Επίσημη ανακόνωση εξέδωσε ο δήμος Καλαμάτας σε σχέση με τις καταστροφές που έχει καταγράψει από την κακοκαιρία. Στην ανακοίνωση σημειώνεται: “Στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας έβρεχε από το μεσημέρι της Τρίτης 6 Σεπτεμβρίου 2016 και μεταξύ 04.00 και 05.30 της Τετάρτης 7 Σεπτεμβρίου 2016 το ύψος της βροχόπτωσης έφθασε τα 140 χιλιοστά. Οι υδάτινοι αποδέκτες της πόλης και του Δήμου δεν άντεξαν τη σφοδρή και συνεχή βροχόπτωση.
Το τίμημα των πλημμυρικών φαινομένων ήταν βαρύ, καθώς σε αυτά οφείλονται οι θάνατοι δύο ηλικιωμένων, στην Καλαμάτα και στο Πήδημα, ενώ ο θάνατος ηλικιωμένου στη Θουρία ενδεχομένως σχετίζεται με το ισχυρό stress που προκαλούν τέτοια φαινόμενα. Ο Δήμαρχος εξέφρασε την οδύνη του για τους θανάτους αυτούς και τα συλλυπητήριά του προς τους οικείους των θανόντων.
Από πλευράς υλικών ζημιών, στην πόλη της Καλαμάτας δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και καταστράφηκαν ιδίως στην Μπουλούκου, στην Αθηνών και τις παρόδους της και στο Φραγκοπήγαδο, ενώ πλημμύρισαν υπόγεια, κατά κύριο λόγο, και προκλήθηκαν ζημιές σε οικοσκευές, εμπορεύματα και δρόμους. Οι περισσότερες σημειώθηκαν ως εξής: στην ανατολική πόλη, σε Καλλιπατείρας, παλιά εθνική οδό προς Σπάρτη, Μαυρομιχάλη, όπως και στο Ανατολικό Κέντρο, στη βόρεια και τη δυτική πόλη, σε Λαιΐκων, Αρτέμιδος, Μπουλούκου, Αθηνών και παρόδους, Νέα Είσοδο, Πλαστήρα, Γουλιμίδες και Ακοβίτικα, στη νότια πόλη, στην Κρήτης και τη Ναυαρίνου. Επίσης, λόγω της θαλασσοταραχής υπήρξαν σοβαρές καταστροφές σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό. Μάλιστα, η τρικυμισμένη θάλασσα παρέσυρε από την ακτή της Ανάστασης και την ηλεκτροκίνητη ράμπα Seatrac, με τη βοήθεια της οποίας κάνουν μπάνιο στη θάλασσα συνάνθρωποί μας με κινητικά προβλήματα. Ακόμη, εγκλωβίσθηκαν σπουδαστές στη Σπουδαστική Εστία του ΤΕΙ, στο Ανατολικό Κέντρο, χωρίς να κινδυνεύσουν και η Πυροσβεστική προέβη σε απάντληση υδάτων από τον αύλειο χώρο του κτηρίου. Σοβαρό πρόβλημα για την οικονομική ζωή του τόπου αποτελεί και η διακοπή λειτουργίας του αεροδρομίου Καλαμάτας, καθώς ακυρώνονται πτήσεις με συνολικό αριθμό ελεύσεων 7.000 ατόμων. Σημειώνεται ότι πλημμύρισαν 5 σχολεία, το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, το Δημοτικό Κατάστημα στην οδό Θουκυδίδου, το κτήριο της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» στην οδό Φαρών και το κλειστό γυμναστήριο «Τέντα. Πλημμύρισε, επίσης, το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Παντού έγινε απάντληση υδάτων. Σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες πλημμύρισαν σπίτια, καταστράφηκαν οικοσκευές και παρασύρθηκαν και καταστράφηκαν αυτοκίνητα. Επίσης, το αγροτικό οδικό δίκτυο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση σε όλο το μήκος του, εν όψει ελαιοσυγκομιδής.
Στη Δημοτική Ενότητα Θουρίας, αποκόπηκε ο δρόμος Θουρίας – Πολιανής και υπήρξαν σοβαρά προβλήματα συγκοινωνίας στην Άνθεια και την Αιθαία. Ακόμη, υπήρξε σοβαρό αντίστοιχο πρόβλημα στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας. Στη Δημοτική Ενότητα Αρφαρών, αποκλείσθηκαν όλα τα ορεινά χωριά (Βελανιδιά, Βρωμόβρυση, Σταματινού, Άγριλος). Σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο σημειώθηκαν στο Πήδημα, τον Άγιο Φλώρο και το Πλατύ. Στη Δημοτική Ενότητα Άριος, πλημμύρισαν οι ποταμοί Πάμισος και Άρις, τα δε νερά του Άρι έφθασαν μέχρι την παλιά αποθήκη του Αγροτικού Συνεταιρισμού, έναντι του Δημοτικού Σχολείου. Από τις πλημμύρες καταστράφηκαν καλλιέργειες εκατοντάδων στρεμμάτων με κηπευτικά, ρύζι και φιστίκια, καθώς και θερμοκήπια, ενώ πνίγηκαν εκατοντάδες μικρά και μεγάλα ζώα.
Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, επιχειρούν εργαζόμενοι του Δήμου με μηχανήματα για την αποκατάσταση βατότητας όλων των οδών και καθαρισμούς. Χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, τα οχήματα και μηχανήματα της ΔΕΥΑΚ, ενώ τα πυροσβεστικά και τα βυτία του Δήμου Καλαμάτας διατέθηκαν στην Πυροσβεστική για απάντληση υδάτων. Από την κοινοπραξία «Μορέας» διατέθηκαν περί τα 10 μηχανήματα και φορτηγά για καθαρισμό οδών. Τέλος, μισθώθηκαν μηχανήματα ιδιωτών και χρησιμοποιήθηκαν άμεσα από το πρωί της Τετάρτης για διανοίξεις και καθαρισμούς δρόμων κ.λπ.
Σημειώνεται πως τα προβλήματα εντάθηκαν από διακοπή ρεύματος και τη μη λειτουργία του αντλιοστασίου στο Πήδημα.
Για το συντονισμό των Υπηρεσιών και την παροχή κατευθύνσεων για την επίλυση των προβλημάτων, πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο δύο συνεδριάσεις του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου στις 08.00 και στις 12.00, ενώ άλλη μία ξεκίνησε στις 19.15. Η Διεύθυνση Γεωτεχνικών του Δήμου έκανε αναγγελία στον ΕΛΓΑ για ζημιές στη φυτική παραγωγή, καθώς και για ζημιές στο φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο μέσω της διαδικασίας ΠΣΕΑ”.
Οι Υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας διενεργούν καταγραφές ζημιών ως εξής:
1. Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας: τηλ. 27213 60707
2. Διεύθυνση Πρόνοιας στα τηλ. 27213 61862, -863, -864, -834, -858, για κατεστραμμένες οικοσκευές. Συντονιστές ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Γιαννόπουλος και ο Διευθυντής Στέφανος Στεφανόπουλος
3. Διεύθυνση Προγραμματισμού: ζημιές σε επιχειρήσεις. Συντονιστής ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Βεργόπουλος
4. Διεύθυνση Γεωτεχνικών: ζημιές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφία. Συντονιστής ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος
5. Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών: ζημιές σε υποδομές. Συντονιστές οι Αντιδήμαρχοι Ανδρέας Καραγιάννης και Σαράντος Μαρινάκης.