Ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι εκπτώσεις και στα εμπορικά καταστήματα της Μεσσηνίας με τον εμπορικό κόσμο να ελπίζει ότι την περίοδο μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου θα υπάρξει ανάκαμψη της καταναλωτικής κίνησης. Οι έμποροι της Καλαμάτας, δεδομένου ότι η κίνηση στα καταστήματά τους κατά τη διάρκεια των εορτών ήταν μέτρια, θεωρούν κρίσιμο το διάστημα των εκπτώσεων ακόμα και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους. Προκειμένου, δε, να μπορέσουν να προσελκύσουν το καταναλωτικό ενδιαφέρον σημειώνουν ότι κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων υπάρξουν μειώσεις σε προϊόντα που θα ξεπερνούν και το 50% της αρχικής τους τιμής.
Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές
Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική προβολή ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική προβολή, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης σε κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από ?. % έως ?. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων οι κυρώσεις είναι αυστηρές για τους παραβάτες.