Επικίνδυνο το Πολυλίμνιο! “Λουκέτο” έβαλε στον χώρο σήμερα ο δήμος Μεσσήνης

/

“Λουκέτο” στο Πολυλίμνιο έβαλε σήμερα ο δήμος Μεσσήνης μετά την γνωστοποίηση των συμπερασμάτων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Τα συμπεράσματα του Ινστιτούτου δείχνου ότι ο χώρος έχει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι προσβάσιμος από το κοινό. Παράλληλα ο δήμος Μεσσήνης αναλαμβάνει πρωτοβουλία, προκειμένου να συνταχθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη για την περιοχή, μια μελέτη που λύσει τα σημαντικά ζητήματα ασφαλείας που θέτει το ΙΓΜΕ.

Ο Δήμος Μεσσήνης αναλογιζόμενος τη σοβαρότητα του θέματος, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση και την επικινδυνότητα που παρουσιάζει η περιοχή βάσει της  αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε από το Ι.Γ.Μ.Ε τοποθέτησε ήδη σήμανση που απαγορεύει την είσοδο στο Πολυλίμνιο και απέκλεισε με συρματόπλεγμα την είσοδο, αφού η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι το κύριο μέλημά του. Ωστόσο, ο δήμος Μεσσήνης παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του αναλαμβάνει πρωτοβουλία, προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητα της περιοχής με στόχο να μην ανακύψουν στο μέλλον τραγικά γεγονότα όπως αυτό του πρόσφατου χαμού νεαρής κοπέλας από πτώση βράχου.

Καταπέλτης η έκθεση του ΙΓΜΕ

Όσον αφορά το θέμα της έκθεσης του ΙΓΜΕ σε αυτή εντοπίζεται το κενό στην αρμοδιότητα της περιοχής, αλλά παράλληλα γίνεται ρητή αναφορά στους κινδύνους που εγκυμονούν. Σημειώνεται σχετικά στην έκθεση:

«Από τις παρατηρήσεις της αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Πολυλιμνίου προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία: Το Πολυλίμνιο σαν σύνολο (φαράγγι , λίμνες, καταρράκτες, χλωρίδα, πανίδα) αποτελεί ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Ο χώρος προβάλλεται ιδιαίτερα στα μέσα πληροφόρησης και παρουσιάζει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, χωρίς να υπάρχουν ωστόσο επίσημες καταγραφές του ημερήσιου αριθμού των επισκεπτών ή της χρονικής κατανομής τους. Έχουν γίνει στο παρελθόν αποσπασματικές διαμορφώσεις από τον Καποδιστριακό Δήμο Βουφράδων, οι οποίες διευκολύνουν την πρόσβαση των επισκεπτών στο φαράγγι. Δεν είναι όμως σαφές αν οι υπάρχουσες υποδομές πληρούν τις συνθήκες ασφάλειας και ικανοποιούν τις ανάγκες του πλήθους των επισκεπτών, αφού δεν υπάρχει επίσημη Διαχειριστική Μελέτη για το σύνολο της περιοχής, ούτε Υπεύθυνος Φορέας Διαχείρισης. Από την τεχνικογεωλογική εξέταση προέκυψε ότι ο κίνδυνος καταπτώσεων από τα πρανή του Πολυλιμνίου είναι υπαρκτός. Η χρονική στιγμή, η συχνότητα και η κλίμακα εκδήλωσης τέτοιων φαινομένων δεν μπορεί να υπολογιστεί, αφού εκτός των άλλων παραμέτρων επηρεάζεται σημαντικά από τυχαίους και απρόβλεπτους παράγοντες όπως είναι ο σεισμός ή η έντονη βροχόπτωση. Τονίζεται ότι ιδιαίτερα σε περίπτωση ισχυρού σεισμού σε ώρα ου κινείται πολύς κόσμος κατά μήκος της διαδρομής του φαραγγιού, οι συνέπειες μπορεί να είναι τραγικές, δεδομένου ότι η μορφολογία του χώρου δεν προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στους επισκέπτες.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα αλλά και το τελευταίο τραγικό συμβάν, είναι φανερό ότι ο χώρος του Πολυλιμνίου θα πρέπει να επανεξεταστεί, τόσο από άποψη ασφάλειας των επισκεπτών από καταστροφικά φαινόμενα, όσο και από πλευράς αλλοίωσης του φυσικού τοπίου, που μπορεί να προκαλέσει η μαζική και ανεξέλεγκτη προσέλευση κόσμου. Η επανεξέταση αυτή προϋποθέτει τα ακόλουθα: Οριοθέτηση της περιοχής ενδιαφέροντος Αποσαφήνιση του νομικού καθεστώτος της περιοχής (ιδιοκτησιακό καθεστώς προστασίας κλπ). Δημιουργία φορέα Διαχείρισης, ο οποίος θα εκπονήσει Διαχειριστική Μελέτη της περιοχής σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο πρόσφατο σχέδιο υπουργικής απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών – πεζοπορικών μονοπατιών». Η Δημόσια Διαβούλευση για το εν λόγω σχέδιο, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του άρθρου 42 παρ. 9 του ν. 428/2014, ολοκληρώθηκε στις 22/8/2016. Στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V του σχεδίου Υ.Α περιγράφεται λεπτομερώς το περιεχόμενο της Διαχειριστικής Μελέτης, ειδικό κεφάλαιο της οποίας καλύπτει το θέμα των απαιτήσεων ασφάλειας. Στην παρούσα κατάσταση κανένα προσωρινό μέτρο δεν μπορεί να εγγυηθεί απόλυτα την ασφάλεια των επισκεπτών, εκτός από την απαγόρευση εισόδου στο φαράγγι. Αν αυτό δεν είναι εφαρμόσιμο, προτείνεται σαν ελάχιστη άμεση ενέργεια η σαφής σήμανση του χώρου σχετικά με τον κίνδυνο των καταπτώσεων, καθώς και η κοινοποίηση αυτού του κινδύνου στα μέσα, προκειμένου οι επισκέπτες να είναι ενημερωμένοι για τον κίνδυνο και να αποφασίζουν αν θα εισέλθουν με δική τους ευθύνη στο χώρο».

 

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Καταστροφικό το κύμα κακοκαιρίας για τους συκοπαραγωγούς της Μεσσηνίας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Γ. Κοζομπόλη: Από το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων στην Εθνική Σύνταξη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στη δημοσιότητα νέα μέτρηση για την περιφέρεια Πελοποννήσου: Προβάδισμα Πτωχού και μεγαλύτερη δυναμική Τατούλη δείχνει μέτρηση της DATA RC – Στο όριο του στατιστικού λάθους τα ευρήματα

Μια ακόμα δημοσκόπηση για την περιφέρεια Πελοποννήσου είδε την Τρίτη (26/9) το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται