Αυτά είναι τα πρώτα κυβερνητικά μέτρα που θα ανακοινωθούν για την καταστροφή στη Μεσσηνία

10 Σεπτεμβρίου 2016

Άμεση είναι η απάντηση της κυβέρνησης σε σχέση με τις καταστροφές που έχουν γίνει στη Μεσσηνία λόγω της κακοκαιρίας. Τη Δευτέρα, 5 μέρες μετά την καταστροφή, θα ανακοινωθούν τα πρώτα μέτρα. Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει γνωστοποιηθεί το συνολικό πλαίσιο παρέμβασης.΄Στο τραπέζι όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο της ΕΕ όσο και των εθνικών πόρων. “Πάγωμα” φορολογικών υποχρεώσεων το πρώτο μέτρο.

Μια εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων για τη Μεσσηνία ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν σημαντικά μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από την κακοκαιρία. Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα έχουν διπλή στόχευση: Πρώτον την ανακούφιση των πληγέντων και δεύτερον την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί οι υποδομές του νομού.

Άμεσα μέτρα για τις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν ήδη η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, τουλάχιστον, για τους επιχειρηματίες των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές. Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να ισχύσει για 6 μήνες, όσο δηλαδή και το διάστημα που έχει κηρυχθεί η Μεσσηνία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτή θα είναι μια πρώτη ανάσα για τους επαγγελματίες. Παράλληλα, τα κυβερνητικά κλιμάκια κάνουν αγώνα δρόμου, προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις και στο θέμα της άμεσης χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που είχαν απώλειες από την καταστροφή, προκειμένου να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση εξετάζει το νομικό πλαίσιο ώστε να αποφευχθούν χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Και γι αυτό το θέμα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης θα υπάρξουν ανακοινώσεις άμεσα, ενδεχομένως και εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Αποζημιώσεις ιδιωτών

Όσον αφορά στους ιδιώτες οι οποίοι έχασαν από τις πλημμύρες περιουσιακά τους στοιχεία (σπίτια, αυτοκίνητα κλπ) αναμένεται να έχουμε επίσης ανακοινώσεις. Το σενάριο που εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση στους δήμους που επλήγησαν από την καταστροφή, προκειμένου μέσω των υπηρεσιών τους να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις. Ωστόσο αυτό δεν είναι το μοναδικό σενάριο καθώς εξετάζονται και άλλες λύσεις με στόχο να υπάρξει άμεση ανακούφιση των πληγέντων. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται μετά την ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή όλων των δήμων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αποζημιώσεις αγροτών

Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις που θα δοθούν στους αγρότες. Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες, προκειμένου να αποζημιωθούν όλοι οι αγρότες και όλες οι ζημιές των αγροτών μέσω του ΕΛΓΑ, προκειμένου οι διαδικασίες να είναι γρήγορες και ενιαίες. Ήδη έχει δοθεί εντολή από το αρμόδιο υπουργείο κλιμάκια του ΕΛΓΑ να σαρώσουν τη Μεσσηνία με στόχο να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές. Ανακοινώσεις για τον πλήρη σχεδιασμό της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό θα έχουμε την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και αναμένεται στο Νομό ο πρόεδρος του Οργανισμού.

Υποδομές

Όσον αφορά στο κρίσιμο θέμα των υποδομών το βάρος της κυβέρνησης έχει πέσει αυτή τη στιγμή σε δύο τομείς. Ο πρώτος αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν στο Νομό. Στο πλαίσιο αυτό έχει αποφασιστεί η επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν τη μελέτη για τον Πάμισο αλλά και η σύνταξη ενός σχεδίου που θα αντιμετωπίσει συνολικά τα ζητήματα της αντιπλημμυρικής προστασίας όλης της περιοχής που εκτείνεται από την Καλαμάτα μέχρι τη Μεσσήνη. Για το ζήτημα αυτό θα γίνει μάλιστα εντός της ερχόμενης εβδομάδας συνάντηση ανάμεσα στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, και τον υπουργό υποδομών Γιώργο Σπίρτζη, προκειμένου ο σχεδιασμός να προχωρήσει άμεσα. Παράλληλα, σε συνεργασία με όλους τους δήμους της Μεσσηνίας θα τρέξουν οι διαδικασίες που σχετίζονται με παρεμβάσεις σε ρέματα, συνολικά στο Νομό. Ο δεύτερος τομέας που έχει ρίξει το βάρος της η κυβέρνηση είναι η αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που έχει υποστεί το αγροτικό οδικό δίκτυο. Με δεδομένο ότι σε λιγότερο από δύο μήνες ξεκινά η ελαιοσυγκομιδή, θεωρείται κρίσιμη η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος. Το θέμα αναμένεται να αντιμετωπιστεί μέσω χρηματοδότησης των δήμων, οι οποίοι με τη σειρά τους θα αναλάβουν την υλοποίηση του έργου.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

13 άτομα είχαν διαπράξει 46 κλοπές και διαρρήξεις στη Μεσσηνία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Χτύπημα Παναγιώτη Νίκα σε Σαμαρά μέσω της εφημερίδας “Αυγή”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσομάλλης: Επιβεβαίωση όσων ξέραμε ήδη από 10 Ιανουαρίου για τον δικαστικό χάρτη της Μεσσηνίας – Αιχμές για τα «δια των ενεργειών μου»

Με αφορμή την εισαγωγή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το

Χαρίτσης: «Η Νέα Αριστερά είναι ο χώρος που εκφράζει τους αριστερούς, κεντροαριστερούς, προοδευτικούς πολίτες σήμερα»

«Η Νέα Αριστερά είναι ο χώρος που εκφράζει τους αριστερούς, κεντροαριστερούς, προοδευτικούς πολίτες σήμερα», δηλώνει ο Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη του στην

Μαντάς για Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας: «Παραμένει ενεργό και πλήρως λειτουργικό, διατηρώντας τη δικαστική και χωρική αρμοδιότητα που κατείχε έως σήμερα»

Πλήρη διατήρηση της δικαστικής ύλης για το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, με παράλληλη διατήρηση του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους της χωρικής του αρμοδιότητας, περιλαμβάνει το

ΠΑΣΟΚ: Ανακοίνωσε τους τελευταίους οκτώ υποψήφιους ευρωβουλευτές – Ο Γιάννης Πάζιος ανάμεσα στους «εκλεκτούς»

Ανακοινώθηκαν από το ΠΑΣΟΚ οι τελευταίοι 8 υποψήφιοι του κόμματος για τις ερχόμενες ευρωεκλογές. Ανάμεσα στους «εκλεκτούς» είναι και ο Γιάννης Πάζιος, μέλος της

Δείτε επίσης