Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), είχε θεσμοθετηθεί, με το ν.2434/1996, ως ένα μέτρο για τη διασφάλιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για χαμηλοσυνταξιούχους κάποιων ταμείων, λόγω των χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης που προέβλεπε ο τότε ισχύων ασφαλιστικός νόμος (ν. 2084/92). Η Εθνική Σύνταξη, που θεσπίστηκε με το νέο ασφαλιστικό νόμο (ν. 4387/206), αποτελεί δικαιότερο και αποτελεσματικότερο μέτρο προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί πρώτον αντιστοιχεί στο επίπεδο της φτώχειας, προστατεύοντας απολύτως από αυτή και δεύτερον συνδέεται με ρήτρα ανάπτυξης, που επιτρέπει την αυτόματη αύξησή της μόλις αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας. Ακόμη και σήμερα, που είμαστε κατά το ένα τέταρτο φτωχότεροι από το 2010, η Εθνική μαζί με την Ανταποδοτική σύνταξη, ξεπερνούν, για όλους όσους έχουν εισόδημα έως 1.000€ (δυστυχώς η πλειοψηφία), τις συντάξεις του Νόμου Ρέππα που εφαρμοζόταν έως 31-12-2014.
Η Νέα Δημοκρατία, που τώρα χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους συνταξιούχους, είχε δεσμευτεί για την κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2015. Στη δύσκολη συμφωνία του καλοκαιριού 2015 και μέσα από τις σκληρές διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης, τελικά αποφασίστηκε η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019. Η δέσμευση αυτή τέθηκε στο ν. 4336/2015, και ψηφίστηκε, εκτός από τον κυβερνητικό συνασπισμό, και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Επομένως η Εθνική Σύνταξη, που θα καταβάλλεται από τα έσοδα του κράτους και όχι από τον ασφαλιστικό φορέα, θα αντικαταστάσει με δικαιότερο και ασφαλέστερο τρόπο, τα εισοδήματα των συνταξιούχων, που μειώνονται από την σταδιακή, μέχρι τις 31-12-2019, κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, από την σταδιακή μείωση του ΕΚΑΣ, μέχρι την τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την καταβολή εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, θεσπίστηκαν και τέθηκαν σ’ εφαρμογή από την 1η Αυγούστου 2016, αντισταθμιστικά μέτρα, για την αναπλήρωση των εισοδημάτων των συνταξιούχων, που στερούνται την παροχή του ΕΚΑΣ και συγκεκριμένα:
α) Απαλλάσσονται πλήρως από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.
β)Σε περίπτωση που έπαυσε η καταβολή του ΕΚΑΣ και στους δύο συζύγους, χορηγείται, ως έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση, στο σύζυγο με το μικρότερο οικονομικό εισόδημα, το ισόποσο της παροχής, που αντιστοιχεί στο εισόδημα αυτό.
γ)Στους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, χορηγείται έκτακτη μηναία οικονομική ενίσχυση, ισόποση με την παροχή που καταργήθηκε.
Για το έτος 2016 θεσπίστηκαν συμπληρωματικά μέτρα:
α) Απαλλαγή από την καταβολή εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης σε όλους, όσους απώλεσαν παροχή άνω των 30 ευρώ μηνιαίως.
β) Χορήγηση μηνιαίας προπληρωμένης κάρτας, σε όλους όσους απώλεσαν παροχή ποσού 115 ευρώ μηνιαίως και άνω, ισόποσης με το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% της απώλειας.
Με τα παραπάνω μέτρα, που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, αναπληρώνεται σε μεγάλο βαθμό η απώλεια των εισοδημάτων των συνταξιούχων από την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, και καλύπτεται το μεσοδιάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του επανυπολογισμού των συντάξεων και την καταβολή τους σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, στον οποίο προβλέπεται η Εθνική Σύνταξη.
Γιώτα Κοζομπόλη
Βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ – Δικηγόρος