Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

To απίστευτο παρασκήνιο της εσωκομματικής κόντρας Σαμαρά – Νίκα

Οργανωμένη η επίθεση Σαμαρά σε Νίκα με φόντο τις καταστροφές της Μεσσηνίας. Την «κάλυψη» Μητσοτάκη έχει ο δήμαρχος Καλαμάτας. Εντολή Σαμαρά να του καταθέσουν ονόματα πιθανών υποψηφίων δημάρχων. Στη «γωνία» περιμένει τον πρώην πρωθυπουργό και ο Γ. Λαμπρόπουλος. Δυσαρέσκεια Τατούλη για την εμπλοκή αντιπεριφερειαρχών στην κόντρα. Ο ρόλος των ΜΜΕ στον επικοινωνιακό πόλεμο.

Τις παρασκηνιακές διαδρομές της εσωκομματικής κόντρας Σαμαρά – Νίκα, με αφορμή τις ευθύνες για τις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας στη Μεσσηνία, φέρνει στο φως το messiniapress. Η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους δύο πολιτικούς διαπερνά κάθετα και οριζόντια τη Νέα Δημοκρατία και εκτείνεται από τοπικά στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης μέχρι την ηγεσία του κόμματος, αλλά και από το δήμο Καλαμάτας μέχρι την περιφέρεια Πελοποννήσου. Επίσης η επικοινωνιακή στρατηγική που ακολουθούν οι δύο πολιτικοί αναδιαμορφώνει και το τοπίο στα ΜΜΕ αναδεικνύοντας νέες συμμαχίες.

Η στρατηγική Σαμαρά

Η διαμάχη ήταν οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός θεώρησε ότι η στιγμή ήταν ιδανική για να χτυπήσει το δήμαρχο Καλαμάτας, με τον οποίο βρίσκεται σε πόλεμο καιρό τώρα. Ο κ. Σαμαράς αμέσως μετά την επίσκεψή του στους πληγέντες ανοίγει τον ασκό του Αιόλου με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook. Με την ανάρτησή του, ο πρώην Πρωθυπουργός, «δείχνει» τον Π. Νίκα ως υπεύθυνο για τις ελλείψεις στην προστασία του δήμου. Ο κ. Σαμαράς, ουσιαστικά, προσπαθεί να αναγκάσει τον Π. Νίκα να απαντήσει, προσπαθεί να τον οδηγήσει στην «παγίδα» της αντιπαράθεσης και προσπαθεί να αφαιρέσει από τον κ. Νίκα την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ο δήμαρχος Καλαμάτας, όντως, απαντάει στον Αντώνη Σαμαρά την ακριβώς επόμενη μέρα. Και όχι μόνο απαντά αλλά «δίνει» την κυβέρνηση Σαμαρά ως την υπεύθυνη για την απουσία αντιπλημμυρικών έργων. Σε αυτή τη φάση μπαίνει μπροστά το επικοινωνιακό σχέδιο του πρώην Πρωθυπουργού. Τα ΜΜΕ, με τα οποία διατηρεί προνομιακές σχέσεις, κατηγορούν τον Π. Νίκα ότι είναι αναξιόπιστος και ότι ρίχνει τις ευθύνες στην κυβέρνηση Σαμαρά επειδή βρίσκεται σε δεινή πολιτική θέση λόγω των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί στους πληγέντες. Ουσιαστικά, σε αυτή τη φάση του σχεδίου του ο κ. Σαμαράς πετυχαίνει δύο πράγματα: Πρώτον εμφανίζεται ο δήμαρχος Καλαμάτας ως εκείνος που θέλει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και δεύτερον εμφανίζει τον εαυτό του, σε αντίθεση με το δήμαρχο, να είναι στο πλευρό του κατοίκων. «Λασπώνει» τα παπούτσια του κατά την επίσκεψή του στους πληγέντες με στόχο να αναδείξει το επικοινωνιακό κοντράστ. Αυτός είναι δίπλα στους πληγέντες, ενώ ο δήμαρχος όχι. Ουσιαστικά, η στρατηγική Σαμαρά απαντά στην κριτική που έχει δεχθεί για την απουσία του από τη Μεσσηνία και εκθέτει εκείνους που τον κατηγορούσαν (μεταξύ αυτών και ο κ. Νίκας). Έτσι από τη μια συσπειρώνει τους Σαμαρικούς και απο την άλλη ρίχνει στο καναβάτσο έναν από τους ορκισμένους εχθρούς του στη Μεσσηνία, το δήμαρχο Καλαμάτας.

Η στρατηγική Νίκα

Ο δήμαρχος Καλαμάτας από την πλευρά του ανασυντάσσει τη στρατηγική του μετά την πρόκληση Σαμαρά, μέσω facebook. Ο αρχικός σχεδιασμός του ήταν να επιτεθεί στον πρώην πρωθυπουργό, αλλά σε χρόνο που εκείνος θα έκρινε σκόπιμο και, πάντως, όχι την στιγμή που η πόλη μετρούσε τις πληγές της. Είχε ήδη οπλίσει και περίμενε να περάσουν οι πρώτες μέρες. Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς, τον προλαβαίνει και επιταχύνει τις εξελίξεις. Ο δήμαρχος Καλαμάτας «πυροβολεί» τρεις φορές, μπαίνει στην κόντρα και αντιπαρατίθεται ευθέως με τον πρώην πρωθυπουργό. Αρχικά, εκδίδει ανακοίνωση για τις ευθύνες της κυβέρνησης Σαμαρά. Στη συνέχεια εκδίδει δεύτερη ανακοίνωση με την οποία αποδομεί την ρητορική του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος εμφανίζει τον εαυτό του ως τον άνθρωπο που κινητοποιεί την ΕΕ για να δοθούν κονδύλια στη Μεσσηνία. Τέλος, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Αυγή» περιγράφει το παρασκήνιο των επαφών του με τις κυβερνήσεις Σαμαρά. Η τελευταία του επιλογή, να μιλήσει δηλαδή για τον Σαμαρά, στην εφημερίδα «Αυγή», βάζει «μπουρλότο» στην τοπική Νέα Δημοκρατία. Πολλά στελέχη της μεταφράζουν την επιλογή Νίκα ως λάθος και θεωρούν ότι δεν έπρεπε να μιλήσει σε μια εφημερίδα της αριστεράς. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ο κ. Νίκας είχε στο μυαλό του, όταν έκανε τις δηλώσεις αυτές, ότι έπρεπε να κερδίσει επικοινωνιακά τον αντίπαλό του. Έναν αντίπαλο που, λόγω των προνομιακών σχέσεών του με συγκεκριμένα ΜΜΕ, του είχε κλείσει κάθε δίοδο επικοινωνιακής αντεπίθεσης. Η μοναδική επιλογή για το δήμαρχο Καλαμάτας είναι να στραφεί σε ΜΜΕ που δεν ελέγχονται από τον πρώην πρωθυπουργό, ΜΜΕ τα οποία δεν διστάζουν να τα «βάλουν» με τον Αντώνη Σαμαρά. Η επικοινωνιακή επιλογή Νίκα δικαιώνεται καθώς η αίσθηση που δημιουργούν οι δηλώσεις του στην Αυγή είναι μεγάλη. Ωστόσο, αυτή η επιλογή έχει και απώλειες. Η μήπως όχι; Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Π. Νίκας, με την επιλογή του αυτή, προκαλεί δυσσαρέσκεια στον αρχηγό του κόμματος, Κ. Μητσοτάκη, με την οικογένεια του οποίου παραδοσιακά διατηρεί σχέσεις. Η αλήθεια όμως δεν είναι αυτή. Ο κ. Νίκας έχει ενημερώσει πλήρως για τις επιλογές του την ηγεσία του κόμματος. Σιωπηρά, δε, παίρνει και την έγκριση. Ο δήμαρχος Καλαμάτας επενδύει στην παραδοσιακή κόντρα Σαμαρά – Μητσοτάκη και όχι μόνο δεν βγαίνει χαμένος, αλλά σε κομματικό επίπεδο είναι ενισχυμένος.

Ο ρόλος των Λαμπρόπουλου – Χρυσομάλλη

Στην αντιπαράθεση εμφανίζονται σε δεύτερο χρόνο και δύο πρόσωπα που έχουν θέση στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία. Ο πρώην υφυπουργός και πρώην βουλευτής Μεσσηνίας, Γιάννης Λαμπρόπουλος δημόσια αποφεύγει να πάρει θέση. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει διαπιστώσει πριν από λίγο καιρό θεσμικό έλλειμμα στο Νομό σε επίπεδο αντιπολίτευσης, χρεώνοντας απουσία του Σαμαρά από τα προβλήματα της Μεσσηνίας, προτιμά να βγάλει το προφίλ του ενωτικού, παρότι συντάσσεται με τις επιλογές Νίκα. Το κομβικό σημείο για τον πρώην βουλευτή Μεσσηνίας είναι η σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στο υπουργείο εσωτερικών για το ζήτημα της Μεσσηνίας. Αν σε αυτή τη σύσκεψη δεν δώσει το παρόν ο μοναδικός βουλευτής της ΝΔ στο νομό, Αντώνης Σαμαράς, (κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο), τότε ο κ. Λαμπρόπουλος θα έχει δικαιωθεί. Και τότε θα ξεκινήσει νέος γύρος εσωκομματικών «μαχαιρωμάτων». Την ίδια στιγμή ο Μ. Χρυσομάλλης παρακολουθεί και αυτός τις εξελίξεις. Αρχικά δεν εμπλέκεται στην αντιπαράθεση που εξελίσσεται. Συνοδεύει τον Αντώνη Σαμαρά στην επίσκεψή του στους πληγέντες, αλλά αποφεύγει την εμπλοκή του στην κόντρα που ξεσπά αμέσως μετά. Ο κ. Χρυσομάλλης δίνει το στίγμα του μέσα από την αντιπαράθεσή του με τον βουλευτή Μεσσηνίας και υπουργό κ. Κατρούγκαλο. Επιδεικνύει εξαιρετικά γρήγορα αντανακλαστικά και ουσιαστικά είναι εκείνος που απαντά στην ανακοίνωση του υπουργού, ανακοίνωση η οποία έχει αιχμές για την κυβέρνηση Σαμαρά. Ο κ. Χρυσομάλλης, πέρα από την αντιπαράθεσή του με τον κ. Κατρούγκαλο, φροντίζει να δώσει και το στίγμα του στα εσωκομματικά. Μιλά για εξαπτέρυγα της δεξιάς που υποβοηθούν τη ρητορική του Υπουργού, «δείχνοντας» ουσιαστικά το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα.

Η εμπλοκή Τατούλη

Τα απόνερα της κρίσης στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας δεν μένουν στο Νομό. Φτάνουν μέχρι την Τρίπολη και την περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο περιφερειάρχης βλέπει έναν απο τους αντιπεριφερειάρχες του, τον Π. Μαντά, να εμπλέκεται άμεσα στην κόντα που έχει ξεσπάσει και να εξαπολύει δημόσια βέλη κατά του Π. Νίκα. Η εμπλοκή Μαντά στην αντιπαράθεση προκαλεί δυσφορία στον κ. Τατούλη, ο οποίος παρακολουθεί διακριτικά τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης. Ο περιφερειάρχης, όμως, δεν θέλει επ’ ουδενι στελέχη της περιφέρειας Πελοποννήσου να εμπλέκονται σε τέτοιες διαδικασίες, διότι θεωρεί ότι προκαλούν κακό στο προφίλ της παράταξής του. Μάλιστα, ο κ. Τατούλης έχει φροντίσει σε ανύποπτο χρόνο να διαμηνύσει, κυρίως στη δεξιά πτέρυγα της παράταξής του, ότι δεν επιθυμεί εμπλοκή στα κομματικά, ότι επιμένει στην ανεξαρτησία της παράταξής του. Ο κ. Μαντάς, προφανώς, δεν άκουσε τον κ. Τατούλη, κάτι που προκάλεσε την έντονη δυσφορία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Η επόμενη μέρα

Η εσωκομματική κόντρα στη Νέα Δημοκρατία είναι προφανές οτι δεν θα τελειώσει. Θα εξελίσσεται μέχρι τη στιγμή του τελικού ξεκαθαρίσματος, την στιγμή των εκλογών (αυτοδιοικητικών και βουλευτικών). Μέχρι τότε, άλλοτε δημόσια και άλλοτε παρασκηνιακά, ο πόλεμος θα διεξάγεται με μεγάλη ένταση. Ηδη ο κ. Σαμαράς, επιχειρώντας να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στον κ. Νίκα, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει από συνεργάτες του να του καταθέσουν ονόματα προσώπων που ενδεχομένως θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος της υποψηφιότητας για το δήμο Καλαμάτας. Από την άλλη πλευρά είναι βέβαιο οτι ο κ. Νίκας θα κλιμακώσει την αντιπαράθεσή του. Για τον κ. Νίκα, δε, κοβμικό είναι το ζήτημα που έχει να κάνει με τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά το ζήτημα της χρηματοδότησης των δήμων για τις καταστροφές. Εάν σε αυτό το πεδίο ο κ. Νίκας βγει ενισχυμένος είναι βέβαιο ότι αυτό θα λειτουργήσει θετικά και στην εσωκομματική αντιπαράθεση. Την ίδια στιγμή και ο Γ. Λαμπρόπουλος παραμένει στην πρώτη γραμμή και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσει τον πολιτικό του εχθρό, τον Αντώνη Σαμαρά. Προς τούτο χτίζει συμμαχίες, κυρίως σε κεντρικό επίπεδο, προκειμένου να επανακάμψει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ