Αλ. Χαρίτσης: Ενισχύσεις μέσω ΕΣΠΑ χωρίς εγγυητική επιστολή τραπεζών

/

Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της στην πραγματική οικονομία, και όπως τονίζει ο υφυπουργός Οικονομίας ήδη από τον επόμενο μήνα αρχίζουν οι εκταμιεύσεις. «Θα διοχετευθούν στην αγορά 6,75 δισ. μέχρι το τέλος του 2016, ο στόχος είναι φιλόδοξος αλλά επιτεύξιμος μετά και τις συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει σε Ελλάδα και εξωτερικό», σημειώνει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξης Χαρίτσης. 

Σε τρεις πυλώνες στηρίζονται τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, όπως εξηγεί ο Αλέξης Χαρίτσης και αφορούν στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στα προγράμματα υποδομών στους δήμους και στο κοινωνικό πεδίο. “Έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, ένας αγώνας δρόμου έτσι ώστε τα προγράμματα να ξεκινήσουν στην ώρα τους”, υπογραμμίζει ο υφυπουργός Οικονομίας.

“Στόχος μας ήταν να ενισχύσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη τα προγράμματα και μπορούν να αξιοποιήσουν αυτούς τους πόρους. Όπως για παράδειγμα οι επιστήμονες και οι επαγγελματίες που δεν είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν στα προγράμματα τα προηγούμενα χρόνια λόγω του κλειστού συστήματος. Ήδη τρέχουμε και τα νέα προγράμματα που αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα και αφορούν μεταξύ άλλων τη δημιουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και τη σύνδεση έρευνας και παραγωγής καινοτομίας με την πραγματική οικονομία, σημειώνει ο κ. Χαρίστης.

Ο υφυπουργός Οικονομίας τονίζει ότι η εκταμίευση προχωρά κανονικά καθ΄όλη τη διάρκεια για τα έργα που ολοκληρώνονται, ενώ παράλληλα τρέχουν και οι χρηματοδοτήσεις για τα νέα προγράμματα. Ο κ. Χαρίτσης λέει ότι η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση, βάσει της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να μπορούν να εισπράττουν μέσω τραπέζης τις ενισχύσεις τους χωρίς να χρειάζεται εγγυητική επιστολή, από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός γίνεται προσπάθεια η συγκεκριμένη ρύθμιση να διευρυνθεί προς όλες τις κατευθύνσεις για να μπορούν οι δικαιούχοι για να λάβουν την ενίσχυση τους.

Ο υφυπουργός Οικονομίας ερωτηθείς για το πόσο σημαντικό είναι το ποσό των 6,75 δισ. για την πραγματική οικονομία, απαντά: «Είναι πράγματι ένα σημαντικό ποσό, είναι μια ανάσα για την ελληνική οικονομία», ωστόσο όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «το ύψος της αποεπένδυσης που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια μέσα στην κρίση ήταν πάρα πολύ μεγάλο. Αυτό το ποσό (6,75 δισ.) είναι σημαντικό, αλλά δεν επαρκεί για αυτό προσπαθούμε να προσελκύσουμε και νέους πόρους (π.χ Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) για να δώσουμε ώθηση στην ελληνική οικονομία».

   Ο κ. Χαρίτσης υπογραμμίζει οτι η οικονομία επηρεάζεται από τις γενικότερες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις και τονίζει: «Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα μια σειρά από ενέργειες, βεβαίως η διευθέτηση του χρέους είναι η πιο βασική, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης , βάσει και της δουλειάς που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση ειδικά στο κρίσιμο ζήτημα των εργασιακών, το οποίο για εμάς», όπως τονίζει «είναι πολύ σημαντικό, είναι θα έλεγα ένα ζήτημα ταυτοτικό για την κυβέρνηση μας η αποκατάσταση στοιχειώδους κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις μετά την πλήρη απορρύθμιση των τελευταίων χρόνων, έτσι ώστε στο τέλος του 2016, αρχές του 2017, εντασσόμενο και το τραπεζικό σύστημα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ να αποκτήσει την κανονικότητα που είναι απαραίτητη για να μπορέσει να οδηγηθεί σε ανάταξη, όχι ουδέτερη, αλλά σε δίκαιη ανάταση που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία» καταλήγει ο υφυπουργός».

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Βλαχόπουλο: Τελείωσε η κατασκευή του περιφερειακού ιατρείου (φωτο)

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στον εισαγγελέα για τα σκουπίδια του δήμου Δυτικής Μάνης (φωτο)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ: «Σε πείσμα όσων απεργάζονται τη διάλυση της παράταξης παραμένουμε ενεργοί και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε»

«Η Νομαρχιακή Επιτροπή και τα στελέχη των οργανώσεων  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μεσσηνίας,  παραμένουμε  ενεργοί και  αποφασισμένοι  να