Στον εισαγγελέα για τα σκουπίδια του δήμου Δυτικής Μάνης (φωτο)

/

Επιστολή προς τον εισαγγελέα πρωτοδικών Καλαμάτας, τη διεύθυνση περιβάλλοντος και υγείας της περιφέρειας Πελοποννήσου και το δασαρχείο της Καλαμάτας απέστειλε ο δημοτικός σύμβουλος Δυτικής Μάνης, Αλέξης Ρουτζούνης.

Ο κ. Ρουτζούνης σημειώνει στην επιστολή του: “Ο Δήμος Δυτικής Μάνης εδώ και καιρό διαπράττει ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Η Δημοτική Αρχή μη μπορώντας, όχι να διαχειριστεί αλλά ούτε να μεταφέρει τα σκουπίδια και έπειτα από δικές της αστοχίες (μεταφορά χωρίς σύμβαση με τον Εργολάβο), κήρυξε το Δήμο, ελαφρά τη καρδία και με πανηγυρικό τόνο, σε έκτακτη ανάγκη, νομίζοντας πως θα της λύσουν άλλοι το πρόβλημα και θεωρώντας πως μπορεί να πετά τα σκουπίδια όπου θελήσει, αγνοώντας τα πρόστιμα από την Περιφέρεια για ανεξέλεγκτες χωματερές.
Συγκεκριμένα, στα «Μεγάλα Γκρεμά» στη Πλάτσα, πάνω από τα Ρίγκλια, σε δασική έκταση, ο Δήμος λειτουργούσε για τρεις μήνες παράνομη χωματερή, συγκεντρώνοντας όλα τα απορρίμματα του Δήμου.
Πριν από λίγες ημέρες μετά από καταγγελίες δημοτών και τη παρέμβαση του Δασαρχείου Καλαμάτας ο Δήμος Δυτ. Μάνης αναγκάστηκε να σταματήσει την εναπόθεση των σκουπιδιών στον εκεί χώρο, αφήνοντάς τα στους δρόμους, εδώ και μέρες.
Τους υπαρκτούς κινδύνους από τη συγκέντρωση σκουπιδιών στη χωματερή είχα εντοπίσει από τις αρχές Ιουλίου 2016 και με τοποθετήσεις μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, καλούσα, πολλές φορές, τη Δημοτική Αρχή να βρει άλλη λύση και φυσικά άλλο χώρο. Η εισήγησή μου δεν έγινε δεκτή και λόγω τουριστικής περιόδου δεν θέλησα να δημιουργήσω αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή μέσα στο καλοκαίρι.
Και το πρόβλημα δυστυχώς ήρθε.Τα σκουπίδια βγήκαν στη θάλασσα και γέμισαν όχθες ρεμάτων. Με τις πρόσφατες πλημμύρες, μεγάλος όγκος σκουπιδιών μεταφέρθηκε, από τη χωματερή, στη παραλία Πανταζή στον Άγιο Νικόλαο, μέσω του ρέματος.Μετά από δική μου επιτόπια επίσκεψη στο χώρο, διαπίστωσα ότι, από τη χωματερή έως ένα χιλιόμετρο πριν από τη παραλία Πανταζή και για απόσταση πέντε χιλιομέτρων περίπου, το ρέμα έχει γίνει αποδέκτης μεγάλου ρυπαντικού φορτίου (σακούλες, πλαστικά, μπουκάλια).
Από την παραλία Πανταζή και για ένα χιλιόμετρο μέσα στο ρέμα, οι χώροι έχουν καθαριστεί από εθελοντές και το Δήμο (τα εμφανή σημεία).
Η κατάσταση, βαθιά στο ρέμα προς τη χωματερή, πραγματικά είναι άθλια αφού οι όχθες του έχουν γεμίσει σκουπίδια κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, όπως εμφανώς προκύπτει από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες που ελήφθησαν από τη χωματερή και το ρέμα.
Επειδή ο χώρος της χωματερής έχει ακόμα τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων (πάνω από 1.000 τόνους) και ο χειμώνας είναι μπροστά.
Επειδή τα ρέματα είναι για να μεταφέρουν νερά και όχι σκουπίδια.
Επειδή απειλείται η υγεία των δημοτών και υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής τους.

Επειδή μολύνονται και υποβαθμίζονται οι πανέμορφες παραλίες μας αλλά και ο υδροφόρος ορίζοντας.
Επειδή υποβαθμίζονται οι πολυτιμότατοι φυσικοί πόροι της Μάνης που αποτελούν δημόσιο αγαθό, στο οποίο όλοι έχουμε δικαίωμα.
Επειδή οι φυσικοί πόροι αποτελούν καθρέφτη του πολιτισμού μας και δείκτη υγείας του περιβάλλοντός μας.
Επειδή υποβαθμίζεται ο τουρισμός, απειλείται η τοπική οικονομία και θίγεται η φήμη της περιοχής.
Επειδή θεωρώ ότι ο ρόλος του Δημοτικού Συμβούλου, έχει να κάνει με τη προστασία των κατοίκων και του τόπου.
Επειδή η σιωπή και η απόκρυψη περιβαλλοντικών θεμάτων, μακροπρόθεσμα δεν ωφελεί κανέναν.
Για τους παραπάνω λόγους ζητώ την άμεση απομάκρυνση των σκουπιδιών από τη χωματερή και το ρέμα, τις άμεσες ενέργειές σας, κατά την αρμοδιότητά σας για το σκοπό αυτό, καθώς και την παρέμβαση του Εισαγγελέα στον οποίο καταγγέλλω κάθε υπεύθυνο που με τις πράξεις ή παραλείψεις του ευθύνεται για τα πιο πάνω.

Υ.Γ. Να σημειωθεί ότι η ίδια κατάσταση δημιουργήθηκε, αυτές τις ημέρες, και σε άλλες περιοχές της Μάνης, όπως Γονάτσα Νεοχωρίου όπου χείμαρρος, ανάμεσα Στούπα – Άγιο Νικόλαο, δίπλα στο ελαιοτριβείο του Βαλαβάνη Παναγιώτη, ξέθαψε σκουπίδια και σακούλες και γέμισε τον επαρχιακό δρόμο αλλά και ιδιοκτησίες, καταλήγοντας στη θάλασσα”.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αλ. Χαρίτσης: Ενισχύσεις μέσω ΕΣΠΑ χωρίς εγγυητική επιστολή τραπεζών

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μητρόπολη: Έως 5 Οκτωβρίου η πρώτη φάση της βοήθειας σε πλημμυροπαθείς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στο Κτηματολόγιο η Πράξη Εφαρμογής της Κηπούπολης- «Ένα ακόμα σημαντικό βήμα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση εκατοντάδων ιδιοκτησιών» δηλώνει ο Βασιλόπουλος

Πρωτοκολλήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2023 στο Κτηματολογικό Γραφείο Πελοποννήσου, Υποκατάστημα Καλαμάτας, η αίτηση του Δήμου Καλαμάτας