Ο Χριστόδουλος και το παρασκήνιο της εκλογής του Μητροπολίτη Μεσσηνίας

28 Ιανουαρίου 2017

Εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Με την ευκαιρία αυτή το messiniapress.gr “θυμάται” μια υπόθεση που είχε ενοχλήσει και πικράνει τον Χριστόδουλο. Την εκλογή του νέου μητροπολίτη Μεσσηνίας, το 2007 και τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί τότε.

Ήταν Μάρτιος του 2007 όταν ο νυν Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος Σαββάτος εξελέγη από την Ιεραρχία της Ελλάδας μητροπολίτης Μεσσηνίας. Εκείνη η εκλογή, επί ημερών Χριστόδουλου, είχε προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον και τα φώτα της δημοσιότητας. Χαρακτηριστικό του παρασκηνίου είναι το ρεπορτάζ που είχε δημοσιευθεί, τότε, στην εφημερίδα “Το Βήμα”.

Η εκλογή των μητροπολιτών Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου Σαββάτου και Τριφυλίας κ. Χρυσόστομου Σταυρόπουλου από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει ιδιαίτερη σημασία για την πορεία των τοπικών Εκκλησιών και των πιστών τους. Δεν θα προσέλκυε όμως τα φώτα της δημοσιότητας αν μεταξύ των αρχικών διεκδικητών της μεγαλύτερης εκ των δύο μητροπόλεων δεν ήταν ο Μητροπολίτης πρώην Θεσσαλιώτιδος κ. Θεόκλητος. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος επιθυμούσε σφόδρα την εκλογή του κ. Θεόκλητου, για την οποία άξιζε κάθε θυσία. Είναι χαρακτηριστική η αντίδρασή του όταν ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας τού δήλωσε πως οι πιστοί της περιοχής δεν θα δεχθούν την εκλογή ενός κληρικού που έχει απασχολήσει αρνητικά την επικαιρότητα. «Εννοείτε τον Κουμαριανό; Μα ο Θεόκλητος θυσιάστηκε για το καλό της Εκκλησίας» απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος. Οι αντιρρήσεις του δημάρχου δεν πτόησαν τον Μακαριότατο. Άλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά που ένας τοπικός άρχοντας προσπαθούσε να ανακόψει την εκλογή ενός προσώπου και να προωθήσει την εκλογή ενός άλλου· στην περίπτωση της Μεσσηνίας, του πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης κ. Θεόκλητου Λαμπρινάκου. Η φράση στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου «η Σύνοδος της Ιεραρχίας είναι αυτή που εκλέγει και όχι ο λαουτζίκος» είναι ενδεικτική της αίσθησης που κυριαρχούσε εκείνες τις ώρες. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο κ. Χριστόδουλος άρχισε να προετοιμάζει τη συνεδρίαση της Συνόδου που θα τοποθετούσε εκ νέου τον κ. Θεόκλητο σε μια μητροπολιτική επαρχία. Αρχικά αιφνιδίασε τους πάντες – ή σχεδόν τους πάντες – όταν όρισε ως ημερομηνία σύγκλησης της Συνόδου την Πέμπτη 15 Μαρτίου, δηλαδή μεσούσης της Σαρακοστής του Πάσχα, και κάλεσε τους ιεράρχες να συμμετάσχουν σε αυτήν με ανακοίνωση που απέστειλε με fax στις μητροπόλεις μόλις πριν από πέντε ημέρες.

Τα μέλη της λεγόμενης αντιπολίτευσης του Αρχιεπισκόπου βρέθηκαν εξ απροόπτου ενώπιον των εξελίξεων για την εκλογή νέου μητροπολίτη Μεσσηνίας. Έτρεχαν και δεν έφταναν. Ήξεραν ότι πρόκειται για μια εκλογή στην οποία ο Αρχιεπίσκοπος ήταν εξαιρετικά ευάλωτος και ότι μπορούσαν να αντιπαρατεθούν ευθέως μαζί του επιλέγοντας έναν ανθυποψήφιο προβεβλημένο, ο οποίος να έχει διακριθεί για το έργο του. Το όνομα του ηγουμένου της Μονής Οσίου Λουκά της Μητρόπολης Θηβών Αρχιμανδρίτη κ. Ιωάννη Ματζουράνη καθώς και τα ονόματα κληρικών που υπηρέτησαν κοντά στον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ έπεσαν στην τράπεζα των συζητήσεων που είχαν οι μητροπολίτες-μέλη της αντιπολίτευσης. Γνώριζαν ωστόσο ότι δεν διέθεταν την πολυτέλεια του χρόνου και κυρίως ότι είχαν να αντιμετωπίσουν τον προβληματισμό των κληρικών οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι. Έβλεπαν ότι υπήρχε κίνδυνος να χαθεί η εκλογή.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Θεόκλητος και οι ιεράρχες που τον στήριζαν επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με άλλους μητροπολίτες και ζητούσαν τη στήριξη της υποψηφιότητάς του. Στην Καλαμάτα την ίδια ώρα ιδρυόταν ειδική συντονιστική επιτροπή κατά της εκλογής του Μητροπολίτη πρώην Θεσσαλιώτιδος, η οποία προγραμμάτιζε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. «Θα γίνουμε νέα Λάρισα» φώναζαν και υπενθύμιζαν τα όσα διαδραματίστηκαν στην πρωτεύουσα του θεσσαλικού κάμπου τη δεκαετία του ’90, όταν ο τότε αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ δεν αποκατέστησε τον ιερωνυμικό Μητροπολίτη Θεολόγο που είχε δικαιωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι οπαδοί του διαδήλωναν σε καθημερινή βάση και φώναζαν «ανάξιος» στον Μητροπολίτη Λαρίσης έξω από τον καθεδρικό ναό, στους δρόμους της πόλης και στα χωριά.

Η αποστολή του συνεργάτη

Τα μεγάλα προβλήματα για τον κ. Θεόκλητο και τον Αρχιεπίσκοπο άρχισαν το πρωί της Κυριακής. Συνεργάτης του κ. Χριστόδουλου μετέβη στη Μεσσηνία και ζήτησε από τους τοπικούς άρχοντες να σταματήσουν τις ενέργειες κατά της εκλογής του κ. Θεόκλητου και, όταν κατάλαβε πως έτρεφε φρούδες ελπίδες, άρχισε να συζητεί το ενδεχόμενο εκλογής άλλου κληρικού. Η μετάθεση του Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευσταθίου στη Μεσσηνία, λύση την οποία πρότειναν οι τοπικοί άρχοντες, δεν μπορούσε να συζητηθεί. Ο γνωστός για τη σταθερότητα των αντιλήψεών του ιεράρχης αντιτάχθηκε πολλές φορές κατά το παρελθόν στο λεγόμενο μεταθετό των αρχιερέων. Από την άλλη, η προβολή των ονομάτων αρχιμανδριτών, όπως των κκ. Λαμπρινάκου και Λαμπρόπουλου, που προέρχονται από την περιοχή, δεν έπειθε κανέναν στην Αθήνα. Ωστόσο, παρά τα προβλήματα και τις αντιρρήσεις των Μεσσηνίων, ο κ. Χριστόδουλος συνέχιζε να επιμένει στην επιλογή του κ. Θεόκλητου.

Αλλά ο Αρχιεπίσκοπος θορυβήθηκε όταν το ίδιο απόγευμα άρχισε να επικοινωνεί με μητροπολίτες οι οποίοι εξελέγησαν επί των ημερών της δικής του αρχιεπισκοπίας και είτε ελάμβανε αρνητικές απαντήσεις είτε εισέπραττε τον προβληματισμό τους, κάποιοι μάλιστα δεν έβγαιναν ούτε στο τηλέφωνο για να του μιλήσουν.

Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει…

Ακόμη και νέος στην Ιεραρχία μητροπολίτης της Δυτικής Ελλάδας, γνωστός για τους χαμηλούς του τόνους, από εκείνους που αρνούνται να παρακολουθήσουν τα παρασκηνιακά δρώμενα της διοίκησης της Εκκλησίας, δήλωσε στον Αρχιεπίσκοπο ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει την επιλογή του. Μητροπολίτης της Μακεδονίας, ένας από τους ελάχιστους που αποτελεί γέννημα θρέμμα της περιοχής του, σαρξ εκ της σαρκός της τοπικής Εκκλησίας που ποιμαίνει, δεν απάντησε στο τηλεφώνημα του Αρχιεπισκόπου.

Η κατάσταση χειροτέρεψε – κυρίως μεταξύ των αρχιερέων που προβληματίζονταν για τη σκοπιμότητα σε αυτή τη συγκυρία της εκλογής του κ. Θεόκλητου, αλλά ταυτόχρονα σέβονταν την επιλογή του Αρχιεπισκόπου -όταν άρχισε να κυκλοφορεί στα γραφεία τους η επιστολή του Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομου. Το μήνυμα «κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε ίδιοι με τον άνθρωπο που συνδέθηκε με τον (σ.σ.: προφυλακισμένο τότε) Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη και τον Σεραφείμ Κουλουσούσα», που εξέπεμπε με την επιστολή που απέστειλε στους αρχιερείς ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, άρχισε να σπέρνει τον φόβο. Όλοι θυμήθηκαν τις χαλεπές ημέρες του 2005, όταν η Ιεραρχία βαλλόταν από τις καταγγελίες, βάσιμες και αβάσιμες, με στοιχεία, με προϊόντα υποκλοπών ή και χωρίς αποδείξεις, για σεξουαλικά και οικονομικά σκάνδαλα.

Η ανατροπή των δεδομένων

Έτσι το πρωί της Δευτέρας ο κ. Χριστόδουλος ανέτρεψε τα ως εκείνη τη στιγμή δεδομένα και προέκρινε την εκλογή του καθηγητή της Θεολογικής Σχολής και Μητροπολίτη Μεσσηνίας πλέον κ. Χρυσόστομου Σαββάτου. Μια επιλογή που, όπως λέγεται, έβρισκε σύμφωνο τον κ. Θεόκλητο και τους δύο ιεράρχες που προωθούσαν τη δική του εκλογή στον μητροπολιτικό θρόνο της Μεσσηνίας. Μια εκλογή που δεν έβρισκε σύμφωνους συνεργάτες του κ. Χριστόδουλου οι οποίοι δεν είχαν προλάβει ή δεν είχαν πετύχει να πείσουν τον Αρχιεπίσκοπο να μην προχωρήσει στην πρόταση εκλογής του κ. Θεόκλητου”.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πλήθος πιστών στην ενθρόνιση της Παναγίας Υπαπαντής στην Καλαμάτα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κανάκης και δελφίνοι προκαλούν “πονοκέφαλο” στον Καφαντάρη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ VIRAL

Οι ανακοινώσεις του «τίποτα»

Γενικόλογες ανακοινώσεις, πασπαλισμένες από μπόλικο …τίποτα έχουν «πνίξει» τα δημοσιογραφικά γραφεία της Μεσσηνίας. Το …κολπάκι, να βαφτίζεται το τίποτα «πολιτική δράση», ως

Δείτε επίσης