Ξαφνικά η πρώην υποψήφια βουλευτής της ΝΔ Αντωνία Μπούζα “είδε” τον κομματισμό

/

Για “σήψη” και “κομματισμό” κάνει λόγο η πρώην υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και νυν περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης Τατούλη, Αντωνία Μπούζα. Ο λόγος; Ο ορισμός μελών της εφορευτικού συμβουλίου της δημόσιας βιβλιοθήκης του Πεταλιδίου.

Η κα Μπούζα, η οποία είχε μέχρι πρόσφατα την ευθύνη του εφορευτικού συμβουλίου διαμαρτύρεται, με σχετική της ανακοίνωση, για τον ορισμό των νέων μελών του συμβουλίου, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση (!) εναντίον του υπουργείου παιδείας και της κυβέρνησης. Έχει δίκιο, όμως, η κα Μπούζα; Όντως υπάρχει θέμα κομματισμού; Σύμφωνα με το στέλεχος της ΝΔ κομματισμός είναι ο ορισμός της διευθύντριας του Γυμνασίου Πεταλιδίου (φιλόλογος), της διευθύντριας του Λυκείου (φιλόλογος). Τα δύο αυτά μέλη έχουν ως αναπληρωτές δύο επίσης εκπαιδευτικούς. Επίσης ορίστηκαν  ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης, Ν. Ξαρχάκος, ένας ακόμα εκπαιδευτικός (συνταξιούχος) και ένας οικοδόμος. Κομματισμός, λοιπόν, κατά την πρώην υποψήφια της ΝΔ, είναι ο ορισμός εκπαιδευτικών, εκπροσώπου του δήμου και ενός οικοδόμου, στη διοίκηση της βιβλιοθήκης. Κατά την κα Μπούζα δεν συνιστά κομματισμό ο προηγούμενος δικός της ορισμός καθώς, μάλλον, η ίδια θεωρεί ότι ορίστηκε στην επιτροπή όχι επειδή είναι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά επειδή έχει σχέση με την διοίκηση μιας βιβλιοθήκης. Άλλωστε, το γεγονός ότι το επάγγελμά της κας Μπούζα ήταν υπάλληλος της Ελληνικής Αστυνομίας και το γεγονός ότι δηλώνει ότι διαθέτει δημοσιογραφικές σπουδές, αρκούν για να τοποθετηθεί με πλήρη αξιοκρατία σε μια θέση που σχετίζεται με μια δημόσια βιβλιοθήκη. Είναι …προφανές ότι κομματισμός είναι ο ορισμός εκπαιδευτικών σε τέτοιες θέσεις, είναι …προφανές ότι δεν είναι κομματισμός ο ορισμός μιας πρώην υπαλλήλου της ΕΛΑΣ και πρώην υποψήφιας της Νέας Δημοκρατίας.

Η ανακοίνωση περί κομματισμού

Στην ανακοίνωσή της η κα Μπούζα αναφέρει: “σήψη και ο κομματισμός που  τελευταία εγκαθιδρύεται στην πατρίδα μας, λαμβάνει διαστάσεις και δεν ξέρουμε, μέχρι  και σε ποιο βαθμό θα εξελιχθεί. Για να γίνω σαφής: Στην πατρίδα μας, λειτουργούν ως ΝΠΔΔ οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες που είναι φορείς γνώσης και ενισχυτικές της παιδείας και της πληροφόρησης.  Στη Μεσσηνία λειτουργούν δύο Δημόσιες Βιβλιοθήκες, της Καλαμάτας και του Πεταλιδίου… 

Για τη λειτουργία όλων των βιβλιοθηκών, υπάρχουν διατάξεις και νόμοι, προκειμένου να διαφυλαχθεί η άριστη λειτουργία τους και να υπάρχει πλουραλισμός και αντιπροσώπευση θεσμών, εκκλησίας και κοινωνίας. Φυσικά ο νομοθέτης,  όταν καθόριζε τις προϋποθέσεις για την εποπτεία των δομών αυτών, δεν είχε στο νου του αποκλεισμούς και τη στρεβλή κομματική λογική που βλέπουμε να υπερισχύει σήμερα.
Στο Πεταλίδι όπου είχα την τιμή να έχω την ευθύνη του εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης που υφίσταται από το 1972 χάριν της δωρεάς του αειμνήστου Χριστ. Κουμεντάκου, είδαμε μια επανάληψη της καταδικαστέας  πρακτικής  που εφαρμόσθηκε και σε άλλες περιοχές όπου υφίστανται Δημόσιες Βιβλιοθήκες (όρα Καλαμάτα )
Ως φαίνεται, ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κ.Φίλης,  έχοντας δεύτερες σκέψεις ακόμη και για τα αθώα και μη κομίζοντα κάποιο όφελος είτε κομματικό, είτε οικονομικό ΝΠΔΔ,  επέτρεψε σε τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, να ενσπείρουν τον κομματισμό, θέλοντας να επιβεβαιωθούν και να αμαυρώσουν ακόμη και τις αγνές προθέσεις δωρεών, όπως εν προκειμένω του αειμνήστου διαθέτη στο Πεταλίδι.
Έτσι είδαμε, πως κυριάρχησε ο κομματισμός ακόμη και στην άδολη και εθελοντική προσφορά, υποβαθμίζοντας και ρίχνοντας ρετσινιά στην αξιοσύνη και στο παραχθέν έργο.
Αν το Εφορευτικό Συμβούλιο του οποίου είχα την τιμή να προεδρεύω, δεν είχε διεκδικήσει εκ νέου τον ορισμό του για να ολοκληρώσει το έργο που επιτέλεσε κατά τη διάρκεια της θητείας του, όπως έγινε με το απερχόμενο συμβούλιο πριν την ανάληψη των δικών μας καθηκόντων, ουδείς θα ασχολείτο και ο εμπλουτισμός και η αλλαγή θα ήταν υγιής πράξη..
Αλλά παρά την εκ νέου διεκδίκηση, η επιλογή της ριζικής αλλαγής και μάλιστα με πρόσωπα συγκεκριμένων κομματικών αποχρώσεων που δεν εξεδήλωσαν τις προθέσεις τους σύμφωνα με όσα ορίζονται στο σχετικό Νόμο, καθώς  και η απαξίωση της σοβαρής προσπάθειας που είχε καταβάλει το απερχόμενο εφορευτικό συμβούλιο, είναι τραγικό για μια τέτοια δομή .
Ελπίζω οι συνεχείς και σεμνές προσπάθειες μας, για καλυτέρευση της εικόνας, της λειτουργικότητας και των παρεχομένων υπηρεσιών, να μην εγκαταλειφθούν και τα  20.000 ευρώ από το Π.Δ.Ε, που καταφέραμε εν μέσω κρίσης να δεσμεύσουμε για να αλλάξουμε την εικόνα της βιβλιοθήκης Πεταλιδίου , έχοντας έτοιμη και σχετική μελέτη προς τούτο, να τα αξιοποιήσουν κατάλληλα και φυσικά να μην τα οικειοποιηθούν ως δικό τους έργο οι κομματικοί επερχόμενοι..
Επιβάλλεται ακόμη, η συνέχιση και διεύρυνση της αναβάθμισης του κέντρου πληροφόρησης , με την αξιοποίηση των καινούργιων υπολογιστών που καταφέραμε και αλλάξαμε.
Ευχαριστώ τα μέλη του Συμβουλίου και τους εργαζόμενους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πεταλιδίου για την άψογη συνεργασία και τη συμπόρευση σε κάθε καλό που κερδίσαμε για τη μικρή,  αλλά σημαντική δομή του τόπου μας,  αλλά και τον ίδιο τον τόπο μας.
Φαίνεται πως στην Ελλάδα του 2016, ακολουθείται εκτός άλλων και η πρακτική των τυράννων της αρχαιότητας.
Έτσι οι θέσεις του Κριτία ενός εκ των 30κοντα  τυράννων, ταιριάζουν απόλυτα στις παράξενες πολιτικά  μέρες μας .
Έλεγε, πως «όποιος θέλει να κυριαρχεί, πρέπει να βγάζει απ’ τη μέση όσους θα μπορούσαν να του σταθούν εμπόδιο»
Ας κρατήσουμε όμως τη γνώση, πως οι τυραννίες ποτέ δεν είχαν αίσιο τέλος!”.  

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

“Μισόλογα” του δήμου Καλαμάτας για τα προβλήματα στον περιμετρικό άξονα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Χωματερή Πύλου: Επί δύο χρόνια δήμος και περιφέρεια Πελοποννήσου κάνουν τα …στραβά μάτια

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.