Τον στρατηγικό σχεδιασμό που θα ακολουθήσει η Καλαμάτα σε περίπτωση που κερδίσει τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας του 2021 ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Στόχος, σύμφωνα με τα στελέχη του γραφείου διεκδίκησης του τίτλου, να αναδειχθούν όχι μόνο οι πολιτιστικές δυνατότητες της Καλαμάτας αλλά να δημιουργηθεί ένα πλέγμα δράσεων που θα δώσει, εκτός από καλλιτεχνική, και αναπτυξιακή ώθηση στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Τον στρατηγικό σχεδιασμό της Καλαμάτας για την πολιτιστική πρωτεύουσα παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης ο εκτελεστικός διευθυντής του γραφείου διεκδίκησης, Έκτορας Τσατσούλης, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Πολύδωρος Καρυοφύλλης (poka-yio). Τα στελέχη του γραφείου διεκδίκησης παρουσίασαν τον σχετικό φάκελο ξετυλίγοντας την φιλοσοφία και τη στρατηγική της Καλαμάτας σε περίπτωση που επιλεγεί για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.
Ο σχεδιασμός
Σύμφωνα με τον κ. Τσατσούλη η στρατηγική της Καλαμάτας “γεννήθηκε” μέσα από την κινητοποίηση, κυρίως, των πολιτών και των φορέων της πόλης. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι ο σχεδιασμός που παρουσιάστηκε προέκυψε από συνεχή διαβούλευση 10 μηνών, από 12 ομάδες εργασίας στις οποίες συμμετείχαν περίπου 250 πολίτες της Καλαμάτας, αλλά και πλήθος φορέων. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του “Καλαμάτα 21” ο στρατηγικός σχεδιασμός στοχεύει στον συγκερασμό του υπαρκτού πολιτιστικού κεφαλαίου της πόλης και των νέων δομών που ανακύπτουν στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό απαιτείται αναδιαμόρφωση των τοπικών πολιτιστικών αρχών και ένταξή τους στον σχεδιασμό για την πολιτιστική πρωτεύουσα. Ο κ. Τσατσούλης παρατήρησε ότι, παρά το γεγονός ότι ο πολιτισμός είναι ένα κεκτημένο για την Καλαμάτα, τα περιθώρια βελτίωσης είναι σημαντικά και υπογράμμισε ότι σύμφωνα με την εκτίμησή του η πόλη δεν έχει φτάσει ούτε το 40% των δυνατοτήτων της. Στόχος του στρατηγικού σχεδιασμού της Καλαμάτας, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του “Καλαμάτα21”, είναι η πόλη να μπορέσει να αναδείξει τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό μέσα από το δικό της πρίσμα. “Δεν θα έρθει η Ευρώπη σε εμάς, εμείς είμαστε η Ευρώπη. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό αναδεικνύοντας, παράλληλα, τον πολιτιστικό πόλο της Καλαμάτας” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσατσούλης μιλώντας ουσιαστικά για μια αμφίδρομη πολιτιστική σχέση της Ευρώπης και της Καλαμάτας μέσα από την οποία θα προκύψει η πολιτιστική πρόταση της πόλης. Ο κ. Τσατσούλης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αναφέρθηκε στα τεχνικά ζητήματα του σχεδιασμού. Την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρίας που θα διαχειριστεί τον προγραμματισμό και την υλοποίηση του σχεδιασμού, τις αρμοδιότητες σε κάθε στάδιο του σχεδίου (πριν το 2021, το 2021, μετά το 2021), το προσωπικό που θα απαιτηθεί (51 άτομα σε πλήρη ανάπτυξη του σχήματος) καθώς και για το ζήτημα των οικονομικών στοιχείων του εγχειρήματος (προϋπολογισμός: 30.000.000 ευρώ).
Το όραμα
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του “Καλαμάτα21”, Πολύδωρος Καρυοφύλλης, παρουσίασε το όραμα του εκτελεστικού γραφείου για την πολιτιστική πρωτεύουσα. Ο κ. Καρυοφύλλης σημείωσε ότι στόχος δεν είναι η δημιουργία ενός καλλιτεχνικού φεστιβάλ, αλλά ενός έργου πολιτισμού που θα διατρέξει την Καλαμάτα από τον Νοέμβριο, οπότε και θα γίνει η επιλογή της πόλης, έως και το 2025. “Ο προσανατολισμός μας είναι διεθνής. Στόχος μας είναι κάποιος που θα έρθει στην Καλαμάτα να μπορεί να ζήσει τον πολιτισμό της Ευρώπης φιλτραρισμένο, όμως, μέσα από τον πολιτισμό και την ιστορία της Καλαμάτας”. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του “Καλαμάτα21” αναφέρθηκε και στην διασύνδεση του καλλιτεχνικού σχεδιασμού με τις ευρύτερες αναπτυξιακές δυνατότητες της πόλης. Αγροτικά προϊόντα, καινοτομία, εκπαίδευση, επιχειρηματικότητα, τουρισμός είναι το ευρύτερο πλαίσιο που θα συνθέσουν το πολιτιστικό “προϊόν” της Καλαμάτας. Για όλα αυτά υπάρχει πρόνοια διασύνδεσης, προκειμένου η πολιτιστική πρωτεύουσα να μην είναι μόνο ένα καλλιτεχνικό γεγονός, αλλά μια ευρύτερη πολιτιστική διαδικασία που θα θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην Καλαμάτα. Σημειώνεται τέλος ότι το πρόγραμμα της Καλαμάτας, στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτεύουσας στοχεύει στην διασύνδεση και ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου της πόλης, του εμπορικού κέντρου και του παραλιακού μετώπου. ‘Η ιστορία (Ιστορικό Κέντρο), το παρόν (εμπορικό κέντρο) και το μέλλον (παραλιακό μέτωπο Καλαμάτας) είναι οι τρεις άξονες που θα αναδειχθούν και θα τοποθετηθούν στο επίκεντρο του πολιτιστικού σχεδιασμού” τόνισε ο καλλιτεχνικός διεθυντής του “Καλαμάτα21”, Πολύδωρος Καρυοφύλλης.