Ο κύβος ερρίφθη για τη διαχείριση των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο

23 Σεπτεμβρίου 2016

“Πράσινο φως” από το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Περιβάλλοντος στον αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων της Πελοποννήσου. Το σενάριο της κεντρικής διαχείρισης προτάσσεται από την κυβέρνηση. Ξεμπλοκάρει η υπογραφή της Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που έχει “τρέξει” η περιφέρεια Πελοποννήσου. Αντιδράσεις αναμένονται στη Μεσσηνία.

Δύο σημαντικές, σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, γνωμοδοτήσεις υπεγράφησαν σήμερα από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Βαγγέλη Καπετάνιο, και από την γενική γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Χριστίνα Μπαριτάκη. Μέσω των δύο γνωμοδοτήσεων επικυρώνεται ο αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ της Πελοποννήσου και προτείνεται ως καταλληλότερη διαδικασία για την διαχείριση των απορριμμάτων το σενάριο της κεντρικής διαχείρισης (1β).

ΣΔΙΤ έως το τέλος του 2016

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων που γνωρίζουν το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ουσιαστικά οι δύο γνωμοδοτήσεις ανοίγουν το δρόμο για την υπογραφή του ΣΔΙΤ που έχει “τρέξει” η περιφέρεια Πελοποννήσου, με τους όρους που διαμορφώθηκαν μετά τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την ανάδοχο του έργου, την ΤΕΡΝΑ. Πλέον, ο αναθεωρημένος περιφερειακός σχεδιασμός, μετά την έγκρισή του από τα δύο υπουργεία, θα περάσει από το περιφερειακό συμβούλιο και εν συνεχεία θα τρέξουν οι διαδικασίες που αφορούν την υπογραφή του ΣΔΙΤ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά σύντομη με στόχο να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ περιφέρειας – ειδικής γραμματείας ΣΔΙΤ – ΤΕΡΝΑ έως το τέλος του 2016.

Οι επιπτώσεις στη Μεσσηνία

Οι σημερινές υπογραφές φέρνουν σημαντικές εξελίξεις στον σχεδιασμό των δήμων της Μεσσηνίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σύμφωνα με τον υπό έγκριση ΠΕΣΔΑ οι δήμοι της Μεσσηνίας θα κληθούν να προχωρήσουν σε ανεξάρτητες διαδικασίες από την κεντρική διαχείριση (ανακύκλωση, “πράσινα σημεία” κλπ). Παράλληλα, επειδή οδηγούμαστε σε υπογραφή του ΣΔΙΤ, αλλάζει και ο σχεδιασμός της προσωρινής διαχείρισης. Αυτή θα συνεχίσει να γίνεται με τον ίδιο τρόπο για διάστημα 10 μηνών μετά την υπογραφή της σύμβασης, δεδομένου ότι αυτό σημειώνεται στους όρους του διαγωνισμού. Αυτό σημαίνει ότι αν οι υπογραφές “πέσουν” εντός του 2016, το αργότερο έως το τέλος του 2017 την προσωρινή διαχείριση θα την αναλάβει ο ανάδοχος του διαγωνισμού, η ΤΕΡΝΑ.

Τα δύσκολα

Ωστόσο το πιο δύσκολο κομμάτι που αφορά τη Μεσσηνία έχει να κάνει με τη χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων σε περιοχή του Νομού. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΣΔΙΤ, σχεδιασμός που θα αποτελέσει και τη λύση όπως εκτιμούν οι περισσότεροι, η περιοχή που θα κατασκευαστεί η συγκεκριμένη μονάδα είναι η Καλλιρρόη, του δήμου Οιχαλίας. Ως γνωστόν, όμως, η συγκεκριμένη χωροθέτηση έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στο δήμο Οιχαλίας, σε πολιτικά πρόσωπα του Νομού και κομματικούς μηχανισμούς. Σημειώνεται, δε, ότι κατά το παρελθόν εναντίον αυτού του σχεδιασμού ήταν και η νυν αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη. Με δεδομένο ότι θα έχουμε εκ νέου αντιδράσεις στην περιοχή (δήμος Οιχαλίας, περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας, κόμματα Μεσσηνίας), το επόμενο χρονικό διάστημα θα διαφανούν οι επιπτώσεις των σημερινών αποφάσεων στο πολιτικό φάσμα του Νομού.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σύλληψη τριών ατόμων στη Μεσσηνία για απάτες μέσω διαδικτύου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Βαρύ το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για τη Ν. Γιαννακοπούλου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πνίγηκε» στη σκόνη η Καλαμάτα -Ξεπέρασαν τα 8 μποφόρ οι ριπές ανέμου – Τους 30 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία [φωτογραφίες]

Η συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων σκόνης στην ατμόσφαιρα, οι ισχυροί άνεμοι και η υψηλή θερμοκρασία έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. «Πνιγμένη»

Δείτε επίσης