Μηνύματα Παυλόπουλου σε Ευρωπαίους και Τουρκία από την Καλαμάτα

Παρέμβαση με πολλαπλούς αποδέκτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, από την Καλαμάτα. Μηνύματα τόσο προς τους Ευρωπαίους όσο και προς τους γείτονες Τούρκους εμπεριείχε η ομιλία του στο επίσημο γεύμα για την Υπαπαντή.  

Συγκεκριμένα στην αντιφώνησή του προς το δήμαρχο Καλαμάτας σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος: “Κάθε τέτοια μέρα όλοι – και όχι μόνο οι Καλαματιανοί- εμπνέονται από τα διδάγματα εκείνα τα οποία αποπνέει αυτή η μεγάλη Θεομητορική γιορτή. Διδάγματα που αποκτούν μια ιδιαίτερη σημασία στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς. Θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά, και το λέω από εδώ, αλλά ισχύει για όλη την Ελλάδα αλλά και για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Αυτή η γιορτή μας θυμίζει πια είναι η ουσία της Χριστιανοσύνης. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό που πολλές φορές έχω τονίσει. Ότι η Χριστιανοσύνη είναι ο ένας από τους τρεις μεγάλους πυλώνες της ευρωπαϊκής μας οικογένειας.

Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θεμελιώθηκε πάνω στην Αρχαία Ελλάδα και το πνεύμα της, το πνεύμα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Το πνεύμα της δημιουργίας στη Ρώμη, η οποία μας έδωσε την έννοια των θεσμών και των νόμων κατ΄ επέκτασιν δε και του Κράτους Δικαίου. Αλλά η Χριστιανοσύνη, ο τρίτος πυλώνας είναι εκείνη που διδάσκει την έννοια της αγάπης και της αλληλεγγύης. Και ξέρουμε όλοι ότι η Ευρώπη χτίστηκε πάνω στην έννοια της αλληλεγγύης. Δεν θα παύω να θυμίζω ότι η πρώτη διακήρυξη ενός από τους πατέρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διακήρυξη η οποία βρίσκεται στο προοίμιο όλων των ιδρυτικών συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ακριβώς η διακήρυξη επαναλαμβάνω του Shuman, η οποία λέει ότι βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αλληλεγγύη. Επάνω κει χτίστηκε όλο το οικοδόμημα και κει πρέπει να στηριχτεί. Αν η Ευρώπη χάσει αυτήν την έννοια τότε από κεί και πέρα θα χάσει τον συνεκτικό κρίκο ο οποίος την κρατάει όρθια και την οδηγεί να πορευτεί στο μέλλον για να διαγράψει τον δικό της ιστορικό ρόλο, γιατί η Ευρώπη έχει ρόλο, όχι μόνον για τους λαούς της, έχει ένα ρόλο για ολόκληρη την ανθρωπότητα, αφού χωρίς την Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει ούτε πρόοδος, ούτε ειρήνη. Νομίζω λοιπόν ότι η Χριστιανοσύνη είναι εκείνη που μας θυμίζει, και ιδίως μια τέτοια γιορτή, πως εμείς οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να πορευτούμε. Πως πρέπει βεβαίως να εκτελούμε τις υποχρεώσεις μας στο ακέραιο, αλλά πως πρέπει επίσης να είμαστε αλληλέγγυοι στους άλλους. Και εμείς οι Έλληνες το έχουμε δείξει όλα αυτά τα χρόνια. Σε πολύ δύσκολες στιγμές δείξαμε μεγάλη αλληλεγγύη προς καθέναν στην Ευρώπη και όχι μόνον. Το αποδεικνύουμε και σήμερα στο μεγάλο προσφυγικό ζήτημα. Εμείς οι ίδιοι είμαστε εκείνοι, όπου παρά τις τεράστιες θυσίες που υφίσταται ο Ελληνικός Λαός μέσα στην κρίση επιτελούμε το καθήκον μας απέναντι στον άνθρωπο όπως διδάσκει ο πολιτισμός μας και το Διεθνές Δίκαιο. Και ζητούμε και από τους άλλους Εταίρους μας να αφήσουν φοβικά σύνδρομα, να συνταχθούν προς αυτήν την κατεύθυνση γιατί και αυτή την μεγάλη δοκιμασία, που είναι δοκιμασία υπεράσπισης του ανθρώπου, πρέπει να την φέρουμε σε πέρας μαζί, αλληλέγγυοι. Αλλά πρέπει να τονίσω ότι η αλληλεγγύη είναι κανόνας δικαίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι υποχρεώσεις που πρέπει να τις τηρούν και από νομική άποψη. Και όποιος δεν τηρεί αυτές τις υποχρεώσεις, πέρα του ότι παραβιάζει τις αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ταυτοχρόνως παραβιάζει και τις υποχρεώσεις του. Και υπάρχουν κυρώσεις γι΄ αυτό. Γιατί δεν μπορεί να μην σεβόμαστε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το θεσμικό κεκτημένο, το οποίο είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου.
Η σημερινή γιορτή όμως σημαίνει μέσα από την Χριστιανοσύνη ότι ο χριστιανισμός διδάσκει την ειρήνη και την αγάπη που είναι μια άλλη θεμελιώδης αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρίως όμως είναι αξία του Λαού μας και της πατρίδας μας. Είμαστε Λαός ειρηνικός. Είμαστε Λαός ο οποίος ποτέ δεν έκανε πολέμους κατακτήσεων. Είμαστε ένας Λαός ο οποίος σεβάστηκε την ειρήνη την επιδίωξε με κάθε τρόπο, αλλά είμαστε και ένας Λαός που μέσα από την ιστορία του όταν χρειάστηκε να υπερασπιστούμε τα ιερά και τα όσια, το πράξαμε, το πράττουμε και θα το πράξουμε.

Λέμε λοιπόν προς κάθε κατεύθυνση, προς όλους τους γείτονες, τους Εταίρους μας αλλά και πέραν των Εταίρων μας, τους γείτονες δίπλα, πέρα από το Αιγαίο ότι είμαστε εδώ σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να συμπορευτούμε, να μοιραστούμε μαζί τις δοκιμασίες, τα προβλήματα προκειμένου να χτίσουμε μία ειρήνη η οποία είναι προς όφελος όλων των Κρατών και όλων των Λαών. Αλλά είναι σαφές ότι οφείλουμε ως Λαός, και όχι μόνον ως Ελληνικός Λαός αλλά και ως Ευρωπαϊκός Λαός, να υπερασπιστούμε εκείνα που το Διεθνές Δίκαιο αναγνωρίζει και στην Πατρίδα μας και στην Ευρώπη, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα εκτός των άλλων είναι και θεματοφύλακας και υπερασπιστής των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό θα το πράξουμε.

Καλούμε λοιπόν όλους να σεβαστούν αυτήν την έννοια και την ιδέα της ειρήνης. Το Διεθνές Δίκαιο. Και πρέπει τούτες τις ώρες όπου οι λαοί πρέπει να ζήσουν και να δημιουργήσουν πρέπει να αντιμετωπίσουν την κρίση, καλούμε καθένα να αντιληφθεί αυτές τις έννοιες τις οποίες ο πολιτισμός μας , η θρησκεία μας αναδεικνύουν συνεχώς.

Ευχαριστώ λοιπόν Σεβασμιότατε γιατί βρεθήκαμε εδώ σήμερα και μέσα από αυτή τη γιορτή μπορούμε να εμπνευστούμε όλα εκείνα τα ιδανικά, τα οποία δεν πρέπει να λησμονάμε ούτε στιγμή.

Ξαναλέω λοιπόν ότι αυτά τα ιδανικά της αλληλεγγύης, της ειρήνης είναι που θα καθοδηγούν τα βήματα μας, την πορεία μας ως Ελλήνων στο διηνεκές. Και επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά. Με βάση την κληρονομιά μας θα υπερασπιστούμε και εκείνο το οποίο μας ανήκει όχι μόνο με την έννοια του Έθνους και του Λαού της Ελλάδας αλλά και με την έννοια ενός Έθνους και Λαού που υπερασπίζεται και το ευρωπαϊκό όραμα και το ευρωπαϊκό ιδεώδες.
Χρόνια Πολλά για την ημέρα, εύχομαι και του χρόνου να είμαστε όλοι εδώ, και ο τόπος μας και ο Λαός να δουν μπροστά το μέλλον που του αναλογεί και που του ταιριάζει.

 

 

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Επεισόδιο Κωνστναντινέα με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Πετράκος προσφεύγει στα πολιτικά δικαστήρια εναντίον του Τατούλη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήλωση Γερονικολού για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τρίπολη: «Παραμύθια Μητσοτάκη και υπουργών για τα έργα της Μεσσηνίας – Οι μόνοι που τον πιστεύουν είναι οι βουλευτές του»

Δήλωση, με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Τρίπολη, έκανε ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας