5 οικονομικές “ανάσες” Τσίπρα για τους πλημμυροπαθείς της Μεσσηνίας

/

Μπούμερανγκ γύρισε το επικοινωνιακό παιχνίδι που προσπάθησε να στήσει η Νέα Δημοκρατία στη Μεσσηνία με φόντο του πλημμυροπαθείς της Καλαμάτας. Δυστυχώς, για όλους αυτούς, η κυβέρνηση Τσίπρα είναι παρούσα και δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τους πληγέντες τις Καλαμάτας. Και όλα αυτά από έναν πρωθυπουργό, ο οποίος δεν είναι παιδί της Μεσσηνίας ή μήπως όχι; 

Παγωμάρα επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία και τους εμπνευστές της επικοινωνιακής στρατηγικής της σε σχέση με το ζήτημα των αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς της Καλαμάτας. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης, με τις οποίες κατανέμονται 767.000 ευρώ που αφορούν το πρώτο βοήθημα των 586 ευρώ, αλλά και το βοήθημα των 5.861 είναι ένα ποσό που δίνεται σε χρόνο ρεκόρ, για τα δεδομένα της γραφειοκρατίας που επικρατεί στην Ελλάδα και για τα οικονομικά περιθώρια της Χώρας.

Συνολικά, χωρίς να έχει συμπληρωθεί καν μήνας από το χτύπημα της καταστροφής η κυβέρνηση Τσίπρα έχει προχωρήσεις στις εξής κινήσεις:

Φορολογικά μέτρα: Πάγωμα των φορολογικών υποχρεώσεων όλων των κατοίκων των περιοχών που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει για τουλάχιστον 6 μήνες.

Ασφαλιστικές εισφορές: Πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών για 6 μήνες. Με τη λήξη αυτής της περιόδου θα δοθεί δυνατότητα ρύθμισης του ποσού που έχει συσσωρευθεί έως και 24 δόσεις.

Αποζημιώσεις πλημμυροπαθών: 767.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών 408 πλημμυροπαθών της Καλαμάτας. Το ποσό αυτό, όσον αφορά την αντικατάσταση της οικοσκευής μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Αυτά τα ποσά, προς μεγάλη στεναχώρια ορισμένων, είναι ακατάσχετα από την εφορία.

Υποδομές: 730.000 ευρώ στους δήμους της Μεσσηνίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ανάγκες της αποκατάστασης των ζημιών σε υποδομές. Το ποσό αυτό τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί, δεδομένου ότι θα εγκριθούν αντίστοιχοι πόροι για το δήμο Δυτικής Μάνης, αλλά και την περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αγροτικές αποζημιώσεις: Όσον αφορά τις αγροτικές αποζημιώσεις ακόμα δεν υπάρχουν επίσημες αποφάσεις, ωστόσο η κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει άμεση βοήθεια στους αγρότες, σχεδιάζει να δώσει προκαταβολές αποζημιώσεων. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεπεραστεί το ζήτημα των καθυστερήσεων που γεννούν οι λειτουργίες του ΕΛΓΑ. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα περίπου 7.500.000 ευρώ που για πρώτη φορά θα διατεθούν για αντιπλημμυρικά έργα στην Καλαμάτα. Ήδη η πρώτη σύμβαση, προϋπολογισμού 2.950.000 ευρώ για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης στο τμήμα από Θουρία έως Νοσοκομείο υπογράφηκε τις προηγούμενες ημέρες. Ακολουθούν οι διαδικασίες για έργα ύψους 4.500.000 ευρώ, χρήματα που για πρώτη φορά δίνονται στην πόλη της Καλαμάτας. Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα περισσότερα από 2.500.000 ευρώ που έχουν δοθεί στο δήμο Μεσσήνης, προκειμένου να προχωρήσει το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας στον ποταμό Πάμισο, χρήματα που, επίσης, δίνονται για πρώτη φορά στον συγκεκριμένο δήμο.

Τελικά ο Τσίπρας είναι Μεσσήνιος!

Αν όλα αυτά τα, που έχουν γίνει σε μόλις 28 ημέρες μετά την καταστροφή, τα είχε κάνει (που δεν τα έκανε) ο Μεσσήνιος πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τότε η Νέα Δημοκρατία και η τοπική μονταζιέρα θα είχε οργιάσει και όλοι θα μιλούσαν το για το έμπρακτο ενδιαφέρον του Μεσσήνιου πολιτικού για την ιδιαίτερη πατρίδα του. Αυτά, όμως, τα έκανε ο Τσίπρας, ένας πολιτικός που, τελικά, είναι περισσότερο Μεσσήνιος από πολλούς πολιτικούς που κατάγονται από το Νομό.  

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι Μητσοτάκης – Καραμανλής βάζουν στη γωνία τον Αντώνη Σαμαρά

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πολιτική παρέμβαση Τατούλη με πολλαπλά μηνύματα και γρίφους

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη του Μίλτου Χρυσομάλλη στο Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας: Παρέμβαση του βουλευτή Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό

Με τη Διευθύντρια και τους διδάσκοντες του Ειδικού Σχολείου της Καλαμάτας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί