Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το αγουρέλαιο (ελαιόλαδο από πράσινες ελιές) διατηρεί στο μέγιστο βαθμό τα χαρακτηριστικά που δίνουν στο λάδι τις ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Η συγκομιδή αυτού του λαδιού, “του καλύτερου λαδιού στον κόσμο” όπως το ονομάζουν οι ειδικοί, ξεκίνησε σήμερα και στη Μεσσηνία. Το messiniapress βρέθηκε στα κτήματα της εταιρείας “Κανάκης”, στην περιοχή Παπούλια (Πυλία), και σας παρουσιάζει την διαδικασία ελαιοσυγκομιδής του καλύτερου λαδιού στον κόσμο.
Η 1η Οκτωβρίου για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών της Ελλάδας και της Μεσσηνίας θεωρείται μια περίοδος που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η ελαιοσυγκομιδή. Στην περιοχή της Πυλίας (περιοχή που κατά κύριο λόγο υπάρχει η ποικιλία “μαυρολιά”) η συγκομιδή ξεκινά μετά τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ στην υπόλοιπη Μεσσηνία μετά τα μέσα Νοεμβρίου. Υπάρχει ένα ελαιόλαδο, όμως, που θεωρείται από τους ειδικούς ως το καλύτερο λάδι στον κόσμο, του οποίου η συγκομιδή ξεκίνησε σήμερα. Το αγουρέλαιο.
Τι είναι το αγουρέλαιο
Όταν η ελιά είναι πράσινη συγκεντρώνει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες, και ειδικά αυτή που ονομάζεται ελαιοκανθάλη έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει μεγάλα οφέλη στην υγεία του ανθρώπου. Για παράδειγμα οι επιστήμονες ξέρουν καλά ότι οι βλάβες στις καρδιακές αρτηρίες έχουν σαν αιτία την ύπαρξη και ανάπτυξη φλεγμονών τις οποίες οι πολυφαινόλες εμποδίζουν να αναπτυχθούν. Αυτές λοιπόν οι περιζήτητες πολύτιμες ουσίες, οι πολυφαινόλες, πέφτουν απότομα και κατά πολύ, όταν η συλλογή των καρπών ξεκινά καθυστερημένα. Προφανώς, στο αγουρέλαιο, οι συγκεκριμένες ουσίες είναι πολλαπλάσιες, γεγονός που μετατρέπει το συγκεκριμένο ελαιόλαδο στον “βασιλιά” του λαδιού, στο πιο περιζήτητο ελαιόλαδο στον κόσμο.
Στα κτήματα “Κανάκη”
Η εταιρεία “Κανάκης” δραστηριοποιείται στον τομέα του ελαιόλαδου από το 1999. Διαθέτει υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο, μονάδες τυποποίησης ελαιόλαδου, ελιών και άλλων προϊόντων και, πλέον, έχει κατακτήσει σημαντική θέση στον εξαγωγικό τομέα, δεδομένου ότι έχει κατακτήσει πλήθος αγορών στην Ευρώπη αλλά και στις υπόλοιπες ηπείρους (Αμερική, Ασία κλπ). Ο εμπνευστής και δημιουργός της εταιρείας είναι ο Ηλίας Κανάκης, γέννημα θρέμμα της περιοχής. Πλέον στην εταιρεία έχει εισέλθει και το νέο αίμα της οικογένειας, ο Θανάσης Κανάκης.
Η συγκομιδή
Η εταιρεία “Κανάκης” συνεργάζεται με εκατοντάδες παραγωγούς ελαιόλαδου της περιοχής, οι οποίοι του εμπιστεύονται το λάδι και τις ελιές που παράγουν κάθε χρόνο. Παράλληλα η εταιρεία διαθέτει σημαντικό αριθμό ιδιόκτητων κτημάτων, από τα οποία – χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους – παράγει, τυποποιεί και εξάγει, μεταξύ άλλων, και το αγουρέλαιο.
“Το μυστικό για το αγουρέλαιο και γενικά για το καλό λάδι είναι να η συνύπαρξη δύο σημαντικών παραγόντων, της αγάπης για το προϊόν, αλλά και της εξέλιξης της μεθόδου που αφορά την καλλιέργεια, την συγκομιδή και την τελική παραγωγή” μας εξηγεί ο Ηλίας Κανάκης. “Εμείς στα κτήματά μας συνδυάζουμε την παράδοση και τις τεχνολογικές και καλλιεργητικές εξελίξεις, προκειμένου να παράγουμε ελαιόλαδο που θα διαθέτει τα καλύτερα χαρακτηριστικά” συνεχίζει ο κ. Κανάκης και προσθέτει: “Το αγουρέλαιο, ένα από τα ελαιόλαδα που διαθέτει η εταιρεία μας, είναι πραγματικά ξεχωριστό προϊόν. Είναι ένα ελαιόλαδο, το οποίο συγκεντρώνει όλες εκείνες τις ιδιότητες του λαδιού που το κάνουν περιζήτητο στις αγορές του εξωτερικού”.
Η συγκομιδή
Η συγκομιδή στα κτήματα “Κανάκης” γίνεται με ένα ξεχωριστό τρόπο που σπανίζει στη Μεσσηνία και στην Ελλάδα. Γίνεται με τη χρήση “δονητή κορμού”, μια μέθοδο η οποία επιτρέπει την ποιοτική και γρήγορη συγκομιδή του καρπού. “Πολλοί διστάζουν να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη μέθοδο γιατί έχουν δημιουργηθεί διάφοροι μύθοι. Εμείς στην εταιρεία μας αυτή τη μέθοδο την ακολουθούμε τα τελευταία 7 χρόνια και σας διαβεβαιώνω οτι η ποιότητα του ελαιολάδου που προκύπτει είναι καλύτερη από εκείνη της παραδοσιακής ελαιοσυγκομιδής. Παράλληλα η ταχύτητα με την οποία γίνεται η συγκομιδή του καρπού είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη από την παραδοσιακή μέθοδο” σημειώνει ο Ηλίας Κανάκης. Αξίζει να σημειωθεί οτι η συγκεκριμένη μέθοδος επιτρέπει την ποιοτική συγκομιδή του καρπού, καθώς αυτός δεν έρχεται σε επαφή με κανένα ξένο σώμα. Παράλληλα, ο χρόνος συγκομιδής είναι εκπληκτικός. Αν σε ένα κτήμα ακολουθούνται όλες οι παραδοσιακές πρακτικές (“στρώσιμο” δέντρου, μάζεμα του καρπού σε σακιά κλπ) τότε μπορεί ένα συνεργείο 4 ατόμων, μαζί με τον χειριστή του “δονητή κορμού”, να μαζέψει περισσότερα απο 200 τσουβάλια την ημέρα!
Η νέα γενιά
Στην διαδικασία της παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ποιοτικού ελαιολάδου, πλέον, έχει μπει και ο Θανάσης Κανάκης, γιός του Ηλία. Λίγο μετά τα 20 του χρόνια ο Θανάσης κατέχει άριστα όλη τη διαδικασία της καλλιέργειας, της παραγωγής, της μεταποίησης και της εμπορίας του ελαιολάδου. Σε αντίθεση με τους νέους της γενιάς του παρέμεινε στην περιοχή του, προκειμένου να ασχοληθεί με το ελαιόλαδο. “Το ελαιόλαδο και η ελιά είναι προϊόντα, τα οποία μπορούν να δώσουν διέξοδο στους νέους. Αυτό που με ενθουσιάζει περισσότερο είναι οτι δεν είμαι παρατηρητής στη διαδικασία. Συμμετέχω ενεργά σε όλες τις φάσεις τόσο της συγκομιδής όσο και στις υπόλοιπες δραστηριότητες της εταιρείας μας. Αυτό μου έχει δώσει την ευκαιρία να γνωρίσω απο πρώτο χέρι το ελαιόλαδο και την ελιά” σημειώνει ο Θ. Κανάκης, ο νέος που θα κληθεί να συνεχίσει την παράδοση της οικογένειας Κανάκη στη παραγωγή και εμπορία ποιοτικού ελαιόλαδου.
Ο Ηλίας και ο Θανάσης Κανάκης. Συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις διαδικασίες καλλιέργειας, συγκομιδής, παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας του ελαιόλαδου.