Ότι υπήρχαν ενδείξεις που προμήνυαν την πρωινή σεισμική δόνηση αποκάλυψε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης. Δύο ακόμα σεισμούς έχει καταγράψει το Ινστιτούτο στην περιοχή.
Στο protothema.gr μίλησε ο διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης: “Είναι σεισμός μεγάλου βάθους, αλλά κρατάμε κάποια επιφύλαξη για να δούμε και τις επόμενες ημέρες. Είναι λογικό να ξυπνούν μνήμες από το σεισμό του 1986, αλλά πρέπει να περιμένουμε λίγες ημέρες για να πούμε ότι θα πρέπει να ανησυχούμε. Στη περιοχή αυτή δεν θα έλεγα ότι δεν είναι αναμενόμενο τέτοιοι σεισμοί. Έχουμε παρά πολύ καλή υποδομή στη περιοχή αυτή, γίνονται σεισμικές παρακολουθήσεις, έχουμε στήσει και ένα κέντρο μέτρησης ραδονίου και μάλιστα είχαμε και κάποιες ενδείξεις ότι θα γίνει σεισμός. Ωστόσο αυτά είναι πειραματικά και δεν απελευθερώνουμε τέτοιου είδους πληροφορίες στο κόσμο. Δεν μπορώ να πω ότι μας προκάλεσε κάποια έκπληξη. Με μια μόνο δόνηση και με τα στοιχεία που έχουμε δεν μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγες ημέρες ακόμα για να δούμε πως θα εξελιχθεί”.
Καθησυχαστικός παρουσιάστηκε ο Ευθύμιος Λέκκας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας» από τον σεισμό αυτό.
Ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε ότι ο σεισμός της Καλαμάτας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτόν που σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη Ρόδο. Και οι δύο πάντως, όπως τόνισε, είχαν μεγάλο εστιακό βάθος γι’ αυτό και έγιναν αισθητοί σε ευρύ γεωγραφικό μήκος και πλάτος.
“Είναι νωρίς ακόμα να πούμε αν ο σεισμός των 5 Ρίχτερ στη Μεσσηνία είναι και ο κύριος σεισμός” πρόσθεσε ο καθηγητής σεισμολογίας.
Επεσήμανε δε ότι ο ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) έδωσε οδηγία στα σχολεία της περιοχής, προκειμένου να βγουν οι μαθητές στα προαύλια για καθαρά προληπτικούς λόγους. “Ο ΟΑΣΠ παρακολουθεί το φαινόμενο”, κατέληξε ο κ. Λέκκας.
Η σεισμική δραστηριότητα
Η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και ταρακούνησε την Πελοπόννησο στις 10:17 το πρωί της Τετάρτης. Το επίκεντρο της δόνησης ήταν 38 χλμ. νοτιοδυτικά της Καλαμάτας και 8 χλμ. νοτιοδυτικά της Κορώνης. Η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου υπολόγισε το εστιακό βάθος στα 19χλμ. Σημειώνεται ότι μετά άπω τον σεισμό των 5 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή έχουν καταγραφεί ακόμα δύο δονήσεις. Μια στις 11:26 το πρωί μεγέθους 2.2 ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 10χιλιόμετρα και μια στις 14:06 μεγέθους 2.7 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 5 χιλιόμετρα.