Περιβαλλοντική βόμβα για την Καλαμάτα και το Μεσσηνιακό κόλπο;

/

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο της μόλυνσης των στραγγιστικών τάφρων της περιοχής του Μπουρνιά. Άμεσος κίνδυνος για τις καλλιέργειες και το παραλιακό μέτωπο. “Δεν υπάρχουν λύματα του βιολογικού”, λέει ο δήμος Καλαμάτας. Έλεγχος από τη διεύθυνση υγείας της περιφέρειας. Αναφορά και στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το ζήτημα της μόλυνσης των στραγγιστικών τάφρων που υπάρχουν στην περιοχή του Μπουρνιά. Τα νερά των τάφρων έχουν γίνει, στην κυριολεξία, μαύρα ενώ παράλληλα η δυσοσμία στην περιοχή είναι αφόρητη. Σημειώνεται ότι τα νερά από τιςς συγκεκριμένες τάφρους οδηγούνται στον Πάμισο από όπου στη συνέχεια καταλήγουν στη θάλασσα της δυτικής παραλίας της Καλαμάτας και το Μεσσηνιακό κόλπο.

Ο χάνδακας “Μουτελάκη”

Το εντονότερο πρόβλημα υπάρχει στην αποστραγγιστική τάφρο “Μουτελάκη”. Τα νερά του συγκεκριμένου χάνδακα έχουν υποστεί εμφανώς επιβάρυνση και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να κατανοήσει ότι πρόκειται για κάποιου είδους μόλυνση. Αν στην εικόνα των νερών προσθέσει κανείς και την αφόρητη δυσοσμία τότε γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Σημειώνεται ότι τα νερά της συγκεκριμένης τάφρου συναντιούνται με τον Πάμισο και από εκεί καταλήγουν στη θάλασσα του Μεσσηνιακού κόλπου.

Ο έλεγχος

Ήδη η αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας Πελοποννήσου έχει πάρει δείγματα νερού από τον συγκεκριμένο χάνδακα τα οποία και έχει αποστείλει σε εξειδικευμένο χημείο, προκειμένου να εξακριβωθεί αν υπάρχει μόλυνση των υδάτων και από που προέρχεται αυτή. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες αναφορά για το θέμα έχει γίνει και στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Η λυματολάσπη

Σημειώνεται ότι στην συγκεκριμένη περιοχή έχει εμφανιστεί και πάλι ανάλογο πρόβλημα, με ποιο χαρακτηριστικό αυτό του περασμένου Φεβρουαρίου όταν και τα νερά είχαν γίνει λευκά από άγνωστη αιτία. Πολλοί συνδέουν το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί τώρα με την λυματολάσπη που υπάρχει στην περιοχή του βιολογικού καθαρισμού της Καλαμάτας. Πιστεύουν ότι με την πλημμύρα της περασμένης εβδομάδας μεγάλες ποσότητες λυμάτων κατέληξαν στις τάφρους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα. Αν, όντως, είναι έτσι τα πράγματα τότε μιλάμε για ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα. Ωστόσο, ο δήμος Καλαμάτας από την πλευρά του ξεκαθάρισε με σχετική του ανακοίνωση ότι στα νερά δεν υπάρχουν λύματα του βιολογικού, σημειώνοντας ότι η όποια επιβάρυνση των υδάτων έχει προέλθει από τα τσιμεντένια καναλέτα της περιοχής τα οποία ήταν ακαθάριστα. Το συγκεκριμένο ζήτημα το έθεσε χθες στο δημοτικό συμβούλιο ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Απο την πλευρά της δημοτικής αρχής απάντησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Γιάννης Καμβισύδης, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τη λυματολάσπη του βιολογικού.

Στα κάγκελα οι αγρότες

Πέρα από το τεράστιο περιβαλλοντικό ζήτημα που έχει ανακύψει σημαντικό είναι και το ζήτημα των αγροτικών καλλιεργειών που υπάρχουν στην περιοχή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αγροτών πάνω από 600 στρέμματα φιστικιού καλλιεργούνται αυτή τη στιγμή στην περιοχή. Με δεδομένο ότι τα επιβαρυμένα νερά των τάφρων περνούν στα κτήματα και με δεδομένο ότι και τα καναλέτα άρδευσης έχουν επιβαρυνθεί και αυτά, οι αγρότες της περιοχής φοβούνται για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στις καλλιέργειες.

Ο φόβος των επιτήδειων

Την ίδια στιγμή πέρα από τον φόβο ότι η λυματολάσπη του βιολογικού έχει περάσει στους αποστραγγιστικούς χάνδακες υπάρχει φόβος ότι μπορεί ορισμένοι επιτήδειοι να έχουν εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να έχουν προχωρήσει σε παράνομη ρίψη αποβλήτων στην περιοχή. Για το ζήτημα, ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ακούγονται διάφορα στις τάξεις των αγροτών, δεν υπάρχουν απτά στοιχεία. Ωστόσο, και αυτό το ενδεχόμενο διερευνάτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σε μια περιοχή περίπου 50 στρεμμάτων εναποτίθεται η λυματολάσπη του βιολογικού καθαρισμού της Καλαμάτας:

limatolaspi

Το αντλιοστάσιο του ΓΟΕΒ στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας όπου οδηγούνται τα νερά από αποστραγγιστική τάφρο, πριν καταλήξουν στον Πάμισο και το Μεσσηνιακό κόλπο. Η επιβάρυνση των υδάτων είναι εμφανής:

moutelaki1

Η Δυτική παραλία της Καλαμάτας. Η διαφορά χρώματος του νερού μπροστά στην παραλία και στο βάθος του ορίζοντα είναι ορατή. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το σκούρο χρώμα οφείλεται στα νερά από τις τάφρους που καταλήγουν στο Μεσσηνιακό κόλπο. Την ίδια στιγμή υπάρχει η άποψη ότι τα νερά έχουν αυτό το χρώμα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι έλεγχοι των υπηρεσιών θα αποδείξουν ποια άποψη είναι η σωστή:

dytiki-paralia

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΕΗ: Αναστολή των αποφάσεων διακοπής ρεύματος στη Μεσσηνία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

James Troisi: ‘Ενας Καλαματιανός που διαπρέπει στο ποδόσφαιρο της Αυστραλίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ