Την συστηματικότερη και εκτενέστερη εμπλοκή δυνάμεων και μέσων του στρατού στην Πολιτική Προστασία συζητούν τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Άμυνας, όπως είπε ο Ν. Τόσκας Στο Κόκκινο και την Φυλή των Φίλων του Κ.Αρβανίτη, υπογραμμίζοντας παράλληλα την απουσία του πρώην πρωθυπουργού της ΝΔ από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τις πρώτες ώρες μετά την θεομηνία.
«Ήταν μία θεομηνία πραγματική αυτό που συνέβη, με βροχόπτωση που ξεπερνούσε κάθε συνηθισμένο όριο, με 130-140 χιλιοστά βροχής μέσα σε μία ημέρα», είπε ο κ.Τόσκας. Όπως σημείωσε, οι περιοχές που επλήγησαν στην Καλαμάτα ήταν οι φτωχογειτονιές της, εγκαταλελειμμένες χρόνια, χωρίς υποδομές, χωρίς έργα αποστράγγισης, παρά το ότι από η περιοχή «έχει αναδείξει πρωθυπουργό», όπως σημείωσε, «ο οποίος δεν φάνηκε» (σ.σ. ο Αντ.Σαμαράς επισκέφθηκε τελικά την περιοχή αρκετές ώρες αργότερα, χτες το απόγευμα).
Ο κόσμος ήταν αγανακτισμένος με το δήμαρχο αλλά και «προηγούμενες καταστάσεις που τους άφησαν χωρίς υποδομές … κάποιοι καλοθελητές στα κανάλια παρουσίασαν ότι τα παράπονα αυτά ήταν εναντίον μας. Καθόλου εναντίον μας δεν ήταν, ίσα-ίσα εμείς τολμήσαμε και πήγαμε εκεί που ήταν το πρόβλημα, στις φτωχογειτονιές αυτές, κοιτάξαμε τι μπορούμε να κάνουμε», όπως ξεκαθάρισε.
Συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας για ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας
«Από παντού ακούσαμε τα καλύτερα λόγια … η πυροσβεστική υπηρεσία ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στον πολίτη … με αυτοθυσία βοήθησαν … Αυτοί πράγματι σε πολλές περιπτώσεις δουλεύουν με λίγα μέσα, δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη σε μερικές περιπτώσεις. Έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα σε θέματα εξοπλισμού, οργάνωσης και δομής», είπε ο κ. Τόσκας.
Όπως υπογράμμισε, «προσπαθούμε να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις και να συμπληρώσουμε τα κενά, αυτούς τους χαλεπούς καιρούς … σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται δομικές αλλαγές που δεν απαιτούν χρήματα, ή η συμπλήρωση ατομικού εξοπλισμού, που δεν απαιτεί πολλά, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις».
«Στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Άμυνας για να εμπλέξουμε περισσότερα στρατιωτικά μέσα … Μπορούν να γίνουν σωστές κινήσεις και θα μπορούσαν να γίνουν εδώ και πολλά χρόνια, δεν χρειάζονταν πολλά χρήματα … βέβαια, όταν υπήρχαν, δεν έγιναν ούτε τα βασικά», υπενθύμισε ο υπουργός.
Οι συναντήσεις μετά την θεομηνία
Οι καταστροφές ήταν πολύ μεγάλες, όπως έγινε κατανοητό από αέρος, όταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πέταξε πάνω από τις πληγείσες περιοχές μαζί με τους Χρήστο Σπίρτζη (υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων), Αλ. Χαρίτση (υφυπουργό Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ).
«Οι βουλευτές της περιοχής ήταν εκεί, είδαμε την κατάσταση, άσχημη κατάσταση και στη Μεσσηνία και στη Λακωνία», όπως είπε, καθώς έχουν πληγεί αγροτικές περιοχές και ένα κομμάτι του αστικού ιστού της Καλαμάτας και γύρω περιοχών».
Στο κτίριο της Περιφέρειας, στην Καλαμάτα, έγινε συνάντηση των αρμοδίων, παρουσία του περιφερειάρχη κ. Τατούλη και άλλων τοπικών παραγόντων. «Έγινε μία καθαρή συζήτηση με πρακτικές προτάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες της περιοχής … πάρθηκαν αποφάσεις σε σχέση με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στις περιοχές της Μεσσηνίας και Λακωνίας που επλήγησαν, όπως είπε ο κ. Τόσκας.
Με την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» διευκολύνονται έργα που πρέπει να γίνουν γρήγορα από την Περιφέρεια και τους Δήμους, διευκρίνισε ο ίδιος.
Ο κ. Σπίρτζης εξέτασε το θέμα των υποδομών και ο κ.Χαρίτσης την διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά και την διευκόλυνση ατόμων με υποχρεώσεις προς το Δημόσιο.