Σκληρό “μνημόνιο” Νίκα για τους μαθητές των σχολών του δήμου

/

Όποιος δεν πληρώνει δίδακτρα στις σχολές για ένα μήνα θα αποβάλλεται και δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις! Αυτό κρύβεται πίσω από τις “διαφημιζόμενες” μειώσεις των διδάκτρων των καλλιτεχνικών σχολών του δήμου.

Μπορεί η δημοτική αρχή να επιχειρεί να “διαφημίσει” μειώσεις των διδάκτρων των μαθητών των καλλιτεχνικών σχολών της “Φάρις”, ωστόσο, η αλήθεια είναι ο η δημοτική αρχή εφαρμόζει ένα σκληρό “μνημόνιο” για εκείνους που θα καθυστερήσουν την πληρωμή των διδάκτρων για ένα μήνα. Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι για λίγες κατηγορίες όντως υπάρχει μείωση των διδάκτρων, για τις περισσότερες κατηγορίες μαθητών εξακολουθούν να ισχύουν υψηλότατα δίδακτρα, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις στους γονείς των μαθητών.

Αποβολή μαθητών

Στο κείμενο που συνοδεύει τον κατάλογο των τιμών των καλλιτεχνικών σχολών της “Φάρις” με τίτλο “Απαλλαγές – Εκπτώσεις – Παρατηρήσεις” σημειώνεται: “Η καθυστέρηση καταβολής διδάκτρων από ένα μήνα και πάνω, θα έχει ως συνέπεια διακοπής παροχής μαθημάτων και την μη συμμετοχή του μαθητή στην εξεταστική περίοδο, ένα μήνα μετά από γραπτή ειδοποίηση”. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο δήμος Καλαμάτας έχει το δικαίωμα να αποβάλει μαθητές από τις σχόλες σε περίπτωση που δεν πληρώσουν τα δίδακτρα για ένα μήνα. Παράλληλα, μετά από γραπτή ειδοποίηση, οι μαθητές που έχουν οφειλές δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν ούτε στις εξεταστικές περιόδους.

Οι μειώσεις

Με απόφαση του δήμου ορίζεται ότι μόνο για τα τμήματα Προπαιδείας, επέρχεται μείωση των μηνιαίων διδάκτρων κατά 8 ευρώ για το Ωδείο, κατά 8 ευρώ για τα Εικαστικά και κατά 10 ευρώ για το χορό. Για τις λοιπές διδακτικές δραστηριότητες, τα δίδακτρα παραμένουν αμετάβλητα, παραμένουν δηλαδή οι υψηλές τιμές.
Επίσης, αναφορικά με τις ειδικές κατηγορίες όπως ΑμεΑ, πολύτεκνοι και τρίτεκνοι, αποφασίσθηκε να ισχύσει μεγαλύτερη έκπτωση σε σχέση με εκείνη του σχολικού έτους 2015 – 2016. Ακόμη, διευρύνθηκαν τα όρια εισοδήματος. Για τους απόρους (η πιστοποίηση θα αποδεικνύεται με έγγραφο της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας) και για Άτομα με Αναπηρία ποσοστού άνω του 80%, τα μαθήματα θα παρέχονται δωρεάν. Τέλος, για όσους καταβάλουν τα δίδακτρα όλης της χρονιάς εφάπαξ το μήνα Σεπτέμβριο, η έκπτωση αυξήθηκε από 5% σε 10%.

Καίνε” τα δίδακτρα

Σημειώνεται, πάντως, παρά το γεγονός ότι δημοτική αρχή επιχειρεί να προβάλει επικοινωνιακά τις πιο πάνω μειώσεις, τα δίδακτρα στις καλλιτεχνικές σχολές παραμένουν τσουχτερά. Για παράδειγμα τα μηνιαία δίδακτρα για τα “αναγνωρισμένα μουσικά όργανα” ξεκινούν από 73 και φτάνουν τα 140 ευρώ, το μήνα! Για τη Βυζαντινή μουσική ξεκινούν από 60 και φτάνουν τα 95 ευρώ, για τα θεωρητικά ξεκινούν από 115 και φτάνουν τα 180 ευρώ. Στο εικαστικό εργαστήριο τα δίδακτρα ξεκινούν από 38 και φτάνουν τα 75 ευρώ, για τη Δημοτική Σχολή Χορού ξεκινούν από 40 και φτάνουν τα 80 ευρώ.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Απλή αναλογική και πλαφόν θητειών στην τοπική αυτοδιοίκηση από το 2019

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η φωτογραφική μηχανή που “τρόμαξε” τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στη δημοσιότητα νέα μέτρηση για την περιφέρεια Πελοποννήσου: Προβάδισμα Πτωχού και μεγαλύτερη δυναμική Τατούλη δείχνει μέτρηση της DATA RC – Στο όριο του στατιστικού λάθους τα ευρήματα

Μια ακόμα δημοσκόπηση για την περιφέρεια Πελοποννήσου είδε την Τρίτη (26/9) το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται