Καταστροφικό το κύμα κακοκαιρίας για τους συκοπαραγωγούς της Μεσσηνίας

Ζημιές που αναμένεται να φτάσουν και το 65% (για την όψιμη παραγωγή) και το 40% (για την πρώιμη παραγωγή) εκτιμούν ότι θα προκαλέσει η κακοκαιρία, που ήδη “χτυπάει” τη Μεσσηνία, οι συκοπαραγωγοί του Νομού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, αν η κακοκαιρία εξελιχθεί όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι και έχουμε έντονες βροχοπτώσεις για τις επόμενες τρεις ημέρες, τότε ουσιαστικά θα μιλάμε για ολική καταστροφή της παραγωγής που δεν έχει μαζευτεί από τα κτήματα. Ουσιαστικά οι συκοπαραγωγοί της Μεσσηνίας το μόνο που περιμένουν είναι να διαψευστούν οι προβλέψεις των επιστημόνων για τον καιρό, προκειμένου να γλιτώσουν ο,τι μπορούν από την παραγωγή τους. Με δεδομένο όμως ότι οι βροχοπτώσεις ήδη ξεκίνησαν στη Μεσσηνία και ότι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων δεν δείχνουν κάποια μεταβολή του καιρού για τις επόμενες μέρες, οι συκοπαραγωγοί θα πρέπει ήδη να συμφιλιώνονται με την ιδέα ότι θα υποστούν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή έχει γίνει συγκομιδή του 60 με 65% της πρώιμης παραγωγής και του 35 με 40% της όψιμης παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι μετεωρολόγοι, η εναπομείνασα παραγωγή θα υποστεί ολική καταστροφή μιας και η βροχή θα καταστρέψει όσα σύκα παραμένουν στα δέντρα.

Σε απόγνωση 2.500 αγρότες της Μεσσηνίας

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, δεδομένου ότι οι ζημιές στη συκοπαραγωγη θα πλήξουν περίπου 2.500 αγρότες της Μεσσηνίας. Οι εν λόγω αγρότες θα αναγκαστούν να χάσουν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους και να υποστούν σημαντική ζημιά στο εισόδημά τους. Μόνη τους ελπίδα είναι ο ΕΛΓΑ και οι αποζημιώσεις που ενδεχομένως να δοθούν. Ωστόσο, το γεγονός ότι αναμένεται να παρέμβει ο ΕΛΓΑ δεν εφησυχάζει τους συκοπαραγωγούς, αντιθέτως προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία. Αυτό γιατί, όπως αναφέρουν συκοπαραγωγοί, η προηγούμενη εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις δεν επιτρέπει να υπάρχει αισιοδοξία. Όπως αναφέρουν οι αγρότες, όταν κατά το πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν αντίστοιχα προβλήματα, οι αποζημιώσεις που δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ δεν ανταποκρίνονταν ούτε κατά το ήμισυ στο απολεσθέν εισόδημα. Μάλιστα, οι συκοπαραγωγοί εντοπίζουν δύο σημαντικά ζητήματα σε σχέση με το ζήτημα του ΕΛΓΑ. Ότι οι εκτιμήσεις των ζημιών γίνονται αρκετό χρονικό διάστημα μετά την ζημιά των καλλιεργειών (μέχρι και 4 μήνες μετά) και ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία, προκειμένου στους ελέγχους που γίνονται να αποτυπωθεί η πραγματική ζημιά του προϊόντος. Εξαιτίας αυτών, δε, δεν είναι λίγοι οι συκοπαραγωγοί, οι οποίοι σε αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος δεν έκαναν, καν, αίτηση στον ΕΛΓΑ για έλεγχο των καλλιεργειών τους.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

“Φαβορί” για τη θέση Σταθόπουλου ο αντιδήμαρχος Γ. Ηλιόπουλος

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Επικίνδυνο το Πολυλίμνιο! “Λουκέτο” έβαλε στον χώρο σήμερα ο δήμος Μεσσήνης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ