Καναλάρχες σε νευρική κρίση αναζητούν τρόπο να παραμείνουν στα ΜΜΕ

/

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών της Πελοποννήσου. Έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους και τώρα ψάχνουν εναγωνίως τρόπους να κρατηθούν στην αγορά των ΜΜΕ. Την ίδια στιγμή, Παππάς και Κρέτσος επισπεύδουν τις διαδικασίες και ετοιμάζονται να ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό.

Σε νευρική κρίση βρίσκονται οι περισσότεροι καναλάρχες της Πελοποννήσου καθώς δεν επιβεβαιώνεται ο αρχικός τους σχεδιασμός σε σχέση με τον διαγωνισμό των περιφερειακών τηλεοπτικών αδειών. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είχαν υπολογίσει δύο στοιχεία, που τώρα βρίσκουν μπροστά τους, ως πραγματικά δεδομένα: Πρώτον την άμεση υλοποίηση της διαγωνιστικής διαδικασίας και δεύτερον το μεγάλο ενδιαφέρον επιχειρηματιών που μέχρι σήμερα δεν είχαν εμπλοκή στα πράγματα του τύπου της Πελοποννήσου.

Πίστευαν ότι έχουν χρόνο  

Είναι δεδομένο ότι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών της Πελοποννήσου εκτιμούσαν ότι ο διαγωνισμός για τις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες θα αργήσει. Θεωρούσαν ότι πρώτα θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που αφορούν τις πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες, ότι θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για τις θεματικές και στο τέλος θα υλοποιούνταν ο διαγωνισμός για τις περιφερειακές. Υπολόγιζαν, δηλαδή, ότι το ζήτημα των περιφερειακών αδειών θα “έτρεχε’, το νωρίτερο μετά το πρώτο τρίμηνο του 2017. Στις εκτιμήσεις που είχαν βασιστεί οι καναλάρχες της Πελοποννήσου σημαντικό ρόλο έπαιζε το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο Παππά, για τις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες υπάρχουν αρκετές ασάφειες (τιμή εκκίνησης διαγωνισμού, αριθμός αδειών ανά περιφέρεια). Πίστευαν, δηλαδή, ότι από τη στιγμή που υπάρχουν αυτές οι ασάφειες, εκ των πραγμάτων, η διαδικασία θα αργήσει.

Θεωρούσαν ότι “ελεγχόμενη” την κατάσταση

Ωστόσο, ο λόγος που έχει προκαλέσει μεγαλύτερο πανικό στους περισσότερους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, είναι ότι έχουν φτάσει στα αυτιά τους οι πληροφορίες που σχετίζονται με το ενδιαφέρον νέων “παικτών” για τις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει στην κυριολεξία πανικό καθώς ανατρέπεται μια ακόμα εκτίμηση που είχαν κάνει οι καναλάρχες της Πελοποννήσου. Θεωρούσαν σχεδόν βέβαιο ότι ο διαγωνισμός για τις άδειες της περιφέρειάς μας θα συγκέντρωνε το ενδιαφέρον μόνο ορισμένων ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών της Πελοποννήσου. Και σε αυτή την εκτίμηση, όμως έπεσαν έξω. Ο διαγωνισμός για τις περιφερειακές άδειες είναι δεδομένο ότι ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επιχειρηματιών μεγάλης οικονομικής επιφάνειας.

Παππάς – Κρέτσος

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των ιδιοκτητών των περιφερειακών καναλιών έχουν πέσει τελείως έξω καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε το ζήτημα των περιφερειακών αδειών να προταχθεί αυτού των θεματικών και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες. Μάλιστα, οι Παππάς και Κρέτσος που τρέχουν τις σχετικές διαδικασίες, διαμηνύουν τις τελευταίες ημέρες ότι ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί άμεσα και, τελικά, θα γίνει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έγινε και για τις πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες. Πληροφορίες, δε, του messiniapress σημειώνουν ότι έχει ήδη δοθεί εντολή να προχωρήσει και το τυπικό μέρος του ζητήματος, που σχετίζεται με τις αποφάσεις που απαιτούνται για την αποσαφήνιση των θεμάτων που έχουν να κάνουν με την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού, με τον αριθμό των αδειών ανά περιφέρεια, το απαραίτητο μετοχικό κεφάλαιο κλπ.

Τρέχουν και δεν φτάνουν

Τώρα, που οι δύο βασικές εκτιμήσεις των καναλαρχών της Πελοποννήσου έχουν διαψευστεί, οι περισσότεροι εξ’ αυτών τρέχουν και δεν φτάνουν. Η προσπάθεια που εξελίσσεται, προσπάθεια που φαντάζει και η τελευταία τους ελπίδα να παραμείνουν στον τηλεοπτικό χώρο, είναι να δημιουργήσουν συνέργειες, είτε μεταξύ τους είτε προσεγγίζοντας επιχειρηματίες. Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του messiniapress, οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν καρποφορήσει με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των καναλαρχών της Πελοποννήσου να είναι στον αέρα, όχι τον τηλεοπτικό αλλά τον επιχειρηματικό.

Σιωπούσαν, αλλά σχεδίαζαν

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματίες που σκοπεύουν να εισέλθουν στην τηλεοπτική αγορά της Πελοποννήσου έχουν ξεκινήσει τους σχεδιασμούς τους πριν από μήνες. Μπορεί να μην είχαν απτά δεδομένα στα χέρια τους, αλλά εγκαίρως προετοίμασαν τις συμμαχίες τους, καθώς γνώριζαν ότι οι διαδικασίες θα “τρέξουν” με ταχύτητα. Γι αυτό, άλλωστε, και συγκέντρωσαν γύρω τους ανθρώπους που γνωρίζουν άριστα τα των ΜΜΕ, ανθρώπους που εκτός από τον σχεδιασμό για την διεκδίκηση των αδειών θα αναλάβουν και τη δημοσιογραφική διεύθυνση των νέων σχημάτων. Το γεγονός, δε, ότι οι σχεδιασμοί τους δεν έγιναν γνωστοί έχουν συντελέσει στο σημερινό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών. Και αυτό, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, δεν ήταν κάτι τυχαίο, αλλά στρατηγική επιλογή εκείνων που γνωρίζουν τον χώρο των ΜΜΕ της Πελοποννήσου και συμμετέχουν στους σχεδιασμούς.

 

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η φωτογραφική μηχανή που “τρόμαξε” τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σε εξαιρετικό κλίμα η συνάντηση του Πέτρου Τατούλη με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ