ΤΕΙ Καλαμάτας: Ο ΣΥΡΙΖΑ διορθώνει το “έγκλημα” της κυβέρνησης Σαμαρά

/

Η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να ενταχθεί και πάλι η σχολή Λογοθεραπείας στα μηχανογραφικά δελτία, βάζοντας τέλος στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά που έβαλε “λουκέτο” στο τμήμα το 2013. Πιέζουν Κωνσταντινέας, Κοζομπόλη για να παραμείνει η σχολή ενεργή και μετά το 2018.

Ένα βήμα πριν την απόφαση για αναστολή του κλεισίματος του τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Καλαμάτας βρίσκεται το υπουργείο παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του messiniapress.gr το υπουργείο σε ανύποπτο χρόνο ζήτησε στοιχεία από όλες τις σχολές που, σύμφωνα με το σχέδιο “Αθηνά” της κυβέρνησης Σαμαρά, τους είχε δοθεί ένα μεταβατικό στάδιο λειτουργίας. Μεταξύ αυτών των σχολών ήταν και το τμήμα Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Καλαμάτας το οποίο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης της ΝΔ, θα έκλεινε τον Σεπτέμβριο του 2018, δεδομένου ότι από το 2013, οπότε και εφαρμόστηκε το σχέδιο “Αθηνά”, το τμήμα έχει αφαιρεθεί από τα μηχανογραφικά και άρα δεν έχει νέους φοιτητές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι απαντήσεις που έλαβε το υπουργείο παιδείας στα ερωτήματα που έθεσε για το τμήμα Λογοθεραπείας δείχνουν ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο τμήμα, με άρτιο επιστημονικό προσωπικό και εξοπλισμό. Μάλιστα η λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος δεν επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος, κάτι που σημαίνει ότι – ακόμα και με οικονομικά κριτήρια – το κλείσιμο του τμήματος είναι αδικαιολόγητο.

Το “έγκλημα” Σαμαρά

Τρία χρόνια μετά το ουσιαστικό λουκέτο του τμήματος έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής. Σε πλήρη ανάπτυξη το τμήμα Λογοθεραπείας διέθετε περίπου 400 φοιτητές. Σήμερα, τρία χρόνια μετά την επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά να αφαιρεθεί από τα μηχανογραφικά, έχουν απομείνει μόλις 150 φοιτητές, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν πτυχίο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018. Ωστόσο, το σημαντικότερο αποτέλεσμα της απόφασης της κυβέρνησης Σαμαρά έχει να κάνει με το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της πλήρους λειτουργίας της σχολής, οι φοιτητές παρακολουθούσαν εβδομαδιαίως, τουλάχιστον, 50 παιδιά που αντιμετώπιζαν προβλήματα. Αυτή η δυνατότητα δινόταν από το πρόγραμμα σπουδών και την υλοποιούσαν φοιτητές και καθηγητές στο πλαίσιο συγκεκριμένων μαθημάτων. Από τη στιγμή που η σχολή σταμάτησε να δέχεται νέους φοιτητές αυτή η δυνατότητα χάθηκε, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο μάθημα υπήρχε στα μεσαία εξάμηνα. Σημειώνεται ότι την διέξοδο αυτή την “εκμεταλλεύονταν” κυρίως οικογένειες που είτε ήταν ανασφάλιστες, είτε δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να προσφύγουν σε ιδιώτες λογοθεραπευτές.

Στη “μάχη” και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή στη “μάχη” για την επαναλειτουργία της σχολής έχουν μπει εδώ και καιρό και οι βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη ο Π. Κωνσταντινέας έχει προχωρήσει σε σημαντικές επαφές στο υπουργείο παιδείας με στόχο να παραμείνει το τμήμα ανοιχτό. Ο κ. Κωνσταντινέας, σε ανύποπτο χρόνο, έχει θέσει το ζήτημα στην ηγεσία του υπουργείου προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία που δείχνουν την αναγκαιότητα της συνέχισης λειτουργίας του τμήματος. Παράλληλα και η Γ. Κοζομπόλη παρακολουθεί στενά το θέμα. Σημειώνεται, δε, ότι για το ζήτημα, κατέθεσαν σήμερα ερώτηση οι δύο βουλευτές προς την υπουργό παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου. Σημειώνεται στην ερώτηση των βουλευτών: “Η ίδρυση του Τ.Ε.Ι Καλαμάτας το 1989 (Π.Δ.502/1989/ΦΕΚ215/3.10.1989/τ.Α΄) αποτέλεσε σημαντική τομή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της ευρύτερης περιφέρειας. Το Τ.Ε.Ι αναδείχθηκε στην πλέον δυναμική εκπαιδευτική μονάδα στην Πελοπόννησο, με εξειδικευμένο προσωπικό, συγκροτημένες εκπαιδευτικές θεματικές και κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές, πολύ νωρίτερα από την ίδρυση του ομώνυμου πανεπιστημίου. Το 2001 μάλιστα, με την ίδρυση του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας Πελοποννήσου, (Π.Δ. 143/ΦΕΚ 123/20-06-01), επιδιώχθηκε η εφαρμογή των επιστημονικών και τεχνολογικών πορισμάτων για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων της παραγωγικής διαδικασίας, με έμφαση στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Επιχειρήθηκε δηλαδή προσπάθεια διασύνδεσης των επιμέρους σχολών του Α.Τ.Ε.Ι., ήτοι της γεωπονίας, της τεχνολογίας τροφίμων, της διοίκησης και της οικονομίας, με τον τοπικό οικονομικό ιστό. Παράλληλα νέες καινοτόμες πρωτοβουλίες διεκδικήθηκαν με την ίδρυση του τμήματος Λογοθεραπείας στην Καλαμάτα (ΦΕΚ 44/τ.Α΄/12.03.2009).

Το εν λόγω τμήμα, λειτουργεί στα ΝΕΑ κτίρια του Α.Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου (δυο αμφιθέατρα, δυο εργαστηριακές αίθουσες και την αίθουσα Κλινικής και Λόγου), καθώς επίσης είναι άρτια εξοπλισμένο με σκοπό την διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών (ακοολογικός θάλαμος, διαγνωστικός ακοομετρητής, τυμπανομετρητής, ρινομανόμετρο, εξειδικευμένο σύστημα ήχου, σύστημα ανάλυσης φωνητικών παραμέτρων). Η σύνδεση του Τμήματος με την κοινωνία αποτελεί πρότυπο για τον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο και σε εβδομαδιαία βάση, πάνω από 50 παιδιά της Μεσσηνίας παρακολουθούν δωρεάν συνεδρίες, με σκοπό την αποκατάσταση προβλημάτων ομιλίας και λόγου. Το Τμήμα συνεργάζεται και με άλλες δομές της πόλης της Καλαμάτας όπως είναι τέσσερις (4) βρεφονηπιακοί σταθμοί, δύο (2) νηπιαγωγεία, δύο (2) δημοτικά σχολεία, το ειδικό σχολείο Καλαμάτας, το Νοσοκομείο Καλαμάτας (Παθολογική, Νευρολογική και ΩΡΛ Κλινική), το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας, το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Μεσσηνίας, το Γηροκομείο καθώς επίσης και με Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Στις παραπάνω δομές γίνεται διάγνωση και θεραπεία σε προβλήματα λόγου και ομιλίας, σε παιδιά και ενήλικες. Η εξωστρέφεια του συγκεκριμένου Τμήματος επιβεβαιώνεται με τις σημαντικές διοργανώσεις πανελλήνιων συνεδρίων και ημερίδων καθώς και με τις ΔΩΡΕΑΝ συνεδρίες σε παιδιά στους χώρους της Κλινικής.

Σήμερα, έπειτα από την εφαρμογή του “Σχεδίου Αθηνά” (Π.Δ.91/ΦΕΚ Α’ 131/5-6-2013) και τον οικονομικό στραγγαλισμό των πέντε πρώτων ετών της κρίσης, μία ενιαία και δυναμική εκπαιδευτική οντότητα με άμεση διασύνδεση με την τοπική οικονομία και περαιτέρω προοπτική, εγκαταλείπεται στην τύχη του. Το Φ.Ε.Κ του “Σχεδίου Αθηνά” οδηγεί σε κλείσιμο το νεοϊδρυθέν Τμήμα Λογοθεραπείας εξαιτίας τοπικών πελατειακών σχεδιασμών, που απέχουν από την ευρύτερη προσπάθεια δημιουργικής ανασυγκρότησης, με άμεσο κίνδυνο την απώλεια δημόσιων χρημάτων που επενδύθηκαν.

Επειδή, λοιπόν, επενδύθηκαν σημαντικοί πόροι του Έλληνα πολίτη για την ανάπτυξη του Α.Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου από το 1989 έως σήμερα.

Επειδή η διασύνδεση της τοπικής οικονομίας και της εκπαιδευτικής καινοτομίας θα αποτελέσει το βάθρο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Επειδή διακηρυγμένη πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί η ανάσχεση της καταστροφικής λογικής του “Σχεδίου Αθηνά” και η ανάδειξη της δυναμικής δυνατότητας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Επειδή το Τμήμα Λογοθεραπείας του Α.Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου αποτελεί υπόδειγμα εξωστρέφειας και ενδυνάμωσης του κοινωνικού ιστού στα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας του.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την ανάσχεση της διακοπής λειτουργίας του Τμήματος Λογοθεραπείας του Α.Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου;”.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Τσίπρας, η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και το παράδειγμα της Μεσσηνίας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ολόκληρος αρχαιολογικός θησαυρός στα χέρια εγκληματικής οργάνωσης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: «Την ώρα που η τραγωδία των Τεμπών δείχνει που οδηγεί η διάλυση των δημόσιων υποδομών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση ακόμη και του νερού»

«Από το πρωθυπουργικό διάγγελμα του «φταίει ο σταθμάρχης» μέχρι το πρόσφατο «όλοι φταίνε» και τα χθεσινά

Χαρίτσης: «Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αξιοποιηθεί για να αντιμετωπίσουμε τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας – Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει κανένα τέτοιο σχέδιο»

«Η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης δικαιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ που εδώ και χρόνια μιλούσε για αμοιβαιοποίησητων βαρών και