Ρύθμιση χρεών χωρίς προσαυξήσεις σε πλημμυρόπληκτες περιοχές

15 Μαρτίου 2017

Λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει με τα χρέη προς τις εφορίες των κατοίκων των περιοχών που τον Σεπτέμβριο του 2016 υπέστησαν μεγάλες ζημιές λόγω των πλημμυρών, μεταξύ αυτών και της Μεσσηνίας, αναζητά το υπουργείο Οικονομικών.

Να απαντήσει στο αίτημα των φορέων των πλημμυρόπληκτων περιοχών σχετικά με τη ρύθμιση των χρεών των φυσικών και νομικών προσώπων προς την εφορία επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι οι περιοχές που “χτυπήθηκαν” από την κακοκαιρία του Σεπτεμβρίου του 2016 κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να αναστείλει την καταβολή χρεών προς την εφορία για το επόμενο εξάμηνο, περίοδος που έληξε στις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο, η συσσώρευση χρεών το εξάμηνο της “χάριτος” σε συνδυασμό με προηγούμενα χρέη που είχαν οι περισσότεροι από όσους έκαναν χρήση της συγκεκριμένης διάταξης έχει οδηγήσει αρκετούς σε πλήρη αδυναμία αποπληρωμής των χρεών τους. 

Με αυτά τα δεδομένα, αφού πρώτα το υπουργείο Οικονομικών έχει απαντήσει ότι δεν έχει τη νομική δυνατότητα να προχωρήσει σε παράταση της 6μηνης αναστολής πληρωμής χρεών, εξετάζει το ζήτημα ρύθμισης των χρεών όσων έχουν κύρια κατοικία (φυσικά πρόσωπα) ή “έδρα” (νομικά πρόσωπα) περιοχές που είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα εκδόθηκε απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών που αφορά τους δήμους Πηνειού και Ήλιδας (νομός Ηλείας) που επλήγησαν από την κακοκαιρία που “χτύπησε” και τη Μεσσηνία (8.9.2016 και 6-7-8.9.2016 αντίστοιχα). Συγκεκριμένα σύμφωνα με υπουργικές αποφάσεις ρυθμίζονται τα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη σε 24 ίσες μηνιαίες δόσεις χωρίς τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που αντιστοιχούν σε αυτά. Η ρύθμιση αφορά χρέη τα οποία ήταν ληξιπρόθεσμα μέχρι την έκδοση των Αποφάσεων του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών σχετικά με την αναστολή αποπληρωμής και η αποπληρωμή τους θα γίνει χωρίς προσαυξήσεις. 

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί, πλέον, είναι αν αυτό το μέτρο του υπουργείου Οικονομικών θα ισχύσει και για άλλες περιοχές που αντιμετώπισαν τα ίδια και μεγαλύτερα προβλήματα από τους δυο πιο πάνω δήμους, με δεδομένο μάλιστα ότι ήδη το επιμελητήριο Μεσσηνίας έχει ζητήσει τη ρύθμιση των χρεών που έχουν προκύψει από την 6μηνη αναστολή σε άτοκες δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της 6μηνης αναστολής καταβολής χρεών αφορούσε φυσικά η νομικά πρόσωπα που κατοικούν ή έχουν έδρα τις εξής περιοχές: Δήμο Καλαμάτας, Δήμο Οιχαλίας, Δήμο Μεσσήνης, Δήμο Τριφυλίας, τις τοπικές Κοινότητες Νεοχωρίου, Πύργου, Σαΐδόνας, Καστάνιας, Καρυοβουνίου, Μηλέας, Αγίου Νικολάου, Ριγκλίων, Τραχήλας, Πλάτσας, Νομιτσή, Θαλαμών, Λαγκάδας και Αγίου Νίκωνα, του Δήμου Δυτικής Μάνης και τις Δημοτικές Ενότητες Νέστορος, Πύλου, Μεθώνης, Χιλιοχωρίων, τις Τοπικές Κοινότητες Μεταμόρφωσης και Βλαχόπουλου της Δημοτικής Ενότητας Παπαφλέσσα του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

“Βουλευτής” Μεσσηνίας ο Άδωνις με τις “ευλογίες” του Αντώνη Σαμαρά

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

196 χρόνια από την απελευθέρωση της Καλαμάτας – Οι εκδηλώσεις της 23ης Μαρτίου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ OIKONOMIA

Δείτε επίσης