“Καταιγίδα” μέτρων από την κυβέρνηση για τη στήριξη της Μεσσηνίας

/

Εκδόθηκε η απόφαση για την παράταση πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες. Καταβολή 600 ευρώ σε όλους τους πληγέντες. Έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων. Επιπλέον στήριξη των πληγέντων από την ΕΕ. Ειδική μέριμνα για επιχειρήσεις και επιχειρηματίες. Ο στρατός αναλαμβάνει το αγροτικό οδικό δίκτυο. “Τρέχουν” και οι διαδικασίες για την αποζημίωση των αγροτών.

Πλήρης είναι η επιβεβαίωση προηγούμενου ρεπορτάζ του messiniapress, στο οποίο αναφέραμε ότι την τρέχουσα εβδομάδα θα ανακοινωθεί δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από την κακοκαιρία.

Σήμερα το υπουργείο οικονομικών ανακοίνωσε ότι υπεγράφησαν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες παρατείνεται η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων σε συγκεκριμένες περιοχές, λόγω των πρόσφατων καταστροφών από φυσικά φαινόμενα. Οι αποφάσεις αυτές εκδόθηκαν, βάσει σχετικών αποφάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) το οποίο και κηρύσσει την κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, την περιοχή και το χρονικό διάστημα. Οι περιοχές για τις οποίες ισχύει η απόφαση είναι:

pinakas-1

Παράλληλα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο εσωτερικών αποφασίστηκε: Θα γίνει άμεσα η καταβολή του επιδόματος των εξακοσίων ευρώ περίπου για την ανακούφιση των πληγέντων, υπό την προϋπόθεση να στείλουν οι Δήμοι τις σχετικές καταστάσεις.

Προσελήφθησαν 10 επιπλέον άτομα στον ΕΛΓΑ Τρίπολης, τα οποία προστέθηκαν στους 23 υπηρετούντες για την επιτάχυνση των διαδικασιών βεβαίωσης των ζημιών στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών θα προβεί σε έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων για την αποκατάσταση των υποδομών, αφού υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις.

Υποβάλλεται πρόταση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την επιπλέον υποστήριξη όσων επλήγησαν.

Θα εκδοθεί πρόσκληση μέσω ΕΣΠΑ για αποκατάσταση, συντήρηση και επέκταση αγωγών ομβρίων.

Θα χρησιμοποιηθεί το κλιμάκιο της ΜΟΜΑ για τη συντήρηση του αγροτικού οδικού δικτύου, κατά τα πρότυπα του Δήμου Θερμαϊκού.

Προβλέπεται βοήθημα που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 6.000 ευρώ και αφορά την αποκατάσταση ζημιών σε οικίες.

Αποζημίωση μέχρι και του 30% των ζημιών στις υποδομές που υπέστησαν επιχειρήσεις και αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες και εν συνεχεία ρύθμιση της εξόφλησής τους με διακανονισμό (έως 24 δόσεις).


Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι δήμαρχοι Μεσσηνίας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, οι βουλευτές της Μεσσηνίας (πλην Σαμαρά) καθώς και οι υπουργός εσωτερικών κ. Κουρουμπλής, ο υφυπουργός οικονομίας κ. Χαρίτσης και ο υφυπουργός εσωτερικών κ. Μπαλάφας.

Οι αποζημιώσεις των αγροτών

Παράλληλα η κυβέρνηση “τρέχει” και το θέμα της αποζημίωσης των αγροτών που υπέστησαν σημαντικές ζημιές από την κακοκαιρία. Ήδη ενισχυμένα κλιμάκια του ΕΛΓΑ καταγράφουν τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο ενώ έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών στο ζωικό κεφάλαιο. Παράλληλα, από το αρμόδιο υπουργείο διαβεβαιώνουν ότι θα λυθεί το ζήτημα όσων δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, ενώ διαβεβαιώνουν ότι οι διαδικασίες θα είναι εξαιρετικά σύντομες. Τις επόμενες ημέρες, αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τατούλης: αντιπολίτευση στην …πεθερά για να τα βλέπει …η νύφη

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

60.000 ευρώ για τη Φοιτητική Εστία Καλαμάτας μετά απο παρέμβαση Κωνσταντινέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ