Δριμύ κατηγορώ Μάκαρη κατά Νίκα και της δημοτικής αρχής για τις καταστροφές στην Καλαμάτα

/

Δριμύ κατηγορώ εναντίον του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, και της δημοτικής αρχής συνολικά εξαπέλυσε ο επικεφαλής της μείζωνος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης. Ο κ. Μάκαρης κάλεσε τον κ. Νίκα να σταματήσει να κρύβεται από τους πολίτες και το δημοτικό συμβούλιο, αντιδρώντας έτσι στην απόφαση του δημάρχου Καλαμάτας να αναβάλει το σημερινό δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Μάκαρης, μάλιστα, ζήτησε να συγκληθεί άμεσα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας.

Σημειώνει σε δήλωση του ο κ. Μάκαρης: “Θα ήθελα να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των τριών συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα στην τεράστια καταστροφή που προκλήθηκε από την πρόσφατη νεροποντή που έπληξε την Μεσσηνία και ιδιαίτερα το Δήμο Καλαμάτας. Εύχομαι επίσης ταχεία ανάρρωση στους πέντε ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία. Βρέθηκα τα ξημερώματα της νύχτας της νεροποντής δίπλα σε αυτούς τους ασθενείς και έγινα μάρτυρας των συνθηκών υπό τις οποίες οι συμπολίτες μας έμειναν άστεγοι, κινδύνεψε η ζωή τους και έχασαν την περιουσία τους. Και το πρωί βέβαια και εγώ προσωπικά αλλά και όλη η δημοτική μας παράταξη τρέξαμε κοντά στους ανθρώπους που υπέφεραν. Επισκεφτήκαμε τις συνοικίες και τα χωριά του Δήμου Καλαμάτας διαπιστώνοντας το μέγεθος της καταστροφής.

Έγκαιρα από τις 3/11/2014 είχα επιμείνει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου κινδύνου στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας, επισημαίνοντας την ελλιπή αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Καλαμάτας. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και η καταστροφή επήλθε.

Και σήμερα πια σε αυτή την τραγική κατάσταση στην οποία περιήλθε ο τόπος μας, ο δήμαρχος αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων γιατί στην κρίσιμη στιγμή ήταν ΑΠΩΝ. Δεν επισκέφτηκε ούτε μία από τις πληγείσες περιοχές για να δει από κοντά τα προβλήματα ενώ αποφάσισε να αναβάλλει για μία εβδομάδα το προγραμματισμένο για σήμερα δημοτικό συμβούλιο. Η δημοτική αρχή πρέπει να πάψει να κρύβεται από την Καλαμάτα , πρέπει να πάψει να κρύβεται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Για αυτό ζητάμε έκτακτη ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου- ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο-στο αμφιθέατρο Κουμουνδούρου στο Διοικητήριο για τον συντονισμό όλων των απαραίτητων ενεργειών για την ανακούφιση των ανθρώπων που επλήγησαν αλλά και την άμεση υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Η συνολική αποτίμηση των διαχρονικών ευθυνών πρέπει να γίνει μόλις ολοκληρωθούν τα άμεσα έργα αποκατάστασης. Εκείνο που πρέπει όμως να αποκατασταθεί αυτή την στιγμή είναι η αλήθεια σχετικά με τις ευθύνες καθώς ο ίδιος ο δήμαρχος άνοιξε την σχετική συζήτηση καθώς βρισκόμενος σε δύσκολη θέση προσπάθησε να μεταθέσει τις ευθύνες επικαλούμενος έλλειψη σχετικής χρηματοδότησης.

Δυστυχώς για αυτόν δεν υπάρχει δικαιολογία για ένα Δήμο να δανείζεται 5,5 εκατομμύρια ευρώ για αναπλάσεις και να επαίρεται ότι έχει ταμειακό πλεόνασμα αλλά να αρνείται να δαπανήσει τα αναγκαία για αντιπλημμυρική προστασία. Και πόσο νοικοκυρεμένος είναι ο Δήμος που δε μπορεί να κατευθύνει τους αναλογούντες πόρους εξοικονομώντας χρήματα σε βάθος μιας δεκαετίας για να ολοκληρώσει τα απαιτούμενα έργα προστασίας των πολιτών;

Είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεσματική και ωφέλιμη δημοτική αρχή είναι αυτή που έχει ως προτεραιότητα την προστασία της ζωής και της περιουσίας των δημοτών. Που δεν κρύβεται και που εκ των υστέρων δεν μεταθέτει αλλού τις δικές της ευθύνες.

Αυτή η φονική πλημμύρα -με τραγικό τρόπο για τους συμπολίτες μας- γκρέμισε την μικροπολιτική των έργων βιτρίνας και ανέδειξε την αναγκαιότητα έργων υποδομών στα οποία η συγκεκριμένη δημοτική αρχή δεν επένδυσε στα 10 χρόνια θητείας της αφού αναλώθηκε σε ήσσονος σημασίας δαπανηρά έργα αφήνοντας απροστάτευτη την πόλη.

Η δημοτική μας παράταξη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία σταθερά προσηλωμένη προς το συμφέρον των δημοτών θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια:

  1. Για να ανακουφίσει τους πληγέντες συμπολίτες μας

  2. Για να αποκατασταθούν οι υποδομές που καταστράφηκαν

  3. Για να υλοποιηθεί επιτέλους μια συνολική αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Καλαμάτας που θα αποτρέψει παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον”.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τι έκανες κ. Δήμαρχε για το δήμο σου κατά τη διάρκεια της καταστροφής από την κακοκαιρία;

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΝΟΔΕ Μεσσηνίας: ανακοίνωση – απάντηση στις δηλώσεις του Κατρούγκαλου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ