“Ψυχοθεραπεία” για τις καταστροφές από την κακοκαιρία στην Καλαμάτα

/

Ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε χθες με μοναδικό θέμα τις καταστροφές από την τελευταία κακοκαιρία. Στην συνεδρίαση – ψυχοθεραπεία δεν προέκυψε κάτι ουσιαστικό αφού οι πληγέντες (πάλι) φώναξαν, η δημοτική αρχή αρκέστηκε σε διαπιστώσεις και περιγραφές και οι εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων είπαν ότι δεν ξέρουν τίποτα για τον …φόνο.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια από τις μεγαλύτερες ομαδικές ψυχοθεραπείες που έχουν γίνει, τουλάχιστον, στην Ελλάδα. Αυτό ήταν η χθεσινή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Καλαμάτας με θέμα τις πρόσφατες καταστροφές που υπέστησαν οι κάτοικοι της πόλης. Οι πληγέντες έβγαλαν τα εσώψυχα τους, φώναξαν για να βρουν το δίκιο τους. Οι πολιτικοί, κυρίως η δημοτική αρχή, αρκέστηκε και πάλι σε διαπιστώσεις και περιέγραψε τα προβλήματα. Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων της Μεσσηνίας απεύθυναν …χαιρετισμούς και ουσιαστικά είπαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για το …φόνο. Έτσι φτάσαμε στο επιμύθιο της χθεσινής συνεδρίασης που δεν είναι άλλο την κατακλείδα κάθε παραμυθιού: “Και αυτοί έζησαν καλά και εμείς καλύτερα”.

Οι πολιτικοί

Αρχικά τον λόγο έλαβε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας. Ο κ. Νίκας δεν είπε κάτι καινούριο, αλλά επανέλαβε τις θέσεις που έχει εκφράσει και κατά το παρελθόν. Περιέγραψε την ένταση του φαινομένου που έπληξε την Καλαμάτα και αποτύπωσε τις επαφές και τις κινήσεις που έχει κάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εξασφαλίσει βοήθεια για την αντιμετώπιση των καταστροφών. Σημείωσε ότι οι ζημιές που έχει υποστεί ο δήμος Καλαμάτας ανέρχονται σε 2.000.000 ευρώ και ότι περίπου 500 οικογένειες θα λάβουν την επόμενη εβδομάδα το βοήθημα των 600 ευρώ.

Ενδιαφέρον είχαν, ωστόσο, οι παρεμβάσεις των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων της Καλαμάτας. Οι περισσότεροι εξ αυτών ανέφεραν ότι γνώριζαν ότι αυτές οι καταστροφές θα έρθουν. Σαν από θαύμα η αίθουσα του διοικητηρίου γέμισε από Μετά Χριστόν προφήτες!

Οι επιστημονικοί φορείς

Αν είχε κάποιο ενδιαφέρον η χθεσινή συνεδρίαση αυτό ήταν οι απόψεις των επιστημονικών φορέων της πόλης. Απόψεις που θα μπορούσαν να δώσουν μια πρώτη εικόνα για το τι πραγματικά έφταιξε και η πόλη υπέστη αυτές τις καταστροφές. Μάταια όμως περιμέναμε!

Η πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής του ΤΕΕ, Νατάσα Κυριακοπούλου, σημείωσε ότι οι τεχνικοί δεν είναι προετοιμασμένοι να δώσουν απαντήσεις! “Ο κόσμος έχει δίκιο αλλά εμείς θέλουμε χρόνο, δεν μπορώ να καταλάβω τι μπορούμε να προσφέρουμε τώρα” σημείωσε η κα Κυριακοπούλου. Απο την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου μηχανικών Μεσσηνίας, Παρασκευάς Καμαρινάκης, σημείωσε ότι “τα φαινόμενα αυτά απαιτούν ειδικές μελέτες μηνών και δεν είναι εύκολο να γίνουν άμεσα”. Τέλος, η εκπρόσωπος του συλλόγου αρχιτεκτόνων, Δώρα Μπαξεβανάκη, τόνισε ότι “τα φαινόμενα ήταν ακραία και τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι δεν είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε”.

Είναι εμφανές ότι από αυτές τις τοποθετήσεις δεν προέκυψε κανένα νέο στοιχείο. Και ναι μεν οι επιστημονικοί φορείς έχουν δίκιο όταν λένε ότι η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων απαιτεί χρόνο και ειδικές μελέτες, ωστόσο, θα περίμενε κανείς ότι, τουλάχιστον, θα μπορούσαν να κάνουν μια πρώτη, έστω γενική, εκτίμηση για το τι έχει φταίξει και η πόλη οδηγήθηκε στην καταστροφή.

Οι πληγέντες

Και μέσα σε όλα αυτά υπήρξε η κραυγή αγωνίας των πληγέντων από την κακοκαιρία. Ανθρώπων που έχασαν τις περιουσίες τους και με αγωνία περιμένουν να δοθούν απαντήσεις για το τι έφταιξε και για το τι πρόκειται να γίνει, προκειμένου να μην κληθούν στο μέλλον να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα. Οι πληγέντες εξέφρασαν την οργή τους έναντι της δημοτικής αρχής, εντόπισαν τα προβλήματα στις περιοχές τους, μίλησαν για τις ελλείψεις και τις αδυναμίες. Απαντήσεις, ωστόσο, δεν πήραν και έτσι αποχώρησαν από την αίθουσα έχοντας, τουλάχιστον, κάνει μια ωραία ψυχοθεραπεία.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

“Πακέτο” 40.000.000 ευρώ για τις αγροτικές ζημιές από την κακοκαιρία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στην Καλαμάτα γυρίσματα του “πρωταθλητή των πρωταθλητών”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ