Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Εμπλοκή με ΤΕΡΝΑ στο παραένα της υπογραφής για τα σκουπίδια

«Εν κινδύνοις» έχει τεθεί η πορεία για την υπογραφή της σύμβασης Περιφέρειας – ΤΕΡΝΑ. Αρνούνται οι δήμαρχοι να περάσουν από τα δημοτικά τους συμβούλια τις αυξήσεις τελών. Επιχειρηματική πίεση, προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής των δημοτών. Στάση αναμονής στην Περιφέρεια, «περισσότερη» εμπλοκή των δήμων θέλει η κυβέρνηση.

Ο τρόπος απόδοσης των τελών που θα προκύψουν για κάθε δήμο ξεχωριστά στην ανάδοχο εταιρία (ΤΕΡΝΑ) του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου φαίνεται ότι αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Και ενώ σε τυπικό επίπεδο ο προγραμματισμός που θα οδηγήσει στην τελική πράξη εξελίσσεται κανονικά, στο παρασκήνιο διεξάγεται ένας “πόλεμος” για την τελικά χαρακτηριστικά της σχετικής σύμβασης.

«Μπλόκο» δημάρχων

Τις τελευταίες μέρες, όσοι παρακολουθούν το ζήτημα από κοντά, διαπιστώνουν μια συντεταγμένη άρνηση δημάρχων της Πελοποννήσου, ακόμα και υπέρμαχων της λύσης Τατούλη, να φέρουν στα δημοτικά τους συμβούλια ζήτημα αύξησης δημοτικών τελών. Αυτό κρίνεται ως αναγκαίο, ώστε η ανάδοχος να έχει διασφαλίσεις στα χέρια της σχετικά με την απόδοση των σχετικών τελών. Δήμοι που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχουν και στη Μεσσηνία, δεδομένου ότι, πλέον, θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερα χρήματα από όσα σήμερα πληρώνουν για τη «διαχείριση» που κάνουν.

Πιέζει η ΤΕΡΝΑ

Από την άλλη πλευρά η ανάδοχος εταιρεία του έργου, προσπαθεί να προασπίσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα. Θεωρεί, δε, κομβικό ζήτημα τη δέσμευση που θα συνοδεύει την υποχρέωση πληρωμής των τελών. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία πιέζει είτε τα τέλη να εισπράττονται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, χωρίς την εμπλοκή της αυτοδιοίκησης, είτε να επιστρέψει η συγκεκριμένη αρμοδιότητα στην Περιφέρεια και αυτή να δεσμεύεται για λογαριασμό των δήμων. Και τα δύο ενδεχόμενα, πάντως, απαιτούν νομικές ρυθμίσεις από την κυβέρνηση. Προκειμένου να πιέσει περαιτέρω η εταιρεία, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θέτει ζήτημα βιωσιμότητας του έργου έτσι όπως έχει προβλεφθεί αν δεν διασφαλιστούν οι συμφωνημένοι πόροι και, προφανώς, επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της που προκύπτει από την αθέτηση όρων του διαγωνισμού.

Σε αναμονή η Περιφέρεια

Την ίδια στιγμή η άμεσα εμπλεκόμενη Περιφέρεια Πελοποννήσου τηρεί στάση αναμονής. Ο κ. Τατούλης περιμένει τις εξελίξεις γνωρίζοντας ότι ο σχεδιασμός που έχει προχωρήσει επί των ημερών του, πλέον, είναι η μοναδική εφικτή λύση. Παράλληλα, ο κ. Τατούλης γνωρίζει ότι υπάρχει απουσία εναλλακτικής πρότασης για το ζήτημα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο περιφερειάρχης περιμένει την μοιραία, κατά τον ίδιο, στροφή όλων στη λύση που έχει προτείνει ο ίδιος. Ωστόσο, αν και εφόσον αυτό συμβεί, την πλήρη ευθύνη υλοποίησης του έργου θα την έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και θα είναι αυτή η κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Ενεργοποίηση της αυτοδιοίκησης

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, αφού προώθησε τον αναθεωρημένο Περιφερειακό σχεδιασμό, ο οποίος ανοίγει το δρόμο για τη λύση της κεντρικής διαχείρισης, φαίνεται ότι δεν επιθυμεί αναλάβει ευθύνες που αναλογούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και κυρίως στους δήμους. Το τελευταίο διάστημα η στάση της δείχνει ότι ναι μεν επιθυμεί να προχωρήσει η λύση της Περιφέρειας με περισσότερη εμπλοκή των δήμων, όμως. Ωστόσο, το γεγονός ότι η κυβερνητική προσέγγιση δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος στις τάξεις των δημάρχων της Πελοποννήσου, προφανώς, θέτει ζητήματα αναθεώρησης των πραγμάτων από την πλευρά της κυβέρνησης.   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ