Αλ. Χαρίτσης: 9 δις ευρώ του ΕΣΠΑ στην οικονομία τους επόμενους μήνες

/

Την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα “θα έχει ενεργοποιηθεί το 50% του ΕΣΠΑ 2014-2020, ποσοστό που αντιστοιχεί σε αξιοποίηση κοινοτικών πόρων ύψους 9 δισ. ευρώ”, εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αξιοποιήσει μέσω του ΕΣΠΑ το θετικό momentum που δημιουργείται στην ελληνική οικονομία.

“Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 κράτησε την οικονομία το 2015 και το τέταρτο τρίμηνο εκταμιεύτηκαν 5 δισ. ευρώ, αφού είχαν εξυγιανθεί τα προγράμματα και είχαμε διαπραγματευθεί την αλλαγή των κανονισμών του ΕΣΠΑ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αποτέλεσμα να είμαστε πρώτοι στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την απορρόφηση κοινοτικών πόρων” σημείωσε και πρόσθεσε ότι, πέρα από το ΕΣΠΑ, στόχος της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να κινητοποιήσει κι άλλους χρηματοδοτικούς πόρους, καθώς οι πόροι του ΕΣΠΑ “είναι βεβαίως σημαντικοί αλλά πεπερασμένοι και δεν επαρκούν για την πλήρη κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού”.

Πέντε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Στο πλαίσιο αυτό ενεργοποιούνται πέντε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, εκ των οποίων τα τρία θα μπουν στην αφετηρία μέχρι τέλους του 2016 και τα υπόλοιπα στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, στο τέλος του χρόνου (2016) θα έχουν ενεργοποιηθεί τα νέα ταμεία Συμμετοχών (Fund of Funds) κι Επιχειρηματικότητας, καθώς και το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ”. Ακολούθως, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ενεργοποιηθούν τα νέα ταμεία Υποδομών και Μικροπιστώσεων.

Αναφερόμενος ειδικά στο αναπτυξιακό Ταμείο Συμμετοχών (Fund of Funds), επανέλαβε ότι τη διαχείρισή του θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF). Σημαντικό ρόλο θα έχει ωστόσο -όπως είπε- κι ο νέος δημόσιος αναπτυξιακός φορέας (που θα προκύψει από την αναβάθμιση των ΕΤΕΑΝ/ΤΑΝΕΟ). Το Ταμείο θα συγκεντρώνει επενδυτικά κεφάλαια από δημόσιους πόρους, από το EIF, άλλες επενδυτικές τράπεζες κι εξειδικευμένα ιδιωτικά funds. Θα ξεκινήσει δε με 200 εκατ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενους πόρους.

Σε ό,τι αφορά το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), το οποίο θα μπει στην αφετηρία με αρχικό κεφάλαιο 400 εκατ. ευρώ (συγχρηματοδοτούμενους πόρους), διευκρίνισε ότι αυτό θα αφορά προϊόντα δανειακά και εγγυοδοσίας, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι με τη συμμετοχή και των τραπεζών τα κεφάλαιά του θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Σχετικά με το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” επισήμανε ότι θα διατεθούν συνολικά πόροι 292 εκατ. ευρώ, με τη μορφή επιχορηγήσεων, που μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το μισό δισ. Ευρώ. Το νέο Ταμείο Υποδομών, τέλος, που θα αποτελέσει τη συνέχεια του JESSICA, θα κινηθεί στους άξονες (α) του περιβάλλοντος, (β) της ενέργειας, (γ) της αστικής ανάπτυξης, με παρεμβάσεις ενδεικτικά για την ενεργειακή εξοικονόμηση σε δημόσια κτίρια, την ανάπτυξη επιχειρηματικών/τεχνολογικών πάρκων, καθώς και τουριστικών/λιμενικών υποδομών.

Πηγή:ΑΠΕ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αντιπολίτευση προς δημοτική αρχή Καλαμάτας: “Παίζετε ψηφοθηρικά παιχνίδια στη λάσπη”

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

27 Οκτωβρίου το 70% της επιδότησης σε 35.000 αγρότες της Μεσσηνίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: Η Γερμανία εθνικοποιεί τη Uniper, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ – Μόνη λύση η επανακρατικοποίηση της Επιχείρησης, το πλαφόν στα τιμολόγια και η φορολόγηση των υπερκερδών

Μόνη λύση η επακρατικοποίηση της ΔΕΗ, πλαφόν στα τιμολόγια και φορολόγηση των υπερκερδών» «Η γερμανική κυβέρνηση

Επίσκεψη του Μίλτου Χρυσομάλλη στο Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας: Παρέμβαση του βουλευτή Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό

Με τη Διευθύντρια και τους διδάσκοντες του Ειδικού Σχολείου της Καλαμάτας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί