“Ανάλγητη η δημοτική αρχή Καλαμάτας απέναντι στους πρόσφυγες”

/

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει ως ανάλγητη τη στάση της δημοτικής αρχής Καλαμάτας στο ζήτημα της προσωρινής υποδοχής μεταναστών σε χώρο του δήμου Καλαμάτας κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας εξέδωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας. Σημειώνεται στην ανακοίνωση του κ. Μάκαρη: “Καταδικάζουμε την ανεπίτρεπτη και ανάλγητη στάση της δημοτικής αρχής Καλαμάτας να αρνηθεί την προσωρινή (λιγότερο από 24 ώρες) στέγαση, σίτιση και υποστήριξη από τις προνοιακές δομές του Δήμου και τα δημοτικά ιατρεία, των 85 μεταναστών – προσφύγων, μεταξύ των οποίων και παιδιά που έφθασαν στην πόλη μας.

Επίσης, θεωρούμε έωλες και ανυπόστατες τις δικαιολογίες που προέβαλε για την άρνηση προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων ο δήμαρχος Καλαμάτας, μετά από σχετική ερώτηση που υποβάλαμε στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.

Είναι αδιανόητο να δηλώνει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν υπάρχει κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος για την προσωρινή φιλοξενία των 85 μεταναστών σε ένα Δήμο που έχει σημαντικό κτιριακό απόθεμα. Και επίσης δεν μπορεί να υποστηρίζει ο Δήμαρχος πως αν ο Δήμος δεν είναι σε θέση να δώσει τα μέγιστα, να μην προσφέρει ούτε τα ελάχιστα, αφήνοντας αβοήθητους εκείνους τους άμοιρους συνανθρώπους μας που εγκατέλειψαν τις χώρες τους, τις εμπόλεμες περιοχές, για να σωθούν και βρέθηκαν στην πόρτα μας.

Θα πρέπει όμως να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και για τους απλούς πολίτες και τους εθελοντές υγειονομικούς που επιλήφθηκαν επιτυχώς του σημαντικού αυτού ανθρωπιστικού θέματος, όπως διαπιστώσαμε από την σημερινή επίσκεψή μας στον 1ο όροφο του Διοικητηρίου, όπου φιλοξενούνται οι 85 ανθρώπινες ψυχές. Σε αυτές τις ψυχές δυστυχώς ο Δήμος και προσωπικά ο Δήμαρχος κ. Παν. Νίκας, όχι μόνο δεν έδωσε χείρα βοηθείας, αλλά αντίθετα τους γύρισε την πλάτη, εκθέτοντας την Καλαμάτα.

Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο:

  1. Η τοπική αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών στην Μεσσηνία να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την άμεση αντιμετώπιση παρόμοιων ανθρωπιστικών αναγκών.
  2. Να συνεδριάσει το γραφείο μεταναστευτικής πολιτικής του δήμου Καλαμάτας, που παρότι έχει συσταθεί δεν έχει συνεδριάσει ποτέ τα τελευταία χρόνια.
  3. Να συγκληθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση παρόμοιων γεγονότων.

Κλείνοντας, να εκφράσουμε την ευχή, τα όσα διαδραματίστηκαν χθες στην Καλαμάτα να γίνουν μάθημα στην δημοτική αρχή και να παραδειγματιστεί, προκειμένου να μην επαναλάβει τους ανάλγητους χειρισμούς που εκθέτουν τον Δήμο και τους κατοίκους αυτής της πόλης”. 

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δήμος Καλαμάτας: Τραγική η κατάσταση με τους μετανάστες

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

1.699.000 ευρώ στο δήμο Καλαμάτας για τα προνοιακά επιδόματα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ