Σοκάρουν τα στοιχεία σχετικά με τη μείωσης παραγωγής ελαιολάδου στη Μεσσηνία. Από 10.000 έως 20.000 τόνοι οι απώλειες για το Νομό. Χάθηκαν, τουλάχιστον 30.000.000 ευρώ από τις τσέπες των ελαιοπαραγωγών.
Το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη η Μεσσηνία από τη μειωμένη παραγωγή δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τη φετινή ελαιοπαραγωγή. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία που υπάρχουν οι απώλειες θα είναι της τάξης των 10 με 20.000 τόνων δηλαδή μια παραγωγή που θα έχει “ταβάνι” τους 40.000 τόνους. Αυτή η πραγματικότητα ξεπερνά ακόμα και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, οι οποίες έκαναν λόγο για φετινή παραγωγή που θα έφτανε τις 50.000 τόνους. Σημειώνεται ότι πέρυσι η παραγωγή ανήλθε στους 66.000 τόνους. Η μετάφραση σε ευρώ της απώλειας των ελαιοπαραγωγών της Μεσσηνίας, επίσης, προκαλεί σοκ. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, χρησιμοποιώντας ως βάση μια μέση τιμή της τάξεως των 3.00 ευρώ/κιλό λάδι τότε προκύπτει μια απώλεια που ξεκινά από 30.000.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 60 εκ. Ευρώ! Οι απώλειες αυτές επηρεάζουν όλο το εύρος της οικονομικής ζωής στη Μεσσηνία, δεδομένου ότι τα περισσότερα εξ αυτών των χρημάτων θα ανακυκλώνονταν στην τοπική κοινωνία.
Χάθηκαν εισοδήματα ολόκληρων περιοχών
Όσον αφορά στις περιοχές που βγήκαν χαμένες από τη φετινή χρονιά εκτείνονται σε όλη τη Μεσσηνία. Οι μικρότερες ζημιές φαίνεται ότι καταγράφονται στην περιοχή της Τριφυλίας καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία η απώλεια δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 3.000 τόνους για όλη την περιοχή. Ωστόσο και εδώ η ζημιά είναι της τάξεως των 9.000.000 τουλάχιστον. Στις υπόλοιπες περιοχές της Μεσσηνίας η κατάσταση που διαμορφώθηκε είναι απελπιστική. Στην Καλαμάτα, την Πύλια, τη Μεσσήνη και την κεντρική Μεσσηνία οι απώλειες είναι τεράστιες και όταν προκύψουν τα στοιχεία θα διαφανεί το μέγεθος της καταστροφής.
Σημειώνεται ότι τα πιο πάνω στοιχεία αναφέρθηκαν, μετά από παρέμβαση του επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας Ηλία Κανάκη, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύλου – Νέστορος με θέμα το πρόγραμμα της Δακοκτονίας, στο οποίο συμμετείχαν οι δύο διευθυντής αγροτικής ανάπτυξης Μεσσηνίας, ο Γ. Κυριακόπουλος και Αντ. Παρασκευόπουλος (Τριφυλία).