Επτά φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα απο τη βίλα Ελβετών στη Μεσσηνία

Πριν τρία χρόνια, ένα ζευγάρι Ελβετών αποφάσισε να εγκαταλείψει την αστική ζωή στην Γενεύη, και να εγκατασταθεί στην μεσσηνιακή ύπαιθρο, απολαμβάνοντας τη γη, την θάλασσα και τον ουρανό του νέου τους τόπου. Ανακάλυψαν το οικόπεδο κοντά στις ακτές της δυτικής πλευράς του Μεσσηνιακού κόλπου, μακριά από πόλεις και χωριά. Βρήκαν ένα ζευγάρι νέων αρχιτεκτόνων με τον ενθουσιασμό που αναζητούσαν και, κάπως έτσι, ξεκίνησαν να υλοποιήσουν το όνειρό τους.

Ηαγάπη τους για την ηλιόλουστη μεσσηνιακή γη οδήγησε τους αρχιτέκτονες να δώσουν έμφαση στους υπαίθριους χώρους και στη σχέση τους με το φυσικό τοπίο. Σε όλη την έκταση τοποθετήθηκαν φυτά μεγάλης βιοποικιλότητας με κυρίαρχο τον οπωρώνα και τον ελαιώνα αλλά και την πορτοκαλιά που κατέχει περίοπτη θέση εντός του patio. Βέβαια, ως πρόβλεψη της κλιματικής αλλαγής, τοποθετήθηκαν και κάποια φοινικοειδή που αντέχουν στους τυφώνες και τις καταιγίδες, που ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στη περιοχή. Αντίστοιχα στο κτίριο έχουν χρησιμοποιηθεί φυσικά υλικά της Πελοποννήσου, όπως μάρμαρο, πέτρα και ξύλο, ενώ στις τοιχοποιίες κυριαρχεί το απόλυτο λευκό που αντανακλά το φως και τονίζει τις αντιθέσεις των υλικών. Τα μεγάλα ανοίγματα στο ισόγειο και τον όροφο διατηρούν την αίσθηση του ανοιχτού χώρου και σε όλο το εσωτερικό της κατοικίας.

Έπρεπε όμως η κατοικία, να λειτουργεί σαν ελβετικό ρολόι! Να προσφέρει ευχάριστη και άνετη διαμονή στους μόνιμους κάτοικους, αλλά να υποδέχεται και να φιλοξενεί με σεβασμό τα μέλη της οικογένειάς τους και τους φίλους τους που τους επισκέπτονται τακτικά. Έτσι, το κτίριο αποτελείται από δύο όγκους, την κύρια κατοικία και τον ξενώνα, οι οποίοι συνδέονται μέσω ενός ημιυπαίθριου χώρου (patio). Το patio αποτελεί χώρο καθιστικού για τους καλοκαιρινούς μήνες. Στη συνέχεια αυτού του χώρου έχει τοποθετηθεί η μεγάλου μήκους πισίνα. Το κτίριο έχει χωροθετηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε κατά την είσοδο σε αυτό να καδράρεται η (infinite pool) πισίνα, μία λωρίδα θάλασσας και η πυραμίδα του Ταϋγέτου στο βάθος. Η αρμονική αυτή αλληλουχία τονίζεται και με την κατάλληλη χρήση των υλικών. Το ίδιο μάρμαρο έχει επενδύσει γραμμικά την “πλατεία” πριν την είσοδο και το patio, ενώ στη συνέχεια εισχωρεί στην πισίνα καταλήγοντας σε καταρράκτη στο τελείωμα της προς το μέρος της θάλασσας.

Η κύρια κατοικία αποτελείται από δύο ορόφους με τους καθημερινούς χώρους στο ισόγειο και ένα άνετο υπνοδωμάτιο στον όροφο. Το λουτρό εντός του υπνοδωματίου μοιάζει με έναν ξύλινο κύβο που έχει τοποθετηθεί κεντρικά στο υπνοδωμάτιο. Ένα τμήμα του κύβου εμφανίζεται στο ισόγειο πλευρικά της σκάλας που ανεβαίνει προς τον όροφο. Σκοπός αυτής της χωροθέτησης ήταν, εκτός από την ανεμπόδιστη θέα από την κρεβατοκάμαρα, οι κάτοικοι να μπορούν να απολαύσουν τη μαγευτική θέα και από το χώρο του λουτρού.

Στοιχεία του έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: MGXM Αρχιτέκτονες – Mario Gonzalez & Xριστίνα Μάλαμα
Ομάδα σχεδιασμού: M. Gonzalez (Αρχιτέκτων Α.Π.Θ.), X. Μάλαμα (Αρχιτέκτων Α.Π.Θ.), Μ. Γρηγοροπούλου (Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π.), Θ. Καραλής (Πολιτικός μηχανικός Ε.Μ.Π.), Α. Νικολαίδης (Μηχανολόγος μηχανικός Ε.Μ.Π.)
Κείμενο: MGXM Αρχιτέκτονες

Επιφάνεια χώρων: 330 τ.μ. Ημιυπαίθριοι χώροι (patio)
Φωτογράφιση: Παναγιώτης Βουμβάκης

Πηγή: lifo.gr

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σε πολυτελές σκάφος βρέθηκαν οι 131 μετανάστες στη Μεθώνη (φωτο)

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην παράταξη Καφαντάρη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ VIRAL