Τα πάνω – κάτω στην αυτοδιοίκηση (όλο το πόρισμα της Επιτροπής του ΥΠΕΣ)

3 Μαρτίου 2017

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) αναρτήθηκε το πόρισμα της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με σκοπό τη διευκόλυνση ενημέρωσης όλων των ενδιαφερόμενων φορέων και πολιτών.
Το περιεχόμενο του πορίσματος θα αξιοποιηθεί στη δεύτερη φάση του διαλόγου, βάσει του οποίου το υπουργείο θα οριστικοποιήσει τις θέσεις του για την αναθεώρηση του πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Εκλογικό σύστημα: Όσον αφορά το εκλογικό σύστημα προτείνεται η κατανομή του συνόλου των εδρών του Δημοτικού/ Περιφερειακού Συμβουλίου από τον πρώτο γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής μεταξύ των συνδυασμών, με βάση την «κλασική» μέθοδο της αναλογικής των υπολοίπων, όπως συμβαίνει σήμερα για τον 1ο γύρο.

Σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων κατά τον 1ο γύρο (οπότε ο επικεφαλής του αναδεικνύεται, αντίστοιχα, Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης), θα πραγματοποιείται επαναληπτική εκλογή σε 2ο γύρο μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών, οπότε Δήμαρχος/Περιφερειάρχης θα είναι ο επικεφαλής του πλειοψηφήσαντος στο γύρο αυτό συνδυασμού, χωρίς ωστόσο αυτό να επιδρά στην κατανομή των εδρών που έχει ολοκληρωθεί από τον 1ο γύρο.

Κατάρτιση συνδυασμών

Προτείνεται να διατηρηθεί η απαγόρευση κατάθεσης μεμονωμένων υποψηφιοτήτων, ταυτόχρονα όμως με εκτεταμένη αλλαγή και άμβλυνση των προϋποθέσεων έγκυρης κατάρτισης συνδυασμού, που σήμερα είναι απαγορευτικές.

Ειδικότερα, ως προς την κατάρτιση των συνδυασμών, προτείνονται τα ακόλουθα :

Για τις δημοτικές εκλογές προτείνεται : Κατάρτιση ενιαίου ψηφοδελτίου για όλο το Δήμο για κάθε συνδυασμό, χωρίς προϋποθέσεις υποψηφίων κ.λπ. ανά Δημοτική Ενότητα.

Καθιέρωση ελάχιστου αριθμού υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων ίσου με τον αριθμό των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου και μέγιστου αριθμού ίσου με τον αριθμό των εδρών +10%.

Αποσύνδεση των συνδυασμών που μετέχουν στις εκλογές για το (κεντρικό) Δημοτικό Συμβούλιο από τους συνδυασμούς που καταρτίζονται σε κάθε Δημοτική Ενότητα για το οικείο Συμβούλιο.

Αυτόνομη κατάρτιση συνδυασμών για κάθε Συμβούλιο Δημοτικής Ενότητας.

Για τις περιφερειακές εκλογές, προτείνεται : Κατάργηση του θεσμού των άμεσα εκλεγόμενων χωρικών Αντιπεριφερειαρχών. Καθιέρωση ελάχιστου αριθμού υποψήφιων Περιφερειακών Συμβούλων ίσου με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχούν στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα και μέγιστου αριθμού ίσου με τον αριθμό των εδρών +10%.

Άλλες αλλαγές

Προτείνεται η διατήρηση του θεσμού του Δημάρχου/ Περιφερειάρχη, ως επικεφαλής συνδυασμού.

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές προτείνεται να αποσυνδεθούν από τις ευρωεκλογές. Προτείνεται να διεξάγονται κάθε 4 ή κάθε 5, αν επιλεγεί αυτή η λύση – χρόνια στο τέλος Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου, όπως στο προηγούμενο καθεστώς (προ «Καλλικράτη»), και οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές θα αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου του επόμενου της διεξαγωγής των εκλογών έτους.

Προτείνεται η πλήρης κατάργηση της εσωτερικής διαίρεσης των Δήμων σε εκλογικές περιφέρειες και ενιαία εκλογή των δημοτικών συμβούλων σε όλη την έκταση του Δήμου.

Προτείνεται η διατήρηση της ισχύουσας ρύθμισης για την εκλογή των περιφερειακών συμβούλων ανά νομό.

Επίσης προτείνεται η αποσύνδεση της εκλογής των οργάνων της Δημοτικής Ενότητας από την εκλογή του δημοτικού συμβουλίου, τόσο ως προς την κατάρτιση των συνδυασμών (δηλ. ένας συνδυασμός να μπορεί να κατέλθει έγκυρα μόνο στο «κεντρικό» Δημοτικό Συμβούλιο ή μόνο σε μία Δ.Ε.), όσο και ως προς την ανάδειξη των επιτυχόντων (δηλ. δεν θα υπάρχει εξάρτηση των τοπικά επιτυχόντων από τον κεντρικά επιτυχόντα συνδυασμό).

Ολόκληρο το πόρισμα της Επιτροπής εδώ

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Με εκπλήξεις ο “ανασχηματισμός” Τσώνη στο δήμο Μεσσήνης

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ανακοινώσεις ΚΚΕ – ΛΑ.Ε. για την φιλοξενία των μεταναστών στην Καλαμάτα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Νέος πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου ο Θανάσης Βασιλόπουλος – Άνετη επικράτηση της παράταξης του δημάρχου Καλαμάτας

«Μπροστά μας έχουμε μία κρίσιμη πενταετία, γεμάτη προκλήσεις και προοπτικές» δήλωσε ο κ. Βασιλόπουλος, μετά τη νίκη του συνδυασμού του στις εκλογές

Στη «μάχη» για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου ο Θανάσης Βασιλόπουλος – Την Τρίτη καταθέτει ψηφοδέλτιο ο δήμαρχος Καλαμάτας

Την Τρίτη (13/2) θα επισημοποιηθεί η υποψηφιότητα του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, για τη θέση του προέδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου, καθώς εκείνη

Κυρ. Μητσοτάκης: Ενεργοποιείται πλατφόρμα ενημέρωσης για την πορεία των έργων σε κάθε περιφέρεια – Θα είναι προσβάσιμη σε κάθε πολίτη

Λεπτομερή ενημέρωση για τα έργα τα οποία ολοκληρώνονται, υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε κάθε Περιφέρεια, προκειμένου να γίνει «ένα βήμα παρακάτω στην κατεύθυνση

Δείτε επίσης