Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας

Υπεγράφη σήμερα στο Δημαρχείο, από τον Πρόεδρο του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ Γιάννη Καμβυσίδη και το νόμιμο εκπρόσωπο του αναδόχου, συμφωνητικό για την εκτέλεση του έργου: «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων οδού Αθηνών – Νέας Εισόδου στο τμήμα από Θουρία έως Νέδοντα ποταμό του Δήμου Καλαμάτας, Α΄ φάση, τμήμα από Θουρία έως Νοσοκομείο», με προϋπολογισμό 2.952.000 ευρώ. Ανάδοχος είχε αναδειχθεί κατόπιν διαγωνισμού η Χρονόπουλος ΑΤΚΕΕ, που προσέφερε έκπτωση 53,24%. Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου ανέρχεται σε 12 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι η πίστωση, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Καλαμάτας, διατέθηκε, με απόφαση του Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε ο ορισμός της ΔΕΥΑΚ ως δημοπρατούσας αρχής, διευθύνουσας υπηρεσίας και προϊσταμένης αρχής για την πραγματοποίηση αυτού του έργου αντιπλημμύρισης.

Ο Δήμαρχος, με δηλώσεις του, εξήρε την πολύ καλή συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας με τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και το Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε, η οποία οδήγησε στην ένταξη αυτού του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τόνισε, δε, πως πρόκειται για ένα έργο, το οποίο ζητούσαν επί δεκαετίες η Καλαμάτα, το Ασπρόχωμα, η Θουρία, όλες οι περιοχές δίπλα στον παλιό εθνικό δρόμο, ο οποίος δυστυχώς δε διαθέτει δίκτυο απορροής ομβρίων, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν στην πρώτη νεροποντή πολλές ιδιοκτησίες και, ιδίως, αυτές που βρίσκονται κατάντη του δρόμου.
Ο Δήμαρχος ζήτησε να τελειώσει στο συντομότερο δυνατό χρόνο το έργο, προσθέτοντας ότι τα αντιπλημμυρικά εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, διότι δυστυχώς εδώ και δεκαετίες δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση της κατασκευής έργων διαχείρισης ομβρίων από το ΕΣΠΑ. Σημείωσε, δε, ότι το συγκεκριμένο έργο είναι το πρώτο μεγάλο αντιπλημμυρικό που υλοποιείται μετά από 20 χρόνια!

Ο Π. Νίκας επεσήμανε ότι, σε συνέχεια πρόσφατης συνάντησής του με το Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε, ο οποίος συμφώνησε για την ένταξη σχετικών έργων στο ΠΔΕ, θα ακολουθήσουν ο αγωγός από το Νοσοκομείο μέχρι τον κόμβο προς Μεσσήνη, στο Ασπρόχωμα, δηλαδή η συνέχεια του έργου για το οποίο υπεγράφη σήμερα σύμβαση και ο μεγάλος συλλεκτήρας αγωγός ομβρίων από την Παναγίτσα μέχρι το Νέδοντα.

Το έργο έχει σκοπό να επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα απορροής ομβρίων που παρουσιάζονται στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας, στο τμήμα από Θουρία έως Νοσοκομείο και κάνουν το δρόμο ορισμένες φορές αδιάβατο κατά τους χειμερινούς μήνες.
Με την υλοποίησή του, θα συλλέγονται τα όμβρια των ανάντη περιοχών και της παλαιάς εθνικής οδού στο τμήμα από Θουρία έως Νοσοκομείο και μέσω κυρίου συλλεκτήρα αγωγού θα παροχετεύονται στον ποταμό Ξερίλα, λίγο πριν τη συμβολή του με τον ποταμό Άρι.
Συγκεκριμένα, θα κατασκευασθούν:

Κύριος συλλεκτήρας αγωγός: Αγωγός συνολικού μήκους 1.800 μέτρων, με έργο εισόδου, που θα ξεκινά 100 μέτρα βορειοανατολικά της παλαιάς εθνικής οδού στην περιοχή Αγία Παρασκευή της Θουρίας και θα εκβάλλει στον ποταμό Ξερίλα και θα αποτελείται: Από αγωγό κλειστής ορθογωνικής διατομής από οπλισμένο σκυρόδεμα διαστάσεων 1,50×1,50 σε μήκος 595 μέτρων και διαστάσεων 2,00×1,50 σε μήκος 140 μέτρων, χωμάτινο αγωγό ανεπένδυτης τραπεζοειδούς διατομής πλάτους 2,00 – 4,00 μέτρων και ύψους 1,00 έως 1,50 μέτρα, συνολικού μήκους 1.065 μέτρων.

Δευτερεύοντες συλλεκτήρες αγωγοί (επί της παλαιάς εθνικής οδού): Αγωγός κλειστής ορθογωνικής διατομής από οπλισμένο σκυρόδεμα διαστάσεων 1,00×1,00 σε μήκος 46 μέτρων. Σωληνωτός αγωγός από οπλισμένους τσιμεντοσωλήνες 2x D1000 σε μήκος 323 μέτρων. Σωληνωτός αγωγός από οπλισμένους τσιμεντοσωλήνες. Ακόμη, θα κατασκευασθούν 32 φρεάτια επίσκεψης σωληνωτών αγωγών και 170 φρεάτια υδροσυλλογών.

City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πολιτιστική πρωτεύουσα 2021: Κατατέθηκε ο φάκελος της Καλαμάτας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αιτήματα για χρηματοδότηση και αποζημιώσεις αγροτών της Καλαμάτας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συνεργασία των δήμων Καλαμάτας και Σπάρτης με την περιφέρεια Πελοποννήσου για τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης με επίκεντρο τον Ταΰγετο ζητά ο δήμαρχος Καλαμάτας

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των δημοσίων διαβουλεύσεων για την ΟΧΕ Ταϋγέτου με μια μεγάλη συγκέντρωση στο Δημοτικό Κατάστημα Αλαγονίας την Τρίτη (28/5). Η

Τατούλης: Πτωχός και Παπαθανάσης συναντήθηκαν για να «τάξουν λαγούς με πετραχήλια» – Οφείλουμε να στείλουμε ισχυρό μήνυμα στις Ευρωεκλογές

Σφοδρή επίθεση εναντίον του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού και του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Νίκου Παπαθανάση, εξαπολύει με ανακοίνωση της η παράταξη

Δείτε επίσης