πολιτεία, είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για την οριστική θεραπεία του μείζονος αυτού προβλήματος. Οι καιροί ου μενετοί. H δημοτική αρχή και η Πυροσβεστική Υπηρεσία να χρησιμοποιήσουν τάχιστα κάθε πρόσφορο μέσο για τη μη εξάπλωση και κατάσβεση της φωτιάς. Το διακύβευμα είναι τεράστιο, πρόκειται για την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών, το περιβάλλον και τον χαρακτήρα ανάπτυξης της περιοχής. Μικροπολιτικές σκοπιμότητες και άλλα ταπεινά, δεν χωράνε. Δράση τώρα!”.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ξαφνικά η πρώην υποψήφια βουλευτής της ΝΔ Αντωνία Μπούζα “είδε” τον κομματισμό

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στο 92% των εκκαθαριστικών προκύπτει ο ίδιος, λιγότερος ή και καθόλου ΕΝΦΙΑ, λέει ο Τρ. Αλεξιάδης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Στήριξη στα «Παπαφλέσσεια» και το 2024 – Ικανοποίηση για τον ένα χρόνο λειτουργίας του αναβαθμισμένου γηπέδου του Μεσσηνιακού

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας έκανε γνωστό ότι στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας