Επανεκκίνηση του προγράμματος συνοικιακής κομποστοποίησης στην Καλαμάτα

/

Η επανεκκίνηση του προγράμματος συνοικιακής κομποστοποίησης ανακοίνωσε σήμερα ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων της RE:THINK Κοιν.Σ.Επ. και του ΕΛΓΟ «Δήμητρα».
Ο Θ. Βασιλόπουλος χαιρέτισε την επανεκκίνηση της συνεργασίας του Δήμου Καλαμάτας με νέους επιστήμονες για τη συνοικιακή κομποστοποίηση επισημαίνοντας ότι αυτή περιλαμβάνεται στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων και στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου, δεδομένου ότι την εφαρμόζει ο Δήμος Καλαμάτας.
Η Μυρτώ Φοίφα, εκ μέρους της RE:THINK Κοιν.Σ.Επ., είπε ότι στο πλαίσιο της νέας σύμβασης με το Δήμο Καλαμάτας, η RE:THINK θα προβεί στις εξής ενέργειες:
θα αντικαταστήσει και επανατοποθετήσει 8 συνοικιακούς κομποστοποιητές που έχουν εγκατασταθεί από το 2011 και έχουν υποστεί σημαντικές φθορές
θα επιμεληθεί το σύνολο των υπολοίπων κομποστοποιητών του δικτύου, που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε 61 δημόσιους χώρους του Δήμου Καλαμάτας, εκτιμώντας την εισροή οργανικών απορριμμάτων
θα οργανώσει την εκπαίδευση των πολιτών στην κομποστοποίηση και στη διαχείριση του συνοικιακού κομποστοποιητή της γειτονιάς τους, με την μορφή 10 επιτόπιων εργαστηρίων συνοικιακής κομποστοποίησης ή ανοικτών εκδηλώσεων
Ο ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ (Ινστιτούτο Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας), με τον οποίο ήδη συνεργάζεται η RE:THINK, θα πιστοποιήσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγομένου από τους κάδους οργανικού χούμο (κομπόστ), κατάλληλου για κάθε χρήση.

Η κα Φοίφα τόνισε ότι το συγκεκριμένο δίκτυο είναι μοναδικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, καθώς βασίζεται στη δυνατότητα που έχουν οι πολίτες να παραλαμβάνουν δωρεάν εδαφοβελτιωτικό. Προσέθεσε, δε, ότι κατά την πρώτη φάση λειτουργίας του προγράμματος, η κομποστοποίηση έφθασε τους 800 τόννους οργανικών απορριμμάτων.
Όσοι θέλουν να αιτηθούν συνοικιακό κομποστοποιητή στη γειτονιά τους ή να συμμετάσχουν σε εργαστήριο συνοικιακής κομποστοποίησης μπορούν να στείλουν mail ενδιαφέροντος στο info@rethink-project.gr ή να τηλεφωνήσουν στο 27210 22505.
Ο Παναγιώτης Κάτσαρης από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» – Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας ανέφερε ότι μοναδικός σωστός τρόπος για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι η διαλογή στην πηγή, η κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων, η ανακύκλωση και η ταφή του ελάχιστου υπολείμματος της διαδικασίας. Η συμμετοχή του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» έγκειται στην πιστοποίηση του compost, που αποτελεί άριστο εδαφοβελτιωτικό, όπως έχει φανεί στο παρελθόν. Ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» θα βοηθήσει και στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των Καλαματιανών.
Το πρόγραμμα αυτό έχει άμεσα αποτελέσματα, που γυρίζουν στον πολίτη, τόνισε ο Κώστας Δημητρόπουλος από τη RE:THINK Κοιν.Σ.Επ., καλώντας τον κόσμο να αγκαλιάσει τη διαδικασία.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Υποσχέσεις για αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του Πανεπιστημίου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Καλαμάτα21: Στη δημοσιότητα ο φάκελος διεκδίκησης της πολιτιστικής πρωτεύουσας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ