Πολιτική πίεση για μείωση των παραβόλων για τους δασικούς χάρτες

24 Ιανουαρίου 2017

Επί ποδός οι ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων στη Μεσσηνία μετά την ανάρτηση του δασικού χάρτη του Νομού. Πιέζουν βουλευτές και δήμοι της Μεσσηνίας για μείωση ή κατάργηση του παραβόλου τακτοποίησης.

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα για τη Μεσσηνία εξελίσσεται το ζήτημα της ανάρτησης του δασικού χάρτη που έγινε τις προηγούμενες ημέρες. Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρίσκεται το ύψος του παραβόλου που θα πληρώσουν όσοι κατέχουν εκτάσεις οι οποίες χρήζουν τακτοποίησης. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την σχετική απόφαση για κάθε ένσταση που θα υποβάλουν οι θιγόμενοι καλούνται να πληρώσουν: 20 (επίδικη έκταση ως 100 τ.μ.), 45 ευρώ (101 τ.μ. έως 1 στρέμμα), 135 ευρώ (1 έως 5 στρέμματα), 450 ευρώ (5 έως 20 στρέμματα), 1800 ευρώ (100 έως 300 στρέμματα) και 3600 ευρώ όταν η επίδικη έκταση ξεπερνά τα 300 στρέμματα.

Πολιτική πίεση

Ήδη, το ζήτημα των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η ανάρτηση του δασικού χάρτη της Μεσσηνίας απασχολεί το πολιτικό προσωπικό του Νομού. Οι βουλευτές του Νομού, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, δεχόμενοι την πίεση της τοπικής κοινωνίας επιχειρούν να μεταφέρουν την πίεση στο αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να μειωθούν ή και να καταργηθούν σε ορισμένες περιπτώσεις τα παράβολα που θα κληθούν να πληρώσουν όσων οι ιδιοκτησίες ή τμήμα τους αποτυπώνεται στον χάρτη ως δασικές.

Οι δήμοι

Την ίδια στιγμή πίεση προσπαθούν να ασκήσουν και οι δήμοι της Μεσσηνίας με σχετικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων τους. Μάλιστα, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι εν λόγω αποφάσεις ή πρωτοβουλίες είναι ομόφωνες κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μια μίνιμουμ συναντίληψη για το ζήτημα.

Μνημονιακή υποχρέωση οι δασικοί χάρτες

Σημειώνεται, πάντως, ότι η κύρωση των δασικών χαρτών της αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας από το 2010 και τίθεται ως ζήτημα από τους δανειστές όλα αυτά τα χρόνια. Οι τελευταίες αναρτήσεις δασικών χαρτών, μεταξύ αυτών και της Μεσσηνίας, γίνονται με βάση τον νόμο 4389/16, που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο και επιχειρεί να “απαντήσει” στη μνημονιακή δέσμευση για ολοκλήρωση κτηματολογίου και δασικών χαρτών έως το 2020. Υπενθυμίζεται ότι νομοθετικές πρωτοβουλίες για το ζήτημα είχαν αναλάβει και η κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σε ουσιαστική ρύθμιση του τοπίου, παρότι είχαν υπογράψει τη σχετική μνημονιακή υποχρέωση.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ένας Καλαματιανός στους 100 πλουσιότερους νέους της Αυστραλίας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αντιδράσεις στο δήμο Πύλου – Νέστορος για το δασικό χάρτη της Μεσσηνίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσομάλλης: Επιβεβαίωση όσων ξέραμε ήδη από 10 Ιανουαρίου για τον δικαστικό χάρτη της Μεσσηνίας – Αιχμές για τα «δια των ενεργειών μου»

Με αφορμή την εισαγωγή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το

Χαρίτσης: «Η Νέα Αριστερά είναι ο χώρος που εκφράζει τους αριστερούς, κεντροαριστερούς, προοδευτικούς πολίτες σήμερα»

«Η Νέα Αριστερά είναι ο χώρος που εκφράζει τους αριστερούς, κεντροαριστερούς, προοδευτικούς πολίτες σήμερα», δηλώνει ο Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη του στην

Μαντάς για Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας: «Παραμένει ενεργό και πλήρως λειτουργικό, διατηρώντας τη δικαστική και χωρική αρμοδιότητα που κατείχε έως σήμερα»

Πλήρη διατήρηση της δικαστικής ύλης για το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, με παράλληλη διατήρηση του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους της χωρικής του αρμοδιότητας, περιλαμβάνει το

ΠΑΣΟΚ: Ανακοίνωσε τους τελευταίους οκτώ υποψήφιους ευρωβουλευτές – Ο Γιάννης Πάζιος ανάμεσα στους «εκλεκτούς»

Ανακοινώθηκαν από το ΠΑΣΟΚ οι τελευταίοι 8 υποψήφιοι του κόμματος για τις ερχόμενες ευρωεκλογές. Ανάμεσα στους «εκλεκτούς» είναι και ο Γιάννης Πάζιος, μέλος της

Δείτε επίσης