Το μυστικό που μετατρέπει το ελαιόλαδο σε “χρυσό φάρμακο”

17 Οκτωβρίου 2016

Τον τρόπο μέσα από τον οποίο το ελαιόλαδο θα μετατραπεί σε “φάρμακο” παρουσιάζει ο καθηγητής φαρμακογνωσίας και χημείας φυσικών προϊόντων του πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης. Ο ρόλος της περιόδου συγκομιδής, της ποικιλίας και του τρόπου επεξεργασίας.

Στην φαρμακευτική αξία του ελαιολάδου αναφέρεται ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης, με δηλώσεις του στην εφημερίδα “Εθνος”. Ο κ. Μαγιάτης αναφέρεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πρώιμου ελαιολαδου (αγουρέλαιο), θέμα το οποίο πρόσφατα είχε παρουσιάσει το messiniapress.gr

“Tο ελαιόλαδο κάνει καλό στην υγεία. Ομως, οι μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές από λάδι σε λάδι. Και δεν μιλάμε για το άρωμα, που αφορά τους γευσιγνώστες ή την οξύτητα. Αναφερόμαστε κυρίως στους παράγοντες που συνδέονται με την υγεία”, σημειώνει ο κ. Μαγιάτης. Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί, σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του λαδιού παίζει η ύπαρξη φαινολών, όπως η ελαιασύνη και η ελαιοκανθάλη, που αφήνει πιπεράτη αίσθηση στον λαιμό. Η παρουσία τους εξαρτάται από την εποχή συγκομιδής, την ποικιλία, αλλά και τον τρόπο επεξεργασίας.

“Οσο αφήνουμε την ελιά να ωριμάσει, τότε αυξάνουμε την περιεκτικότητα. Αν θέλει κάποιος να βγάλει καλό λάδι, θα πρέπει να έρθει νωρίς. Η απόδοση είναι μικρή, ωστόσο η αξία μεγαλύτερη, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε φαινόλες. Σε εποχές δύσκολες, που οι άνθρωποι είχαν ανάγκη το λάδι για να ζήσουν, ήθελαν να αυξήσουν την απόδοση. Σήμερα, που υπάρχει αφθονία τροφής, πιστεύω ότι μπορούμε να μετακινηθούμε σε μια πρώιμη συγκομιδή, με μικρότερη απόδοση αλλά μεγαλύτερη αξία λαδιού”, επισημαίνει ο κ. Μαγιάτης.

Η αξία των φαινολών στο ελαιόλαδο έχει αναγνωριστεί με ευρωπαϊκό κανονισμό, που έχει εκδοθεί εδώ και τέσσερα χρόνια. Η υψηλή συγκέντρωσή τους αυξάνει και τον “ισχυρισμό υγείας” του λαδιού. Η προτεινόμενη ποσότητα κατανάλωσης είναι 20 γραμμάρια την ημέρα, δηλαδή 1,5 κουταλιά της σούπας, θεωρώντας ότι περιέχει 5 ml φαινολών. “Δηλαδή, υπολογίζει ότι σε κάθε κιλό, το ποσοστό είναι 250 ml. Ξεπερνώντας αυτό το όριο, το ελαιόλαδο προστατεύει την υγεία, ενώ πάνω από τα 1.000 ml μπαίνει στη χρυσή κατηγορία ελαιολάδου”, σημειώνει ο κ. Μαγιάτης.

“Εχουν γίνει μελέτες που δείχνουν ότι το λάδι μπορεί να βοηθήσει. Επίσημα ξέρουμε ότι το ελαιόλαδο προστατεύει το καρδιαγγειακό, όμως υπάρχουν μελέτες, σε πειραματικό στάδιο, που δείχνουν ότι μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ”, λέει ο κ. Μαγιάτης.

“Θεωρώ ότι η Ελλάδα μπορεί να βγάλει καλό λάδι, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Προσωπικά θα συνέστηνα σε έναν παραγωγό να προσπαθήσει να επικοινωνήσει με κάποιο εργαστήριο και να φέρει το λάδι που παράγει για εξέταση. Αφού δούμε σε τι επίπεδα βρίσκεται, μπορούμε να συζητήσουμε τι παρεμβάσεις χρειάζεται για να το βελτιώσει”, υποστηρίζει ο αναπληρωτής καθηγητής. Ωστόσο, στη χώρα μας δεν υπάρχει οργανωμένος φορέας που να κατευθύνει τους παραγωγούς, ενώ τα βιβλία που κυκλοφορούν στην ελληνική και διεθνή αγορά δίνουν γενικές και όχι εξειδικευμένες οδηγίες.

Πάντως, τα τελευταία χρόνια, οι Ελληνες παραγωγοί δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ποιότητα του λαδιού. “Ασχολούμαι με το λάδι από το 2005. Στην αρχή πηγαίναμε στους παραγωγούς, τους ζητούσαμε δείγματα αλλά φοβόντουσαν να μας δώσουν. Μετά και την έκδοση του κοινοτικού κανονισμού, το κλίμα έχει αντιστραφεί. Μόνο πέρυσι, αναλύσαμε 500 δείγματα. Ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί”, διαπιστώνει.

Το ρεπορτάζ που είχε παρουσίασε το messiniapress.gr για το αγουρέλαιο:

agoureleo

ΔΕΥΑ Καλαμάτας - Νερό πολύτιμο αγαθό
Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024 - Δήμος Καλαμάτας - 21 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σε επιφυλακή οι αρμόδιοι φορείς μετά το σεισμό 5,2 Ρίχτερ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Χαρίτσης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πανώλη Μικρών Μηρυκαστικών: Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο τα ζώα που ελέγχθηκαν από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ

Περισσότερα από 1 εκατομμύριο ζώα έχουν ελεγχθεί από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο αντιμετώπισης και πρόληψης

Δείτε επίσης